Pierre-Benoit Sepulchre

29 APR 2024

Is een verzekering voor elektrische auto's duurder?

Wil je een elektrische auto kopen en vraag je je af of die duurder zal zijn om te verzekeren dan een auto op benzine of diesel? Lees hier het antwoord.

Heel wat Belgen overwegen om een elektrische auto te kopen. Ondanks een over het algemeen hogere aanschafprijs ten opzichte van een klassieke wagen (reken op 5.000 tot 1.000 euro extra voor een gelijkaardig model), zijn ze wel goedkoper en stiller in gebruik, en stoten ze natuurlijk geen schadelijke gassen uit tijdens het rijden. Maar hoe zit het met de verzekering? Betekent een hogere aanschafprijs meteen ook een duurdere verzekeringspolis?

Goedkoper

In België zijn de polissen en dekkingen van verzekeringsmaatschappijen over het algemeen hetzelfde voor elektrische auto's als voor auto's die op benzine, diesel of gas rijden. Maar hoewel de verzekeringen ongeveer dezelfde elementen en schades dekken, zijn ze meestal goedkoper voor elektrische wagens. Verschillende studies tonen zelfs aan dat in 2023 de gemiddelde verzekeringskosten voor elektrische wagens lager lagen dan voor auto's met een verbrandingsmotor. Concreet gaat het over een gemiddeld prijsverschil van ongeveer 20%.

Waarom dit prijsverschil?

Dit prijsverschil kan worden verklaard door verschillende factoren, te beginnen met verzekeringsmaatschappijen die mensen willen ondersteunen om over te stappen naar milieuvriendelijkere wagens. Ethias biedt bijvoorbeeld een korting tot 30% op de verzekeringspremie voor een elektrische wagen. Bij AG Insurance bedraagt dit voordeel 10%, terwijl je bij P&V 15% krijgt. Maar dat is nog niet alles! Heel wat studies tonen namelijk aan dat elektrische wagens minder vaak betrokken zijn bij ongevallen dan auto's met een verbrandingsmotor, waardoor verzekeraars lagere tarieven kunnen bieden aan ecorijders.

En in de toekomst?

Momenteel is het elektrische wagenpark nog zeer recent, waardoor verzekeraars nog niet veel data hebben om de kosten van schadeclaims op lange termijn te bekijken. We kunnen echter inschatten dat dit prijsverschil in de toekomst helaas zou kunnen verdwijnen. Naast het feit dat de speciale kortingen niet zullen blijven duren, zijn er andere factoren die de prijs kunnen opdrijven als je een elektrische auto wil verzekeren. Denk maar aan de hoge kosten van accupakketten, die mogelijks vervangen moeten worden bij schade of een ongeval. Let er dus op dat de verzekeringspolis de batterij dekt, aangezien die kosten kunnen oplopen tot (tien)duizenden euro's. In sommige gevallen kan de kost om de accu te vervangen zelfs hoger oplopen dan de waarde van de wagen! Gelukkig wordt dit meestal wel gedekt bij de omniumverzekeringen die worden aangeboden door de Belgische verzekeraars.

?

Advertentie
Advertentie
Advertentie