De sterrenrestaurants zoals we ze vandaag kennen, zijn sterk gelinkt aan de geschiedenis van de Michelingids, die een fundamentele rol heeft gespeeld in hun opkomst en ontwikkeling. De beroemde gids werd in 1900 opgericht door de broers Édouard en André Michelin, eveneens de oprichters van het bandenbedrijf met dezelfde naam, en moest aanvankelijk dienen om automobilisten ertoe aan te zetten meer te reizen en dus hun banden sneller te verslijten… Het iconische rode boekje bevatte heel wat praktische informatie voor autoreizigers, waaronder wegenkaarten, lijsten met garages, hotels en… restaurants!

Pas in 1926 begon de Michelingids sterren toe te kennen aan kwaliteitsrestaurants. In het begin was er nog maar één ster voor etablissementen die lekker eten aanboden. Het systeem werd nadien uitgebreid om een, twee en zelfs drie sterren te kunnen uitdelen, en vervolgens met de ‘Bib Gourmands’ voor zaken met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ben je een fijnproever, maar heb je geen zin om honderden kilometers te reizen voor het menu van je dromen, dan zijn dit 5 regio’s die gemakkelijk te bereiken zijn vanuit België en die veel restaurants tellen die bekend staan om de kwaliteit van hun keuken.

1. Zeeland (Nederland)

Zeeland is een provincie in het zuidwesten van Nederland en staat bekend om zijn rijke gastronomische traditie, niet alleen dankzij de uitstekende kwaliteit van zijn zeevruchten, maar ook dankzij zijn uitzonderlijke zeekruiden en een zeer diverse lokale agricultuur die zowel groenten als artisanale zuivelproducten produceert. Het mag dus geen verrassing zijn dat heel wat restaurants er een uitstekende reputatie genieten bij de grote gidsen, waaronder De Kromme Watergang in Hoofdplaat (2 sterren), Codium in Goes (1 ster), Meliefste in Wolphaartsdijk (1 ster), Spetters in Breskens (1 ster) of nog ‘t Vlasbloemeken in Koewacht (1 ster).

2. Het Moezeldal (Duitsland)

Het Duitse ‘Moseltal’ (Moezeldal) staat bekend om zijn vele kastelen, schilderachtige landschappen, terrasvormige wijngaarden en zijn rijke gastronomische traditie. Vooral de lokale riesling wordt beschouwd als een van de beste witte wijnen ter wereld, terwijl de keuken van de Moezel bestaat uit vissoorten als snoek, forel en houting, naast wild en fijne vleeswaren. Deze streek heeft een aantal uitzonderlijke restaurants opgeleverd die in heel Europa bekend zijn, te beginnen met het Waldhotel Sonnora in Dreis (3 sterren) en het Schanz Restaurant in Piesport (3 sterren). De regio kent ook vijf restaurants met één Michelinster: Bagatelle, Becker’s, Rüssel’s Landhaus, Wein- und Tafelhaus en Le Temple.

3. Normandië (Frankrijk)

Met zijn sint-jakobsschelpen, Normandische oesters, Camembert, Isigny-boter, Normandische escalope, cider en Calvados biedt Normandië een rijke en gevarieerde keuken, beïnvloed door zijn uitzonderlijke zuivelproducten, zijn verse zeevruchten en zijn grote hoeveelheid appels. De regio is dus een waar paradijs voor liefhebbers van lekker eten, met heerlijke traditionele gerechten en onmisbare artisanale dranken. Maar liefst 18 verschillende restaurants hebben een Michelinster verdiend binnen het gebied. Ons oog valt op onder meer Le Donjon in Etretat, Le Jardin des Plumes in Giverny, l’Essentiel en Maximin Hellio in Deauville, Les Voiles d’Or in Dieppe of nog Maison Caillet in Valmont.

4. De Vogezen (Frankrijk)

De Vogezen, gelegen in de regio Grand-Est in Frankrijk, heeft een typische gastronomie beïnvloed door zijn bergachtige plattelandsomgeving. Net als in Normandië zijn zuivelproducten een integraal onderdeel van de lokale keuken, met kazen als Munster of Tomme des Vosges. Maar vleesliefhebbers kunnen er ook hun hart ophalen met uitstekend wild en heel wat andere vleeswaren, zoals leverworst en andouille uit Val-d’Ajol. Tenlotte zijn de Vogezen ook beroemd om hun paddenstoelen! De regio heeft één restaurant met een Michelinster, Les Ducs de Lorraine in Epinal, en vijf restaurants die door de Michelingids zijn geselecteerd: Maison Grandclaude, Le Clos Heurtebise, Le Karelian, Les Lilas en Le Chamagnon.

5. De Oostkantons (België)

Het oosten van België is uitgegroeid tot een zeer populaire regio voor fijnproevers. De culinaire tradities en specialiteiten uit Duitsland, Luxemburg en België worden er vakkundig gecombineerd. Fijne vleeswaren, kazen, gebak en tal van bieren: er zijn te veel lekkernijen om op te noemen uit de Oostkantons! Een rijke keuken, fijngeslepen door de chef-koks van de streek, die perfect wordt weerspiegeld door de volgende restaurants: Le Roannay in Stavelot (1 ster), Zur Post in Saint-Vith (1 ster), Arti’Choc in Eupen (Bib Gourmand) en Le Cyrano in Waimes (2 toques van Gault & Millau).