Polestar 3: basisprijs van 78.500 euro
De Polestar 3 bestaat in drie versies met allemaal dezelfde 111 kWh batterij. Als instapmodel is er de Long range Single motor met een vermogen van 220 kW (299 pk) voor 78.500 euro. De elektromotor ontwikkelt een koppel van 490 Nm en daarmee sprint deze versie in 7,8 seconden naar 100 km/u. Dat zijn respectabele waarden voor een SUV van deze omvang, maar het meest indrukwekkende cijfer is toch zijn range: hij raakt namelijk maar liefst 706 km ver met een volle batterij!
Long range Dual motor: 0-100 km/u in 5 seconden met 840 Nm koppel
Toch kiezen we in deze configuratie voor de Long range Dual motor voor 7.000 euro meer. Niet alleen heeft deze een extra motor op de vooras, die van hem een vierwielaangedreven SUV maakt, maar hij is vooral een flink stuk krachtiger met een vermogen van 360 kW of 489 pk en 840 Nm aan koppel. Hij is dan ook bijna drie seconden sneller in de sprint naar 100 km/u: hij doet er slechts 5,0 seconden over. Bovendien trekt hij door tot 210 km/u in plaats van 180 km/u voor de versie met één motor, interessant voor wie al eens richting Duitsland trekt!
Nog een bijkomend voordeel van de krachtigere variant: hij mag 2.200 kg trekken, tegenover 1.500 kg voor de instapversie. Zijn groter gewicht zorgt er evenwel voor dat zijn rijbereik zakt naar maximaal 632 km, maar ook dat is nog meer dan voldoende voor de gemiddelde bestuurder. In onze test van zijn reële autonomie liet deze Dual motor met 489 pk een gemiddeld verbruik van 25,2 kWh/100 km optekenen, goed voor een actieradius van 425 km in praktijk, in niet eens zo optimale omstandigheden.
De middelste versie is dus als zo vaak de gulden middenweg, want de duurste versie (eigenlijk de Long range Dual motor met een Performance-pakket, vanaf 92.100 euro) voegt in onze ogen weinig toe. Met iets meer vermogen en koppel is hij 3 honderdsten sneller van 0 naar 100 km/u en hij wordt standaard uitgerust met grotere 22” wielen en enkele gele accenten, zoals de opzichtige gele gordels.


Premium uitrusting is standaard in de Polestar 3: adaptieve luchtvering en panoramadak
Over de basisuitrusting hebben we het nog niet gehad, maar daar is een goede reden voor: die is identiek voor alle versies (met uitzondering van de extra’s van het Performance-pakket). Standaard is de Polestar 3 trouwens erg goed voorzien, met uitrusting zoals adaptieve cruisecontrol met stop & go gekoppeld aan de navigatie, parkeersensoren voor- en achteraan, achteruitrijcamera, draadloze Apple CarPlay (het infotainmentsysteem is gebaseerd op Android Auto), automatische airco met 3 zones, verwarmde en elektrisch instelbare sportzetels met geheugen, panoramisch dak, warmtepomp, instelbare actieve luchtvering en natuurlijk een hele karrenvracht aan veiligheidssystemen.
Laten we beginnen met de eenvoudige opties. Naast de gratis basiskleur kan je kiezen uit 5 kleuren (1.300 euro of 1.600 euro voor Snow/wit). Wij vinden de lijnen van de Polestar 3 het beste tot hun recht komen in een lichte kleur en kiezen voor het standaard Magnesium. Qua velgen houden we het ook bij de standaard 20-inch Aero exemplaren, want die zien er best OK uit en ze hebben een positief effect op comfort en rijbereik.
