Zuid-Korea wordt vandaag beschouwd als een belangrijke speler in de telefoon-, multimedia en huishoudtoestellenindustrie, maar toch is de auto-industrie belangrijker voor dit land van ongeveer 50 miljoen inwoners. Om je een idee te geven van de grootte van de sector: Zuid-Korea produceert jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen auto’s, waarvan er 2,9 miljoen worden uitgevoerd.
De spelers
Er worden vooral vijf spelers onderscheiden. Hyundai neemt het grootste deel van de koek voor zich en produceert jaarlijks 1,9 miljoen auto’s. Het merk staat boven Kia (1,7 miljoen), GM Kora (de lokale assemblage van Chevrolet, Lincoln,… met 615.000 voertuigen), SsangYong (145.000) en Renault Samsung Motors (205.000 auto’s, voornamelijk “gerebadgede” Renaults).
De fabrieken
België is trots op zijn twee autoassemblagefabrieken, maar Zuid-Korea telt er… veertien, met een jaarlijkse productiecapaciteit van 4,8 miljoen auto’s. De Koreanen hebben ook geïnvesteerd in de rest van de wereld, met 13 fabrieken in landen als Turkije, Vietnam, China, Slovakije, de Verenigde Staten en Mexico.
De Zuid-Koreaanse markt
De thuismarkt is van kapitaal belang voor de constructeurs. Met 50 miljoen inwoners verkoopt Zuid-Korea jaarlijks meer dan 1,8 miljoen nieuwe auto’s! Meer dan twee derde van die auto’s zijn Koreaans. De Koreanen zijn er immers fier op om in auto’s te rijden die in eigen land worden gemaakt, ook al neemt het aantal buitenlandse (vooral Duitse) auto’s toe.
Sterke tendensen
Net als bij ons verkiest de Koreaanse markt kleinere auto’s uit het A- en B-segment. De verkoop van grote auto’s neemt dus af, en die tendens wordt nog versterkt door het uitrustingsniveau en het comfort van die kleine auto’s. Hoewel de Zuid-Koreanen nog steeds veel berlines kopen (meer dan 50% van de markt), kennen SUV’s net als bij ons een toenemend succes (vorig jaar 35% van de markt). SsangYong kan meesurfen op die tendens met de Tivoli, die de verkoop van het merk een enorme boost gaf.
De manuele versnellingsbak is zeldzaam: hij maakt slechts 5% van de verkoop uit. De diesel kent dan weer een relatief succes: 40% van de auto’s die elk jaar verkocht worden, is een diesel. Dat cijfer zou de volgende jaren richting 50% gaan. De Koreaanse regering probeert door het dieselgateschandaal die evolutie af te remmen door diesel duurder te maken. De verkoop van hybrides en elektrische auto’s blijft relatief beperkt.