of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Sébastien Vanhouche

3 APR 2025

Test: Tesla Model Y (2025): voldoende verbeterd?

Tesla heeft geen half werk geleverd bij de update van zijn elektrische SUV Model Y. Er zijn heel wat nieuwe snufjes te ontdekken, maar is het genoeg om het model weer zo populair als vroeger te maken?

{"fr":"SUV électrique Fisker Ocean roulant sur une route ensoleillée, design moderne et aérodynamique.","nl":"Elektrische SUV Fisker Ocean rijdend op een zonnige weg, modern en gestroomlijnd design."}
{"fr":"Voiture Fisker noire roulant sur une route vide par temps clair avec bâtiments modernes.","nl":"Zwarte Fisker auto rijdt op lege weg bij helder weer met moderne gebouwen."}

"De nieuwe Tesla Model Y rijdt verder, is comfortabeler en beter afgewerkt: het is dus een betere auto dan vroeger. Maar hij is ook wat van zijn karakter verloren…"

Iets meer dan een jaar na zijn kleine broer, de Model 3, is het aan de Tesla Model Y om zijn facelift te krijgen. Een facelift die de bijnaam ‘Juniper’ heeft gekregen van het internet, maar Tesla neemt die naam niet in de mond. Hoe dan ook werd het hoog tijd voor de populaire elektrische SUV om te genieten van een reeks (al dan niet subtiele) verbeteringen! En de Amerikaanse constructeur heeft zich gelukkig niet ingehouden, want de concurrentie is harder dan ooit binnen het segment!

Advertentie
Advertentie

Design

Onmogelijk te verwarren met de oude Model Y

De nieuwe Tesla Model Y heeft een volledig nieuwe neus gekregen, met onder meer een brede lichtstrook die doet denken aan de Cybertruck en Cybercab. Ook de knipperlichten zitten erin verwerkt, maar niet de koplampen zelf, die nu in de nieuwe bumper zijn verwerkt. Het geheel past netjes in het rijtje van de andere modellen van het Amerikaanse merk, maar er zijn ook gelijkenissen met enkele concurrenten uit China, waaronder de Xpeng G6!

Ook achteraan zijn er veel veranderingen te zien, te beginnen met een lichtsignatuur die ook hier over de hele breedte van de elektrische SUV loopt. Al is eigenlijk enkel de reflectie ervan zichtbaar - waarmee deze LED-strip de grootste indirecte verlichting ter wereld is, maar dat terzijde. De achterruit en spoiler zijn ook licht aangepast, waardoor ze gemakkelijker te vervangen zijn. Slim gezien! Tenslotte profiteert de Tesla Model Y 2025 van een nieuwe achterbumper waarin de nummerplaat nu zit verwerkt. De achterklep ziet er daardoor veel massiever en imposanter uit.

Met zijn verjongingskuur is de Tesla Model Y ook 4 cm gegroeid. Hij meet nu 4,79 m lang, maar blijft 1,92 m breed en 1,624 m hoog. De Amerikaanse SUV rolt ook op nieuwe velgen met nieuwe banden. Kortom, hoewel het onmogelijk is om de nieuwe en oude Model Y te verwarren, is het wel mogelijk om er andere elektrische SUV’s (vooral uit China) in te zien, wat niet het geval was met zijn meer onderscheidend gelijnde voorganger.

Premium elektrische SUV

In het interieur van de Tesla Model Y vinden we praktisch dezelfde cabine terug als in de nieuwe Model 3. Dat betekent materialen van een (veel) betere kwaliteit, een nieuwe middenconsole en vijf nieuwe zetels met nu ook een ventilatiefunctie vooraan en elektrisch instelbare rugleuningen achteraan. De Amerikaanse elektrische SUV is ook uitgerust met dezelfde sfeerverlichting als zijn berlinebroertje, in de vorm van een lichtstrook over de hele breedte van het dashboard en een deel van de voor- en achterdeuren.

