Jae-watte? Het moet gezegd worden: niet elk Chinees merk slaagt erin om een aantrekkelijk klinkende naam te verzinnen voor zijn Europese veroveringsplan. Jaecoo is een nieuw submerk van de Chery-groep, de vierde grootste autofabrikant in China, die in feite al sinds 2007 aanwezig is in Europa met DR Motor, dat in Italië gerebadgede Chery’s verkoopt. Waar de naam Jaecoo vandaan komt? Blijkbaar is het een samenvoeging van het Duitse ‘Jäger’ (jager) en… ‘cool’. Deze J7 is het eerste model van Jaecoo, later volgt nog de volledig elektrische Jaecoo 5 van 4,3 meter lang. Laten we eens zien of deze jager cool blijft in de praktijk.
Design Jaecoo J7
Gloednieuw is de Jaecoo J7 technisch gezien niet: in 2023 kwam het model al op de markt in China als Chery Tansuo 06. Toch oogt het model nog fris, met een robuuste uitstraling die anno 2025 in de mode is geraakt in autoland. De voorzijde wordt gekenmerkt door een massieve grille met de merknaam prominent in beeld, geflankeerd door smalle koplampen met een pixelvormige dagrijverlichting. Het dimlicht en grootlicht zitten verstopt in de zijdelingse ‘luchthappers’, de mistlampen zitten helemaal onderaan de voorbumper. Daarmee heeft de Jaecoo J7 in feite 8 koplampen!
Hoog op zijn pootjes
De flanken zijn misschien wel het minst flatterende aspect van de Jaecoo J7. De vlakke vormen, de licht stijgende gordellijn en de relatief kleine velgen (toch 19 inch…) en wielkasten doen hem wat onstabiel ogen. Wel valt de hoge bodemvrijheid van 200 mm op: Jaecoo positioneert zich als offroadmerk, of toch meer offroad dan wat de meeste SUV’s en crossovers aankunnen. Met een doorwaaddiepte van 600 mm is dat niet gelogen, maar verder blijven de technische verschillen beperkt - een diepe modderplas zouden we er dus niet mee opzoeken.
Achteraan keert de pixelvorm terug in de achterlichten, die met elkaar verbonden zijn door middel van een fijne lichtstrook in een donkere behuizing. Omstaanders hoeven niet te vragen met welke auto je onderweg bent: de merknaam is opnieuw duidelijk te zien op de kont. Zelfs twee keer, want ‘J7’ staat ook voor ‘Jaecoo 7’. Waardoor dit eigenlijk de Jaecoo Jaecoo 7 is. De Chinese LaFerrari?
Interieur Jaecoo J7: geen verrassingen
Als je ooit al eens in een recente Chinese wagen hebt gereden, zal het interieur van de Jaecoo J7 niet voor verrassingen zorgen. Daar zien we grote displays, veel zachte materialen (hun duurzaamheid zal met de loop der jaren moeten worden bevestigd) en een dikke middenconsole met een groot, open opbergvak eronder. Kies je voor de topversie Exclusive, dan krijg je ook een sfeerverlichting met 128 kleuren, elektrisch verstelbare, verwarmbare en geventileerde voorzetels met memoryfunctie, een panoramadak, een verwarmd lederen stuurwiel, een head-up display en getinte ruiten.
Beleving Jaecoo J7
Middelgrote SUV met veel binnenruimte
Met een lengte van 4,50 m, een breedte van 1,87 m en een hoogte van 1,67 m, op een wielbasis van 2,67 m, is de Jaecoo J7 een compacte tot middelgrote SUV. Hij is ongeveer even groot als een Volkswagen Tiguan en een BMW X1, om maar een paar namen te noemen. Toch biedt hij een pak meer binnenruimte dan zijn voornaamste rivalen: zelfs lange volwassenen kunnen comfortabel achter elkaar plaatsnemen. De achterbank is zacht en dankzij het gebrek aan middentunnel kan je er vrij gemakkelijk met drie naast elkaar zitten, maar het middelste plekje is smaller en harder door de armsteun in de rugleuning.
De koffer is met een volume van 500 liter zeker groot genoeg, maar de hoedenplank staat vrij laag. In de dubbele bodem van de koffer is er wel nog plek voor de laadkabels en wat kleine (nood)accessoires. De achterbank klapt in twee delen neer, wat een maximaal laadvolume van 1.265 liter oplevert - minder dan bij de concurrentie, maar het kan ook aan een andere meetmethode liggen.
Infotainment afgekeken van Tesla
Het infotainmentsysteem van de Jaecoo J7 maakt gebruik van een verticaal georiënteerd HD-scherm van 14,8 inch, met een smartphone-achtig startscherm waarop de verschillende apps als icoontjes geprojecteerd worden. Een relatief moderne Qualcomm Snapdragon 8155-chip zorgt voor vlotte reacties op inputs, en ook de connectiviteit is in orde met draadloze Apple CarPlay en Android Auto - niet elk Chinees merkt denkt hieraan bij de lancering van zijn modellen.
De algemene interface doet ons echter denken aan heel wat andere Chinese merken, en lijkt afgekeken te zijn van Tesla, met één groot instellingenmenu waarin je quasi elk aspect van de auto kan regelen. Op het eerste gezicht lijkt het overzichtelijk, maar er zijn te veel verschillende opties en het systeem onthoudt jouw voorkeuren niet altijd, vooral wat de rijhulpsystemen betreft (en dat is niet enkel de schuld van de Europese wetgeving). En sommige essentiële functies, zoals het instellen van de spiegels, zijn te moeilijk te vinden.
Het bestuurdersdisplay is goed afleesbaar, maar heeft dezelfde generische uitstraling en is amper te personaliseren (en dat enkel op de Exclusive). Bovendien zijn de multifunctionele knoppen op het stuur niet gelabeld, dus je moet al doende zien uit te vissen waar ze voor dienen. Kortom: qua ergonomie is er nog werk aan de winkel.