1. Historiek
De oorsprong van het merk Opel gaat terug tot… 1862! Adam Opel, een geboren ondernemer, begon toen met het produceren van naaimachines. Deze bloeiende onderneming trok al snel internationale klanten, maar dat was niet genoeg voor Adam. Hij wilde zijn bedrijf diversifiëren en begon in 1886 met de productie van fietsen. Helaas beleefde Opel aan het einde van de 19e eeuw moeilijke tijden: Adam Opel overleed in 1895 en het bedrijf raakte in crisis door hevige concurrentie, dalende vraag en prijsdruk. Toen ontstond het idee om de autosector te betreden, een nieuwe en snelgroeiende markt. In 1899 presenteerde Opel zijn eerste auto, wat het begin bleek van een succesvolle toekomst. De daaropvolgende drie decennia groeide Opel uit tot de grootste autofabrikant van Duitsland in termen van verkoop! Maar in 1929 sloeg de Grote Depressie toe, wat de gebroeders Opel ertoe bracht 80% van hun aandelen te verkopen aan het Amerikaanse General Motors. Met de langzaam herstellende economie bloeide Opel op en werd het tegen 1939 een van de grootste Europese autobouwers.
Na de verwoesting van de fabrieken door de geallieerden, werden deze door voormalige Opel-werknemers heropgebouwd en kon de productie in 1946 worden hervat. Deze inspanningen loonden, en Opel ontwikkelde een populaire, goed gebouwde en moderne productlijn. Na de financiële crisis van 2008 kwam Opel echter in moeilijkheden. General Motors besloot Opel grotendeels te verkopen, wat zorgde voor een onzekere periode waarbij de Canadese Magna en de Russische Sberbank betrokken waren. De verkoop leed hieronder, maar in 2012 werd er gesproken over een fusie met PSA, wat in 2017 werkelijkheid werd met de integratie in de Stellantis-groep, waartoe ook FCA (Fiat Chrysler Automobiles) behoort.
2. Huidige gamma
Het huidige aanbod van Opel bestaat voornamelijk uit middelgrote gezinsauto’s. Met het verdwijnen van de Opel Adam begint het gamma nu bij de Corsa, een iconisch model dat voor het eerst werd geïntroduceerd in 1982. Een stap hoger vinden we de Opel Astra, een veelzijdige sedan die een steunpilaar van het merk is. Door de marktvraag heeft Opel zich toegelegd op SUV’s en crossovers, waarbij de grote sedans en MPV’s zijn verdwenen, zoals de Opel Meriva en Opel Insignia. Voor deze modellen is echter een terugkeer in elektrische vorm niet uitgesloten. Opel’s SUV-assortiment is uitgebreid en omvat de Opel Mokka, Opel Crossland, Opel Frontera en Opel Grandland. Voor bedrijfswagens en personenbusjes blijft Opel actief met de Opel Combo, Opel Zafira en Opel Vivaro.
3. Legendarische modellen
De huidige, stijlvol ontworpen Opels brengen hulde aan iconische modellen uit het verleden. Als er één legendarisch model is, dan is het wel de Opel Kadett, die in 1936 werd gelanceerd. Deze evolueerde door de decennia heen tot een referentie in het compacte segment, met sportieve varianten zoals de GT/E en GSI die veel indruk maakten. Wat sportieve modellen betreft, stal de Opel GT, geboren in 1968, vele harten met zijn design dat doet denken aan de Corvette. Dit tijdloze silhouet inspireerde Opel zelfs om in 2007 een moderne cabrioletversie te lanceren. Een andere sportieve klassieker is de Opel Manta, gelanceerd in 1970, die nu een gegeerd verzamelobject is voor autoliefhebbers.
4. Innovaties en technologieën
Opel heeft door de jaren heen veel baanbrekende innovaties geïntroduceerd. In de jaren ‘20 was het merk een van de Europese pioniers in lopende-bandproductie. In het volgende decennium bracht Opel de Olympia uit, een van de eerste auto’s ter wereld met een zelfdragende carrosserie. Na de oorlog introduceerde Opel de Olympia Rekord Caravan, die wordt beschouwd als de eerste Duitse stationwagen in massaproductie. In de jaren ’90 hielp de Opel Frontera om het SUV-segment populair te maken, een segment dat we vandaag allemaal kennen! Meer recent heeft Opel geavanceerde technologieën geïntegreerd in zijn modellen, zoals geavanceerde veiligheidssystemen en intuïtieve connectiviteit.
5. Prestaties en betrokkenheid in de motorsport
De gouden jaren van Opel in de motorsport lagen in de jaren ’70 en ‘80, met Walter Röhrl die het wereldkampioenschap rally won in zijn indrukwekkende Ascona 400. Ook de Opel Manta en Kadett GSi maakten furore in rally’s. Opel heeft ook een aantal high-performance modellen op de markt gebracht, zoals de Opel Speedster, een Duitse tegenhanger van de Lotus Elise, en de hele OPC-lijn. Van de vurige Opel Corsa OPC tot de krachtige Insignia OPC en zelfs de verrassende Zafira OPC, deze modellen stonden bekend om hun opwindende prestaties en soms uitdagend rijgedrag. En dan was er nog de Opel Lotus Omega, geproduceerd van 1991 tot 1994, met een opgevoerde zescilinder motor die 377 pk leverde. Deze Opel jaagde destijds zelfs de eigenaren van Italiaanse en Duitse supersportwagens de stuipen op het lijf! Vandaag neemt de GSe-reeks het stokje over, met elektrische aandrijflijnen voor sportieve prestaties.
6. Milieubescherming en elektrische voertuigen
Opel heeft een breed scala aan elektrische voertuigen ontwikkeld, van de Opel Corsa-e tot de Opel Frontera en de Zafira Electric Life. Vanaf 2025 zullen alle nieuwe Opel-modellen 100% elektrisch zijn. Daarnaast richt het merk zich niet alleen op aandrijvingen om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, maar optimaliseert het ook productieprocessen door gerecycleerde materialen in zijn voertuigen te integreren.
7. Internationale aanwezigheid
Ooit voornamelijk gericht op de Europese markt, heeft Opel de afgelopen jaren nieuwe markten aangeboord, zoals Tunesië, enkele Zuid-Amerikaanse landen, Zuidelijk Afrika, Japan en Nieuw-Zeeland. Dankzij Stellantis krijgt Opel toegang tot tal van nieuwe markten.
Conclusie
De geschiedenis van Opel is allesbehalve een rustig verlopen. Het merk heeft veel veranderingen doorgemaakt, maar nooit ten koste van de productkwaliteit of de kernwaarden. Opel blijft zich onderscheiden door technologisch geavanceerde, betrouwbare en degelijk gebouwde producten aan te bieden aan een breed publiek. Dit succesverhaal is al gaande sinds 1899!