Pierre-Benoit Sepulchre

13 OKT 2018

Berlijn bant de diesel in het centrum

De grote steden bannen langzaam maar zeker dieselauto’s.

Het Berlijnse gerecht vaardigde een verkeersverbod uit voor heel wat dieselauto’s op belangrijke wegen in de Duitse hoofdstad. Concreet mogen dieselauto’s met euronormen 0 tot en met 5, dus auto’s van meer dan vier jaar oud, vanaf 1 april 2019 niet langer in die straten rijden.

In totaal gaat het om 15 kilometer aan straten in het ruime centrum van Berlijn, waaronder de beroemde Friedrichstraße. Volgens de Duitse pers heeft de beslissing gevolgen voor zo’n 200.000 auto’s, maar zijn er uitzonderingen mogelijk voor onder meer professionele redenen.

Om te vermijden dat de dieselban ook in de rest van het land ingang vindt, kondigde de regering-Merkel dinsdag een noodplan aan. Het bevat technische aanpassingen op kosten van de constructeurs en aankooppremies voor nieuwe auto’s.

Maar het plan wordt opgevat als een wanhopige reddingspoging. “Diesel en benzine hebben geen plaats meer in moderne stadscentra”, zegt Greenpeace in een persbericht. De milieuorganisatie noemt de beslissing in Berlijn een klap voor de regering-Merkel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie