UPDATE: Ons bericht over de nieuwe berekening van de stroomprijzen die nadelig zouden kunnen zijn voor elektrische auto’s, heeft flink wat reactie uitgelokt. Wij hadden een gesprek met woordvoerder van de VREG, Leen Vandezande, voor meer verduidelijking.


In 2022 voert de Vlaamse Energieregulator, beter gekend onder de afkorting VREG, een nieuwe formule in voor de berekening van de stroomfactuur, zo meldt de VRT . Naast de hoeveelheid stroom die wordt verbruikt, wordt ook het veroorzaken van piekverbruiken in rekening gebracht. Op die manier hoopt de VREG naar eigen zeggen te vermijden te moeten investeren in een opwaardering van ons verouderde stroomnetwerk. De Energieregulator is ervan overtuigd dat zuinige gezinnen hun stroomfactuur zullen zien dalen. Maar de VREG vindt dat van een piekverbruik sprake is zodra de kaap van de 3.150 Watt (3,15 kW) wordt overschreden. En dat is, zoals we zullen illustreren met cijfers, een zeer lage waarde.

Voorbeelden

Dat betekent dat wie tegelijk de wasmachine (2,4 kW) en de droogkast (1 kW) inschakelt al wordt gezien als een zware verbruiker. Wie kookt op een inductieplaat (minstens 4,5 kW), wordt onmiddellijk afgestraft. Maar bijvoorbeeld ook strijken (1,5 kW) met de televisie (300 Watt) en een paar lampen aan brengt je al aardig in de buurt van de piekwaarde. Zeker nu nieuwe woningen verplicht regenwater moeten recupereren die dan met een elektrische pomp wordt gebruikt om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen (700 Watt).

Wamtepomp en elektrische auto

De nieuwe maatregel zal vooral twee soorten gezinnen hard treffen: mensen met een laag inkomen, die vaak oudere en minder zuinige toestellen in huis hebben, en gezinnen die hebben geïnvesteerd in milieuvriendelijke technologie. Een warmtepomp als ecologisch alternatief voor stoken op mazout of gas haalt al snel een verbruik van 2 kW, waardoor je dus maar 1,15 kW aan ‘restvermogen’ hebt voor de overige verbruikers in de woning. En een plug-inhybride of elektrische auto die oplaadt, zal in functie van de wallbox 3,2 tot 22 kW aan stroom uit het stopcontact sleuren. De nieuwe maatregel zal dus vanaf 2022 mensen stimuleren om zoveel mogelijk te kiezen voor fossiele brandstoffen voor verwarming en mobiliteit. Dat is slecht nieuws voor de Vlaamse economie, want het Vlaamse klimaatbeleid scoort zeer slecht, wat het Gewest zware Europese sancties zal kosten. En laat de grootste uitstoters van broeikasgassen in Vlaanderen nu net… transport (36 procent) en de verwarming van gebouwen (28 procent) zijn.