Pierre-Benoit Sepulchre

19 AUG 2020

Dit is het land met het oudste wagenpark van Europa

De verschillen tussen de Europese landen zijn indrukwekkend.

De vereniging van Europese autoconstructeurs ACEA heeft een reeks interessante statistieken gepubliceerd. Daaruit leren we onder meer de gemiddelde leeftijd van het wagenpark in elk land van de Europese Unie. Niet geheel verrassend blijkt dat landen in Oost-Europa een veel ouder wagenpark hebben dan staten in het westen van het continent.

Het land dat alle records klopt is Litouwen, waar een auto gemiddeld… 16,9 jaar oud is. Het wordt gevolgd door Estland (16,7 jaar) en Roemenië (16,3 jaar). Aan de andere kant van het klassement, waar men dus met de meest recente auto’s rijdt, vinden we Luxemburg op kop. Een auto is daar gemiddeld 6,4 jaar oud. Het wordt gevolgd door Oostenrijk (8,2 jaar), Ierland (8,4 jaar), België (9 jaar) en Frankrijk (ook 9 jaar). Autoland Duitsland komt daar net achter met 9,5 jaar.

Een ander gegeven dat we uit de statistieken kunnen afleiden is het aantal autofabrieken per land. Het zal niemand verrassen dat Duitsland lijsttrekker is met niet minder dan 42 fabrieken op zijn grondgebied. Het wordt gevolgd door Frankrijk (31), het Verenigd Koninkrijk (30 fabrieken), Italië (23 fabrieken) en Spanje (17 fabrieken).

Tot slot keek de ACEA ook naar de CO2-uitstoot van het wagenpark van elk land. Noorwegen, dat al jarenlang met grote subsidies heel sterk inzet op puur elektrische voertuigen, bezet de eerste plaats, met een gemiddelde uitstoot van 59,9 g CO2/km. De slechtste leerling van de klas op dit vlak is Bulgarije, met 137,6 g/km.
Advertentie
Advertentie
Advertentie