of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Yeelen Möller

8 APR 2025

Test: Jaecoo J7 PHEV, uithoudingskampioen

Alweer een Chinese SUV? Ja, maar deze Jaecoo J7 is niet elektrisch: het is een plug-inhybride met een enorm rijbereik voor een relatief scherpe prijs. Maar hoe spreek je de naam uit?

{"fr":"VUS JAECOO garé devant un immeuble moderne, plaque néerlandaise visible.","nl":"JAECOO SUV geparkeerd voor een modern gebouw, Nederlandse kentekenplaat zichtbaar."}
{"fr":"VUS Zeekr 001 roulant sur une route pavée bordée d'arbres en hiver.","nl":"Zeekr 001 SUV rijdt op een geplaveide weg omgeven door kale bomen."}

"De Jaecoo J7 PHEV springt nergens echt in uit, behalve met zijn grote totale actieradius en zijn hybride systeem in het algemeen. "

Jae-watte? Het moet gezegd worden: niet elk Chinees merk slaagt erin om een aantrekkelijk klinkende naam te verzinnen voor zijn Europese veroveringsplan. Jaecoo is een nieuw submerk van de Chery-groep, de vierde grootste autofabrikant in China, die in feite al sinds 2007 aanwezig is in Europa met DR Motor, dat in Italië gerebadgede Chery’s verkoopt. Waar de naam Jaecoo vandaan komt? Blijkbaar is het een samenvoeging van het Duitse ‘Jäger’ (jager) en… ‘cool’. Deze J7 is het eerste model van Jaecoo, later volgt nog de volledig elektrische Jaecoo 5 van 4,3 meter lang. Laten we eens zien of deze jager cool blijft in de praktijk.

Advertentie
Advertentie

Design

Gloednieuw is de Jaecoo J7 technisch gezien niet: in 2023 kwam het model al op de markt in China als Chery Tansuo 06. Toch oogt het model nog fris, met een robuuste uitstraling die anno 2025 in de mode is geraakt in autoland. De voorzijde wordt gekenmerkt door een massieve grille met de merknaam prominent in beeld, geflankeerd door smalle koplampen met een pixelvormige dagrijverlichting. Het dimlicht en grootlicht zitten verstopt in de zijdelingse ‘luchthappers’, de mistlampen zitten helemaal onderaan de voorbumper. Daarmee heeft de Jaecoo J7 in feite 8 koplampen! 

Hoog op zijn pootjes

De flanken zijn misschien wel het minst flatterende aspect van de Jaecoo J7. De vlakke vormen, de licht stijgende gordellijn en de relatief kleine velgen (toch 19 inch…) en wielkasten doen hem wat onstabiel ogen. Wel valt de hoge bodemvrijheid van 200 mm op: Jaecoo positioneert zich als offroadmerk, of toch meer offroad dan wat de meeste SUV’s en crossovers aankunnen. Met een doorwaaddiepte van 600 mm is dat niet gelogen, maar verder blijven de technische verschillen beperkt - een diepe modderplas zouden we er dus niet mee opzoeken.

Achteraan keert de pixelvorm terug in de achterlichten, die met elkaar verbonden zijn door middel van een fijne lichtstrook in een donkere behuizing. Omstaanders hoeven niet te vragen met welke auto je onderweg bent: de merknaam is opnieuw duidelijk te zien op de kont. Zelfs twee keer, want ‘J7’ staat ook voor ‘Jaecoo 7’. Waardoor dit eigenlijk de Jaecoo Jaecoo 7 is. De Chinese LaFerrari?

Interieur Jaecoo J7: geen verrassingen

Als je ooit al eens in een recente Chinese wagen hebt gereden, zal het interieur van de Jaecoo J7 niet voor verrassingen zorgen. Daar zien we grote displays, veel zachte materialen (hun duurzaamheid zal met de loop der jaren moeten worden bevestigd) en een dikke middenconsole met een groot, open opbergvak eronder. Kies je voor de topversie Exclusive, dan krijg je ook een sfeerverlichting met 128 kleuren, elektrisch verstelbare, verwarmbare en geventileerde voorzetels met memoryfunctie, een panoramadak, een verwarmd lederen stuurwiel, een head-up display en getinte ruiten.