De nieuwe Tesla Model Y onderscheidt zich echter van de Model 3 ter hoogte van zijn stuurwiel. Daar zijn er namelijk geen knoppen voor de richtingaanwijzers op te vinden, want de SUV behoudt zijn klassieke hendel! Deze heeft echter een zeer korte slag omdat hij enkel de ‘predictieve’ knipperlichten bedient, waarmee hij nogal apart is in gebruik. De transmissiepook is echter verdwenen: voor vooruit en achteruit moet je ook hier ‘swipen’ op de linkerzijde van het centrale scherm.

Beleving

Alles via het scherm, nu ook achteraan

Ondanks alle nieuwe functies in het interieur van de Tesla Model Y facelift, laat bijna alles in de elektrische SUV zich nog steeds bedienen via het centrale aanraakscherm van 15,4 inch. Een haarscherp en zeer responsief scherm, dat echter nog steeds niet in staat is om te verbinden via Android Auto en Apple CarPlay. Gelukkig is het infotainmentsysteem dat erop draait nog steeds even gemakkelijk in gebruik als vroeger, ondanks enkele kleine toetsen. De klimaatcontrole heeft zelfs een nieuwe oscillatiefunctie gekregen voor wie af en toe een briesje wil voelen. Maar hoe gebruiksvriendelijk het aanraakscherm ook is, zouden we het niet erg vinden om wat meer fysieke bedieningselementen te krijgen…

Daar moeten we echter niet op hopen, want zelfs de passagiers achterin hebben nu hun eigen aanraakscherm van 8 inch gekregen! Daarmee kan je de airco bedienen, maar ook spelletjes spelen of videocontent bekijken. Het is zelfs mogelijk om het scherm te verbinden met een Bluetooth-koptelefoon. Handig als je met jongere kinderen reist.

Iets kleiner, maar veel praktischer

De wielbasis van 2,89 m is eveneens onveranderd gebleven voor de nieuwe Tesla Model Y. Drie volwassenen kunnen dus comfortabel plaatsnemen op de achterbank. Helaas is de facelift van de Amerikaanse elektrische SUV voorlopig enkel beschikbaar met 5 zitplaatsen. De achterzetels zijn wel nieuw en kunnen nu elektrisch inklappen en terug rechtkomen. Handig. De frunk is nu 116 liter groot, een liter kleiner dan voordien, maar heeft nu wel een stop waarmee je hem kan uitwassen, net als bij de Megabox van Ford. Opnieuw handig. De koffer achteraan meet 822 tot 2.022 liter groot met de achterbank neergeklapt. Dat is iets minder dan voorheen, toen de Model Y 854 tot 2.041 liter aan laadruimte bood. In totaal heeft de nieuwe Tesla Model Y daarmee 938 tot 2.138 liter aan kofferinhoud, wat 20 tot 33 liter minder is dan zijn voorganger.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Tot 622 km autonomie voor de nieuwe Tesla Model Y

Uiteindelijk is het op technisch vlak dat de Tesla Model Y het… minst is veranderd. Hij heeft namelijk nog steeds een 400 V-architectuur, dezelfde batterijen van 60 of 78 kWh en dezelfde motorisaties als voordien. Al zijn er voorlopig nog maar 3 versies verkrijgbaar. Dankzij zijn verbeterde stroomlijn haalt de basisversie RWD nu tot 500 km autonomie en sprint hij in 5,9 seconden naar 100 km/u. Dat is 45 km meer en 1 seconde minder dan vroeger.

De autonomie van de Tesla Model Y Long Range RWD 2025 neemt toe tot 622 km, terwijl de sprinttijd van 0-100 km/u zakt tot 5,6 seconden - dat is dan weer 22 km meer en 3 tienden minder dan zijn voorganger. Tenslotte kan de Model Y Long Range AWD tot 586 km rijden op een volle batterij en zit hij na 4,8 seconden aan een snelheid van 100 km/u, ofwel 53 km meer en 2 tienden minder dan bij het oude model. De drie versies zijn voortaan begrensd op een topsnelheid van 201 km/u.

Beide versies van de Model Y Long Range hebben hetzelfde snellaadvermogen van 250 kW, waarmee ze tot 267 km autonomie kunnen recupereren in 15 minuten. De basisversie is beperkt tot een maximum van 175 kW, waarmee je tot 238 km terugkrijgt in dezelfde tijd. Binnenkort verwachten we ook nog een krachtigere Performance-versie.