Scandinavisch design met duurzame materialen in het interieur
Tot hiertoe hebben we dus nog geen geld uitgegeven aan extra opties en dat houden we ook voor het interieur zo. Toegegeven, in de grijze kleur “Zinc” en met de decoratie in zwarte es ziet het interieur er fantastisch uit, maar die meerprijs is voor ons wat te hoog. De geperforeerde en geventileerde Nappa lederen voorstoelen met massagefunctie zijn namelijk enkel verkrijgbaar als je ook de pakketten Pilot (2.800 euro) én Plus (6.000 euro) aangevinkt hebt. Helaas zijn ze niet inbegrepen in de prijs van die pakketten, maar kost een Nappa lederen interieur nóg eens 6.000 euro extra…
Wij blijven daarom bij de standaard uitvoering: Bio-attributed WeaveTech in Charcoal met Tectonic deco. Stoffen zetels zijn sowieso warmer in de winter en koeler in de zomer en het is bovendien de meest diervriendelijke keuze. Voor een kleine meerprijs zijn er nog andere alternatieven, namelijk MicroTech (wat lijkt op leder, 500 euro) en wol (1.200 euro), maar die worden gecombineerd met decoratie in aluminium, wat wij niet zo warm vinden in het interieur als de zogeheten Tectonic afwerking.




Twee noodzakelijke optiepakketten voor exclusieve luxe
Voorlopige tussenstand: nog altijd 85.500 euro. Daar tellen we nu 500 euro bij op voor verduisterde achterruiten, de enige losse optie die we nemen. Rest ons nog: een keuze maken uit de 4 optiepakketten. Het Pro-pakket van 2.200 euro valt sowieso af, dat vinden we veel geld voor andere 21” velgen en - hou je vast - een gele streep op de zwarte veiligheidsgordels en ventieldoppen in een gouden kleur. Het Performance-pakket hadden we eerder al naast ons neergelegd. Dan is er nog een Pilot-pakket van 2.800 euro met daarin een Pilot Assist om je midden op je rijstrook te houden, een Lane Change Assist die zelfstandig van rijstrook wisselt en een 360°-camera.
Niet zo indrukwekkend allemaal, maar je hebt het Pilot-pakket wel nodig om toegang te krijgen tot het Plus-pakket. En in dat laatste zitten enkele opties die de premium-ervaring in de Polestar 3 nog een extra niveautje omhoog krikken. Het Plus-pakket omvat onder meer een audiosysteem van Bowers & Wilkins dat stilte kan creëren door storende rijgeluiden te onderdrukken en speakers toevoegt aan de hoofdsteunen van de voorstoelen. Daarnaast zitten in het pakket bijvoorbeeld ook een head-up display, zachtsluitende portieren, een verwarmd stuur en een voorruit die infraroodstralen filtert om de temperatuur in het interieur onder controle te houden. Kostprijs van dit Plus-pakket: 6.000 euro.
Het besluit: erg concurrentieel geprijsd
Hiermee kunnen we de configuratie afsluiten. Natuurlijk konden we het Pilot- en Plus-pakket achterwege laten, want de Polestar zal zeker niet karig uitgerust aanvoelen als je dat doet. Maar omdat Polestar momenteel een aanbieding heeft op de Dual motor-varianten, krijg je een korting van 5.000 euro als je Polestar 3 geleverd kan worden voor 30 juni. Onze configuratie voldoet aan deze eisen en dus komt de prijs van de pakketten iets minder hard aan dankzij de korting.
Laten we de eindbalans opmaken! 85.500 euro voor de Long range Dual motor, met de pakketten Pilot (2.800 euro) en Plus (6.000 euro) en privacyglas achteraan (500 euro) geeft een totaal van 94.800 euro. Daar gaat nog 5.000 euro korting af… en jammer genoeg komen er ook “voorbereidings- en transportkosten & milieubijdrage van het voertuig” voor 1.300 euro bij. Daarmee eindigen we met een bedrag van 91.100 euro incl. btw. Een flinke som, maar toch zo’n 15.000 euro goedkoper dan zijn Scandinavische neef en directe concurrent: de Volvo EX90, die op hetzelfde platform wordt gebouwd, maar wel 6 of 7 zitplaatsen heeft.