Beleving

Middelgrote SUV met veel binnenruimte

Met een lengte van 4,50 m, een breedte van 1,87 m en een hoogte van 1,67 m, op een wielbasis van 2,67 m, is de Jaecoo J7 een compacte tot middelgrote SUV. Hij is ongeveer even groot als een Volkswagen Tiguan en een BMW X1, om maar een paar namen te noemen. Toch biedt hij een pak meer binnenruimte dan zijn voornaamste rivalen: zelfs lange volwassenen kunnen comfortabel achter elkaar plaatsnemen. De achterbank is zacht en dankzij het gebrek aan middentunnel kan je er vrij gemakkelijk met drie naast elkaar zitten, maar het middelste plekje is smaller en harder door de armsteun in de rugleuning. 

De koffer is met een volume van 500 liter zeker groot genoeg, maar de hoedenplank staat vrij laag. In de dubbele bodem van de koffer is er wel nog plek voor de laadkabels en wat kleine (nood)accessoires. De achterbank klapt in twee delen neer, wat een maximaal laadvolume van 1.265 liter oplevert - minder dan bij de concurrentie, maar het kan ook aan een andere meetmethode liggen.

Infotainment afgekeken van Tesla

Het infotainmentsysteem van de Jaecoo J7 maakt gebruik van een verticaal georiënteerd HD-scherm van 14,8 inch, met een smartphone-achtig startscherm waarop de verschillende apps als icoontjes geprojecteerd worden. Een relatief moderne Qualcomm Snapdragon 8155-chip zorgt voor vlotte reacties op inputs, en ook de connectiviteit is in orde met draadloze Apple CarPlay en Android Auto - niet elk Chinees merkt denkt hieraan bij de lancering van zijn modellen. 

De algemene interface doet ons echter denken aan heel wat andere Chinese merken, en lijkt afgekeken te zijn van Tesla, met één groot instellingenmenu waarin je quasi elk aspect van de auto kan regelen. Op het eerste gezicht lijkt het overzichtelijk, maar er zijn te veel verschillende opties en het systeem onthoudt jouw voorkeuren niet altijd, vooral wat de rijhulpsystemen betreft (en dat is niet enkel de schuld van de Europese wetgeving). En sommige essentiële functies, zoals het instellen van de spiegels, zijn te moeilijk te vinden. 

Het bestuurdersdisplay is goed afleesbaar, maar heeft dezelfde generische uitstraling en is amper te personaliseren (en dat enkel op de Exclusive). Bovendien zijn de multifunctionele knoppen op het stuur niet gelabeld, dus je moet al doende zien uit te vissen waar ze voor dienen. Kortom: qua ergonomie is er nog werk aan de winkel.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Super Hybrid System met 1.200 km autonomie

De Jaecoo J7 komt in twee motorversies naar België: een 1.6 turbobenzine van 147 pk en deze J7 ‘Super Hybrid System’, ofwel ‘SHS’, ofwel een plug-inhybride op basis van een 1,5 liter-viercilinder turbo. Het systeemvermogen van de J7 PHEV is een stuk indrukwekkender: tot 255 kW (347 pk) en 525 Nm! Een vermogen dat exclusief naar de voorwielen wordt overgebracht, want enkel de benzineversie heeft vierwielaandrijving. 150 van die kilowatts (204 pk) komen van de elektromotor, de benzinemotor levert de overige 105 kW (143 pk) en heeft een indrukwekkend thermisch rendement van 44,5%. Dat betekent dat deze SUV ook met een lege batterij een laag verbruik moet kunnen halen.