Comfortabele actieradius in de praktijk

Achter het stuur van de Model Y Long Range AWD konden we een minimaal verbruik meten van 13 kWh/100 km en een gemiddelde van 15,7 kWh/100 km/ Dat is slechts 0,4 kWh/100 km meer dan de officiële cijfers van Tesla. Niet slecht, zeker na meer dan 350 km te hebben gereden, zowel in de stad als op binnenwegen en op de snelweg. Daar moeten we wel bij vermelden dat de weersomstandigheden tijdens onze test perfect waren. Na die 350 km hadden we 79% van de batterij verbruikt. De volledige 586 km zal dus moeilijk worden, maar het lijkt ons goed mogelijk om ongeveer 400 km af te leggen met een volle batterij, of zelfs iets meer.

Veel comfortabeler, maar iets minder dynamisch

We hebben al heel wat verbeteringen opgesomd van deze Tesla Model Y facelift. Maar de grootste verbetering merk je pas tijdens het rijden. Het Amerikaanse merk heeft namelijk zowel de demping als de geluidsisolatie van zijn populaire SUV verbeterd. Daarmee is de Model Y een stuk comfortabeler geworden dan vroeger! Ook zijn er veel minder rolgeluiden en windgeruis te horen aan boord. Een vliegend tapijt is het echter nog niet. De grootste bulten en putten in het asfalt zal je nog steeds voelen. De Model Y 2025 heeft een nog even scherp en precies stuur als vroeger, maar de bekrachtiging is iets lichter geworden. Al deze veranderingen betekenen echter ook dat de SUV wat van zijn dynamiek is verloren, en dat is dan weer jammer. Maar het extra comfort weegt veel zwaarder door dan het kleine verlies aan karakter.

Prijs

Wat is de prijs van de Tesla Model Y 2025 in België?

De prijzen van de Tesla Model Y zijn ook een van de weinige aspecten die amper zijn veranderd met de facelift. De instapversie RWD is namelijk verkrijgbaar vanaf 45.990 euro, wat praktisch even duur is als voor de facelift. De Long Range RWD kost 5.000 euro extra, een verschil van ongeveer 1.000 euro ten opzichte van het oude model. Tenslotte wordt de Tesla Model Y Long Range AWD aangeboden vanaf 53.990 euro. Ook deze versie is dus 1.000 euro duurder geworden dan zijn voorganger.

Merk op dat alleen die laatste versie recht heeft op het nieuwe audiosysteem aan boord. Voor de rest is alles standaard inbegrepen op elke versie: verwarmde zetels, een panoramadak, semi-autonoom rijden, … En hoewel er weinig opties zijn om uit te kiezen, kosten ze wel allemaal veel geld. Een andere lakkleur dan wit kost 1.300 tot 2.600 euro, terwijl je voor een trekhaak nog eens 1.350 euro extra betaalt. De ‘Enhanced Autopilot’ kost 3.800 euro, terwijl je nog eens 3.700 euro extra moet betalen voor ‘Full Self Driving’! Een systeem dat bovendien niet ten volle benut kan worden in Europa. Met andere woorden: qua rijhulpsystemen neem je beter genoegen met de standaardversie.

Verdict

De nieuwe Tesla Model Y is ontegensprekelijk een betere auto dan vroeger. Hij rijdt nog verder en is gemakkelijker om mee te leven, maar is vooral veel comfortabeler geworden. Daar staat echter tegenover dat hij een beetje van zijn karakter is verloren, een karakter waarmee hij zich van de concurrentie kon onderscheiden. En de concurrentie is sterker en aantrekkelijker dan ooit! Zijn deze verbeteringen, hoe talrijk en invloedrijk ook, genoeg om de Tesla Model Y in staat te stellen aan de top van de elektrische SUV-markt te blijven, vooral nu het anti-Tesla-sentiment begint toe te nemen? Dat is meer dan ooit de vraag, en dat is dan weer geen goed nieuws voor het Amerikaanse merk.

Advertentie
Advertentie