Jean-Francois Christiaens

29 AUG 2019

Toyota en Suzuki zoeken meer toenadering tot elkaar

Om opgewassen te zijn tegen de toekomst, gaan Toyota en Suzuki intenser samenwerken. De Japanse constructeurs willen zich bij elkaar inkopen om een ‘alliantie’ op te richten. Zo gaat Toyota bijvoorbeeld bijna 5 procent van Suzuki overkopen.

Eind 2016 kondigden Toyota en Suzuki hun intenties al aan. In maart kregen we de eerste details van de samenwerking te zien. De constructeurs wilden hoofdzakelijk hybridetechnologie van Toyota en expertise in kleine auto’s en motoren van Suzuki delen. Vandaag willen ze een stap verder gaan.

In een gemeenschappelijke mededeling zeggen Toyota en Suzuki meer toenadering tot elkaar te zoeken om zich voor te bereiden op de “ongeziene bocht” die de auto-industrie te wachten staat. Het gaat onder meer om milieu-uitdagingen en uitdagingen rond autonoom rijden.

Om op lange termijn de handen in elkaar te slaan willen beide bedrijven aandelen van elkaar verwerven en een alliantie oprichten. Toyota wil 4,9 procent van het kapitaal van Suzuki verwerven voor 96 miljard yen (ongeveer 800 miljoen euro), en Suzuki voor 48 miljard yen (400 miljoen euro) aan Toyota-aandelen. Dat zal gebeuren nadat de raad voor mededinging het licht op groen zet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie