Olivier Maloteaux

31 MRT 2025

Test: Dacia Bigster, Duster XXL

Dacia breidt zijn gamma uit naar boven met deze Bigster, een verlengde Duster met een flink grotere koffer, gemaakt om jonge gezinnen te verleiden op zoek naar veel ruimte voor weinig geld.

{"fr":"SUV moderne bleu foncé sur route, arborant un design élégant et dynamique en mouvement.","nl":"Donkerblauwe moderne SUV op weg, met elegant en dynamisch ontwerp in beweging."}
{"fr":"Dacia Jogger roulant sur une route sinueuse bordée d'arbres et de nature.","nl":"Dacia Jogger rijdt op kronkelige weg omgeven door bomen en natuur."}

"De Bigster is een (zeer) ruime SUV die indruk maakt met zijn praktische eigenschappen en zijn lage prijs. De perfecte auto voor rationele gezinnen!"

De Dacia-familie breidt uit: voor wie de Duster te klein vond, heeft de Roemeense constructeur deze Bigster gemaakt. Die zet in op een gigantische koffer om jonge gezinnen op zoek naar meer ruimte te verleiden. En dat voor een vriendenprijs, zoals je mag verwachten van een Dacia…

Advertentie
Advertentie

Design

Dikkere Duster

Op het eerste gezicht zou je de Bigster kunnen verwarren met de Duster. Beide modellen delen duidelijk een familiegezicht, met hun blokvormige koetswerk en de verborgen deurgrepen achteraan. We merken ook de meegespoten voor- en achterschermen op, terwijl de zijdelingse koetswerkbeschermers zijn gemaakt uit ongespoten gerecycleerd plastic. De Bigster is niet breder dan de Duster, maar in profiel ziet hij er wel een stuk imposanter uit. Dat is geen optische illusie: de nieuweling is 5 cm hoger (1,71 m) en 23 cm langer dan de Duster.

Met een totale lengte van 4,57 m heeft de Bigster een gelijkaardig formaat als de Citroën C5 Aircross, Ford Kuga, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Opel Grandland, Renault Arkana, Toyota RAV4 of de Volkswagen Tiguan. Concurrenten die allemaal een stuk duurder zijn…

Grote velgen en zwart dak

Afhankelijk van de uitvoering wordt deze grote Dacia geschoeid met 17-, 18- of zelfs 19-inch velgen (een primeur voor het merk). Ongeacht de grootte krijg je altijd lichtmetalen velgen. De Bigster heeft ook exclusief recht op een nieuwe koetswerkkleur: Indigobblauw. Nog een esthetisch detail: de Bigster is de eerste Dacia die je kan krijgen met een contrasterend (zwart) dak.

 

Beleving

Nieuwe uitrusting

In het interieur vinden we het dashboard van de Duster terug. Met andere woorden: een sombere indeling met vooral veel plastic. Het oogt niet erg chic, maar het is wel logisch: om de prijs laag te houden, moet Dacia het doen met goedkope materialen. Als topmodel binnen het Dacia-gamma krijgt de Bigster wel (afhankelijk van de uitvoering) nieuwe uitrustingsmogelijkheden voor het merk. Dan hebben we het over airco in twee zones, ventilatieroosters achterin, een elektrische kofferklep, een panoramadak (dat ook opengaat!), adaptive cruise control en zelfs een elektrisch instelbare bestuurderszetel. Of toch semi-elektrisch, want hoewel de hoogte en rugleuning automatisch bewegen, moet je de zetel zelf wel nog manueel verschuiven. Dat bespaart weer enkele centen. Deze uitrusting komt bovenop wat je al in de Duster kon krijgen, zoals een elektronische handrem, een verwarmbaar stuur of een verwarmbare voorruit, naast het sleutelloos instappen en starten.

Net als in de Duster zijn er in de Bigster ook enkele slimme snufjes te vinden, zoals de ‘YouClip’-bevestigingspunten (in het midden van het dashboard en bij de passagier, bij de achterbank en in de koffer) waarop je een smartphonehouder, bekerhouder of andere accessoires op kan monteren. Het is handig, maar de bevestigingspunten voelen fragiel aan en zouden dus broos kunnen worden met de jaren. Wees dus voorzichtig…

Veel ruimte, maar geen 7 zitplaatsen

De zetels zijn zacht genoeg en kunnen ofwel met stof (Essential, Expression en Journey) of met PET-similileer worden bekleed (Extreme). Dat is gemakkelijker afwasbaar, maar kan plakken als het warm wordt. De zitruimte vooraan is zeer correct, maar ook niet beter dan in de Duster. Nieuw is dat de topversies van de Bigster (alleen de Full Hybrid) uitgerust kunnen worden met een centrale opbergconsole met schuifklep en een koelvak onder de armsteun.