Over de batterij gesproken: met een capaciteit van 18,3 kWh is dit een van de grotere pakketten in zijn klasse. Het levert de J7 een theoretisch elektrisch rijbereik op van 90 km. Opladen kan met 6 kW aan een gewone laadpaal (monofasig) en tot 45 kW aan een DC-snellader, waarmee je na ongeveer een halfuur weer tot 80% batterijniveau zou moeten hebben. Samen met de benzinetank van 60 liter belooft Jaecoo zelfs een totale actieradius van maar liefst 1.200 km! 

Redelijk verbruik met lege batterij

Niet dat we de elektrische actieradius hebben kunnen testen, want ondanks de laadkaart op kosten van Jaecoo, was het merk vergeten een laadkabel in de auto te steken… We zullen de Chinezen maar op hun woord moeten geloven. Wel hebben we het verbruik kunnen meten met een lege batterij, en dat viel niet tegen: bij lagere snelheden haalden we ongeveer 5,5 l/100 km, op de snelweg steeg het aangegeven verbruik naar zo’n 6,5 l/100 km. 

Geen bochtenridder

Onderweg is het meteen duidelijk dat de Jaecoo J7 vooral bedoeld is voor comfort. De zachte zetels en zachte demping gommen netjes de imperfecties van het asfalt weg, maar de keerzijde is dat de koetswerkbewegingen van de hoogpotige SUV niet goed onder controle blijven. In de bochten helt de J7 duidelijk over, met zelfs pompbewegingen als je snel van richting wisselt (waarbij de dempers tegen hun maximale uitslag ‘stuiteren’, wat allerminst stabiel aanvoelt). 

Ondanks zijn hoge piekvermogen is dit dus geen sportieve SUV. Het samenspel van de hybride aandrijflijn is wel goed geregeld, je voelt amper wanneer de elektromotor en de benzinemotor in elkaar overgaan. Hernemingen gaan ook vlot en zonder aarzeling, en de benzinemotor laat amper van zich horen onderweg. Het is duidelijk dat de Chinese merken zeer sterk zijn geworden in plug-inhybrides, die nu de populairste soort aandrijflijn zijn geworden op de thuismarkt.

Prijs

Prijs Jaecoo J7 PHEV 2025 in België

Veel ruimte en uitrusting voor een redelijke prijs: dat is het motto van het gros van de nieuwe Chinese merken op onze markt, en Jaecoo vormt daarop geen uitzondering. Jaecoo en zustermerk Omoda hebben trouwens wel al een vrij uitgebreid (onafhankelijk) dealernetwerk opgebouwd, met een 15-tal verdeelpunten in België. Er zijn maar twee uitvoeringen om uit te kiezen: de Jaecoo J7 SHS Selective, vanaf 36.900 euro, of de beter uitgeruste Exclusive vanaf 39.900 euro. De benzineversie is er enkel als Exclusive en kost 37.900 euro - dan zouden we toch voor de hybride gaan, ook als particulier. 

Opties zijn er niet, klanten hoeven dan enkel nog de kleur te kiezen uit vijf verschillende tinten (maar enkel groen valt buiten het zwart-witspectrum). Tenslotte krijg je een royale garantie van 7 jaar of 150.000 km, waarmee Jaecoo bij de besten van de klas behoort.

Verdict

Zijn naam heeft hij niet mee, en ook tijdens het rijden is er niet veel dat de Jaecoo J7 SHS onderscheidt van de massa: het is nog maar eens een Chinese SUV met veel binnenruimte en een complete uitrusting tegen een relatief scherpe prijs. De matige ergonomie zorgt voor frustraties en ook op dynamisch vlak is de J7 nogal eenzijdig, maar zijn hybride aandrijflijn presteert wel sterk. Ben je vooral op zoek naar een plug-inhybride SUV met een grote actieradius, dan is dit een model om te overwegen.

Advertentie
Advertentie