Video: winterbanden, vierseizoenenbanden of zomerbanden? De verschillen getest

Welke concrete verschillen ervaar je met zomer-, vierseizoenen- en winterbanden zodra de temperatuur onder 7°C daalt? We hebben het getest!

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 25 januari 2024
  • Divers

De uitspraak "zodra de temperatuur onder de 7°C zakt, is het veiliger om op winterbanden over te schakelen” is algemeen bekend. Desondanks wisselen veel automobilisten pas van rubber wanneer het effectief ijzelt of sneeuwt, wat in België niet vaak gebeurt.

Op basis van een reeks tests op een afgesloten circuit zochten we zelf uit wat nu de beste oplossing is. Remmen, accelereren, ontwijken van obstakels en het nemen van scherpe bochten... We deden het allemaal, met verschillende bandensoorten. Het resultaat? Dat kan je zien in onderstaande video!

Elektrisch minibusje en grote bestelwagen met dieselmotor

Om de tests relevant te maken voor zowel particulieren als professionals, hebben we ze uitgevoerd met twee wagentypes.

Het eerste model was de Mercedes-Benz EQV, een ruime minivan met een gewicht van ongeveer 2,6 ton. Met steeds meer elektrische wagens op onze wegen, wilden we vooral kijken welke impact hun extra gewicht heeft op het remmen en het nemen van bochten. Eén van de EQV's werd voorzien van winterbanden, terwijl de andere op zomerbanden reed.

Dezelfde tests werden uitgevoerd met een Mercedes-Benz Sprinter, een bestelwagen die door heel wat mensen dagelijks ingezet wordt voor hun werk, ongeacht de weersomstandigheden. Beide Sprinters waren geladen met 1 ton, waarbij de ene voorzien werd van vierseizoenenbanden en de andere van winterbanden.


Noodzakelijke investering?

Geen tijd om de video te bekijken? Dan vatten we de resultaten hier kort samen. Na deze tests kunnen we vaststellen dat de noodzaak om over te schakelen in een mild klimaat zoals het onze afhangt van de essentie van je verplaatsingen.

Bij temperaturen onder de 7 graden is het slim om over te schakelen naar kwalitatieve winter- of vierseizoenenbanden, voor jouw veiligheid en die van anderen. De beste keuze hangt af van je rijfrequentie: rij je niet zo vaak en heb je de mogelijkheid om je auto bij zwaar winterweer te laten staan? Dan volstaan de veelzijdige vierseizoenenbanden. Voor continue veiligheid en mobiliteit gedurende het hele jaar blijft de winterband de beste oplossing als het kwik zakt.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km