Jean-Francois Christiaens

28 NOV 2019

Auto beschadigd in de carwash? Dit zegt de wet

Je gaat met je auto door de wasstraat en ziet nadien allerlei krassen op je koetswerk of zelfs een deuk in het dak. Kan je daarvoor een schadevergoeding eisen bij de uitbater?

Je auto moet schoon en zonder extra schade uit de carwash komen. Dat is een resultaatsverbintenis waar een bord in de stijl van “De directie neemt geen verantwoordelijkheid voor eventuele schade” iets aan kan doen. Toch is de realiteit wat genuanceerder…

Je bent zelf verantwoordelijk

Als je de aanwijzingen van de wasstraat niet volgt, op voorwaarde dat die duidelijk aangegeven zijn, kan je hen daarvoor niet in gebreke stellen. We denken dan aan een te brede auto, vergeten om de neutraalstand van de versnellingsbak in te schakelen of de handrem uit te zetten… Al die zaken maken je zelf verantwoordelijk voor de opgelopen schade aan het voertuig. En aangezien moderne wasstraten overladen zijn met camera’s kunnen zij perfect de verantwoordelijkheid van zich afschuiven.

Je hebt recht op een schadevergoeding

Dat is zo wanneer de verantwoordelijkheid van het wasstation van toepassing is. Denk aan een defecte rolborstel, de afwezigheid van instructies, een operator die per ongeluk het koetswerk krast,... Vul in elk geval een aanrijdingsformulier in met de gerant. Als die dat laatste weigert, kan je altijd de rechtsbijstand van je verzekering inschakelen.
Advertentie
Advertentie
Advertentie