Drie jaar geleden besliste je je oude auto in te ruilen voor een gloednieuw model. Je koos voor een klein model met een laag brandstofverbruik (onder 5,5 l/100 km) wegens de dure brandstofprijs en een gebrek aan parkeerplaatsen in de stad. Om je nieuwe aanwinst te financieren, ging je een lening aan van € 17.000 met een looptijd van vijf jaar. Vandaag is je auto drie jaar oud. Je hebt maandelijks netjes je schulden afgebouwd en je hebt nog 24 maanden te gaan.
Maar sindsdien is je situatie niet dezelfde gebleven. Je overweegt de verkoop van je auto, maar mag dat eigenlijk wel van de bank? Zitten er (juridische) addertjes onder het gras bij de verkoop van een auto met een openstaande lening? Het antwoord is helaas geen eenvoudige ja of nee, maar hangt af van je lening.
Bij een autolening
Heb je de auto gefinancierd met een autolening? Dan verschilt het antwoord per kredietverstrekker en hangt het af van de clausules in je contract. Omdat een autolening een krediet voor een specifiek doel is, mag het geld alleen naar de auto gaan en eventuele verwante kosten, zoals een verzekering voor de auto.
Voordat je de autolening aangaat, moet je het bestelformulier of de factuur van de auto voorleggen. De auto dient in sommige gevallen als onderpand. Dat betekent dat de auto in beslag genomen wordt, als je de lening niet kan terugbetalen. Daarom mag je de auto niet verkopen voordat de looptijd voorbij is en alle betalingen zijn gedaan: de kredietgever kan de eigendom van de auto terugeisen. Je kunt echter met de bank onderhandelen als het geld van de autoverkoop wordt gebruikt om de lening af te betalen.
Bij een persoonlijke lening
Voor persoonlijke leningen is het een stuk eenvoudiger. Persoonlijke leningen mogen namelijk voor alle soorten doeleinden worden gebruikt. De bank ligt niet wakker van het doel van de lening, alleen van je capaciteit om de lening af te betalen. Je hoeft dus geen factuur voor te leggen en je kunt het geld aan van alles besteden. Zo kan je ook de auto verkopen wanneer je maar wilt.
Het nadeel is dat dit soort leningen duurder zijn door hun hogere rentevoeten. Dat komt omdat de bank een groter risico neemt door het gebrek aan onderpand en er minder kan op vertrouwen dat je het geld verstandig besteedt.
Als je een nieuwe auto gaat kopen, moet je uiteraard wel eerst de vorige lening afbetalen. Dat kan je bij de meeste kredietverstrekkers vroegtijdig doen door een aangetekende brief minstens tien dagen vóór de volgende maandelijkse betaling te versturen. De kredietverstrekker kan je wel vragen om compensatie vanwege de gemiste rente.
De wet legt op dat de compensatie niet hoger mag zijn dan:
· 1% van het vervroegd terugbetaalde bedrag, als dat bedrag nog een looptijd heeft van meer dan een jaar.
· 0,5% van het vervroegd terugbetaalde bedrag, als dat bedrag nog een looptijd heeft van minder dan een jaar.
Als je de lening vroegtijdig aflost en je de auto kan verkopen, dan heb je meerdere opties:
· Verkoop de auto direct aan een particulier, bijvoorbeeld aan een vriend of via een verkoopwebsite. Dat is gewoonlijk het voordeligst omdat er geen tussenpersoon is.
· Verkoop de auto via een autodealer. Uiteraard zal die wel een percentage van het verkoopbedrag vragen, waardoor de verkoop jou minder oplevert. Het grote pluspunt is dat je zelf geen moeite hoeft te doen.
· Ruil de auto in bij een autodealer wanneer je een nieuwe auto koopt. Dat levert gewoonlijk minder op dan de vorige twee opties, maar is een makkelijke manier om snel van je auto af te geraken.
Zorg er dus in ieder geval voor dat je zorgvuldig het contract leest en met de kredietverstrekker overlegt als je overweegt om je auto met lopende autolening te verkopen. Sommige verstrekkers geven duidelijk aan in het contract dat je de auto niet mag verkopen tot de terugbetaling is voltooid.
Aan jou de taak om een geschikte nieuwe droomauto uit te kiezen. Mocht je weer een autolening nemen, denk er dan aan om autoleningen te vergelijken en te gaan voor de meest interessante lening.
Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Vroom.be.