Achterin is de Bigster ruimer dan de Duster dankzij zijn langere wielbasis (+ 4,5 cm), wat voor meer beenruimte zorgt. Zelfs de grootste pubers zullen er met gemak hun knieën in kwijt kunnen. De Bigster is ook hoger dan de Duster en biedt dus meer hoofdruimte. In de breedte is de ruimte echter identiek: niet uitzonderlijk, maar wel voldoende. De middelste zitplaats is nog steeds smaller dan de zijdelingse, maar de rugleuning is hier wel zacht genoeg omdat er geen neerklapbare armsteun in de achterbank zit. Kortom, de Bigster is comfortabel genoeg voor 5 personen.

Maar in het tijdperk van de samengestelde gezinnen verbaast het ons dat de grootste SUV van Dacia geen 7 zitplaatsen biedt. De constructeur zegt ons dat er wel over is nagedacht, maar dat men uiteindelijk het idee heeft laten varen omdat het een serieuze impact zou hebben op de prijs, en dat 7-zitters slechts 10% van de markt uitmaken in het C-SUV-segment. Het merk wil waarschijnlijk ook de verkoop van de Jogger niet kannibaliseren, een monovolume met 7 zitplaatsen tegen een nog scherpere prijs dan de Bigster.

‘Big’ koffer!

Het topmodel van Dacia krijgt nog steeds geen verschuifbare achterbank, maar de Bigster is wel meer moduleerbaar dan de Duster dankzij zijn in 3 delen neerklapbare achterbank (40/20/40), standaard vanaf het tweede uitrustingsniveau (Expression). De achterzijde van de middelste zitplaats doet dienst als armsteun en bevat ook twee bekerhouders en twee smartphonehouders. Slim gezien.

Het laadvolume in de koffer hangt af van de versie, maar is in alle gevallen royaal, met 612 liter in de Full Hybrid tot 702 liter in de 1.2 Mild Hybrid met de achterbank op zijn plaats. Dat is ongeveer 100 tot 150 liter meer dan in de Duster. Met de achterbank neergeklapt stijgt het volume tot 1.912 liter voor de hybride en 2.002 liter voor de mildhybride. Als je kiest voor het optionele noodreservewiel, krijg je echter iets minder volume. Ook het optionele open dak slokt enkele liters op als je de volledige hoogte wil benutten.

In ieder geval zit de koffer van de Bigster boven het gemiddelde van het segment, en hij is bovendien erg praktisch om te vullen dankzij de vlakke vorm. De rugleuningen van de achterbank kunnen worden neergeklapt vanuit de koffer via twee hendels, wat een vlakke laadvloer oplevert. Zoals hierboven al vermeld, is de Bigster de eerste Dacia met een elektrische achterklep (met wel maar één motor tegenover de gebruikelijke twee om kosten te besparen).

Als laatste nog een handigheid: je kan een rubberen vloermat voor de koffer krijgen. Die is gemakkelijk schoon te maken en kan ook worden opgerold om hem compact op te bergen. Hij wordt standaard aangeboden op de Extreme en is beschikbaar als accessoire op de andere versies.

Simpele, maar efficiënte multimedia

De digitale ervaring aan boord is vrij simpel, maar wel efficiënt in gebruik. Alle Bigsters hebben standaard een digitaal instrumentenpaneel: 7 inch op de Essential en Expression, of 10 inch op de Extreme en Journey. Alle versies beschikken ook over een centraal aanraakscherm van 10,1 inch met een hoge resolutie. Apple CarPlay en Android Auto zijn standaard, ook draadloos. Een inductielader voor je smartphone behoort ook tot de mogelijkheden.

De ingebouwde GPS (met kaarten van Here) is een optie vanaf het tweede niveau (550 euro) of standaard op de twee topversies Extreme en Journey. Hij toont realtime verkeersinformatie en de kaarten worden 8 jaar lang gratis van updates voorzien. Je kan de navigatie ook op het scherm achter het stuur projecteren. Maar heel precies is de GPS niet, waardoor we de voorkeur geven aan Google Maps of Waze via een gekoppelde smartphone.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Krachtigere hybride…

Geen diesel te vinden in de Bigster: het gamma begint met een 1.2 mildhybride driecilinder benzine van 140 pk (0-100 km/u in 9,8 seconden, topsnelheid van 180 km/u), die ook met vierwielaandrijving verkrijgbaar is (met in dit geval 131 pk en een kleinere koffer). Deze motor is enkel verkrijgbaar met een manuele zesversnellingsbak.

De enige Bigster met automaat is de Full Hybrid. Deze zelfladende hybride aandrijflijn is afgeleid van die van de Duster, maar is in dit geval krachtiger geworden: de 1,6 liter-benzinemotor van 94 pk/148 Nm is vervangen door een 1.8 van 109 pk/170 Nm. Deze nieuwe benzinemotor wordt gekoppeld aan twee elektromotoren (die wel identiek blijven): 50 pk voor de hoofdmotor en 20 pk voor de hulpmotor. Dat krikt het totale vermogen op van 141 naar 155 pk, wat nog steeds naar de voorwielen wordt overgebracht via de bijzondere transmissie met klauwkoppeling zoals in de andere hybrides van Renault.

De prestaties van deze hybride versie zijn niet verbluffend, maar ze volstaan wel: 0-100 km/u in 9,7 seconden en een top van 180 km/u. De transmissie werkt soepel bij rustig rijden, maar er zijn nog te veel aarzelingen en schokken als je het tempo opvoert. Merk op dat de hybride Bigster wel een aanhangwagen mag trekken, maar het gewicht is beperkt: 1.000 kg, tegenover 1.500 kg voor de Bigster Mild Hybrid 140.

… die ook nog zuiniger is!

De elektromotoren van de hybride Bigster worden gevoed door een batterij die nog iets groter is dan in de hybride Duster (1,4 kWh in plaats van 1,2 kWh), wat ervoor zorgt dat je iets vaker elektrisch kan rijden in de praktijk en dus nog minder benzine gaat verbruiken: op ons gevarieerd parcours aan een rustig tempo konden we een gemiddeld verbruik meten van ongeveer 5,0 l/100 km, met uitschieters tot 4,0 l/100 km in bebouwde kom. Niet slecht voor een SUV van dit formaat! Tegen het einde van 2025 komt er trouwens nog een niet-hybride bi-fuelmotor (benzine/LPG) naar het gamma van de Dacia Bigster.

Comfortgerichte SUV

De Bigster is niet enkel groter dan de Duster, maar ook ongeveer 100 kilo zwaarder (1.425 tot 1.590 kg, afhankelijk van de versie). Maar deze SUV heeft nog steeds een stabiele wegligging, zonder echter dynamisch te zijn. De ophanging kan bogen op redelijk lange veerwegen en absorbeert goed de imperfecties van het asfalt.

Een vaak voorkomend kritiekpunt bij Dacia is de geluidsisolatie, en voor de Bigster heeft het merk zijn best gedaan om dit te verbeteren. Zo krijgt het grootste model een akoestische voorruit, dikker glas en meer isolatiemateriaal onder de motorkap. Het resultaat is dat snelwegritten nu draaglijker zijn geworden, maar de Bigster is nog steeds niet even stil bij hogere snelheden als andere SUV’s van dit formaat.

Prijs

Prijs Dacia Bigster 2025

Dacia’s sterkte is zijn altijd al de prijzen geweest, en dat is nog steeds het geval bij dit nieuwe vlaggenschip: de Bigster heeft een vanafprijs van 23.990 euro als Mild Hybrid 140 met een handbak (29.490 euro voor de 4x4 met 131 pk), of vanaf 28.990 euro als Full Hybrid 155 met automaat. En ook de standaarduitrusting is redelijk.

Onklopbare prijs/kwaliteitverhouding!

Dat is ongeveer 3.000 euro duurder dan een Duster met dezelfde motor, maar de concurrentie in deze klasse wordt ver achtergelaten: SUV’s van dit formaat kosten vaak meer dan 10.000 euro meer (maar hebben wel een betere afwerking en meer vermogen). De dichtste concurrent voor de Bigster qua prijs is zijn neef, de Renault Arkana, die ongeveer 2.000 euro meer kost met een vergelijkbare motor en uitrusting, maar met een veel kleinere koffer. De Bigster biedt dus een uitzonderlijke prijs/kwaliteitverhouding. En Dacia heeft een goede reputatie opgebouwd op onze markt, wat hem ook een mooie restwaarde zal opleveren. Ook het onderhoud is goed gespreid (elke 30.000 km of elke 2 jaar).

 

Verdict

Een hybride SUV voor het gezin voor minder dan 30.000 euro, wie doet beter? Toegegeven, de Bigster is niet het meest verfijnde model in zijn klasse (plastiekerig interieur, matige geluidsisolatie), maar hij voldoet perfect aan de missie die hem is opgelegd: veel ruimte bieden (vooral in de koffer) voor een redelijke prijs. Een gezinswagen die doet wat moet (en zelfs iets meer dan dat) en die je zal appreciëren voor zijn praktische eigenschappen, maar ook zijn lage verbruik (vooral als hybride). Een droom voor rationele gezinnen! Twee extra zitjes in de koffer zouden hem nog aantrekkelijker hebben gemaakt, maar je kan niet alles hebben…

Advertentie
Advertentie