Top 5 van onze favoriete Ford Fiesta-concepts

Kwestie van even terug te blikken voor we definitief afscheid nemen van de populaire kleine Ford...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 15 november 2022
  • Divers

Een bladzijde in de geschiedenis van Ford wordt binnenkort omgeslagen met het einde van de productie van de Fiesta, een iconisch model in de Europese catalogus van de autobouwer. Naast de 22 miljoen exemplaren die sinds de lancering in 1976 zijn geproduceerd, heeft de Fiesta ook als basis gediend voor verschillende originele concept cars. Dit zijn onze vijf favorieten.

1. Ghia Corrida



In het eerste jaar dat hij op de markt was, diende de Fiesta al als basis voor een concept car van Ghia. De Corrida, zoals hij genoemd werd, was te zien op het Autosalon van Turijn in 1976 en onderscheidde zich niet alleen door zijn hoekige en sportieve lijnen, maar ook door zijn inklapbare vleugeldeuren, modulair dashboard en pop-up koplampen om de aerodynamica te verbeteren.

2. Ghia Tuareg



In 1979 deed Ghia het weer. Deze keer herbekeek het de Fiesta echter als avonturier met de Tuareg concept, die op het Salon van Genève onthuld werd. De Fiesta kreeg een break-achtig koetswerk, een verhoogde bodemvrijheid en grote banden voor offroad-rijden.

3. Ghia Barchetta

In 1983 ontwierp Ghia nog maar eens een Fiesta, nu in de stijl van een Italiaanse roadster uit de jaren vijftig. Onder de naam 'Barchetta' wordt deze concept voorgesteld als een betaalbare tweezits sportwagen. Onder de motorkap ligt de 1,6-liter viercilinder uit de sportieve Fiesta XR2 van die tijd, en hij staat op speciaal ontworpen velgen.





4. Fiesta BeBop en Urba

We maken een sprong voorwaarts in de tijd, naar 1990. Toen werd de Fiesta getoond als een pick-up truck met deze originele 'BeBop' concept car. Ford zag de Fiesta BeBop als een model voor avontuurlijke klanten die gemakkelijk een surfplank of mountainbikes wilden kunnen meenemen.

Op basis van dezelfde generatie Fiesta zien we ook nog een Fiesta Urba (1989) die gebruik maakt van 2 deuren aan de passagierskant tegen slechts één aan de bestuurderskant! Een idee dat de Fiat 500 3+1 vandaag opnieuw actueel maakt.

5. Fiesta RS Concept

Maar van alle concept cars die op basis van de Fiesta zijn bedacht, is het wel deze die we het liefst in productie hadden zien gaan! Deze Fiesta RS concept werd naast de Fiesta ST getoond op het Autosalon van Genève in 2004 en ging nog een stap verder in de sportiviteit, dankzij zijn brede, door de rallysport geïnspireerde koetswerk en een motor met meer dan 180 pk, goed voor een sprint van 0 naar 100 km/u in zo'n 7 seconden.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Ford Fiesta? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Ford Fiesta-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km