Dankzij het lagere aantal bewegende onderdelen staan elektrische auto’s algemeen bekend als betrouwbaarder dan hun tegenhangers met verbrandingsmotor. Toch blijven ook zij niet gespaard van pech – en verrassend genoeg gaat het vaak om exact dezelfde oorzaak! Maar welke dan?

Advertentie
Advertentie

De Duitse automobielclub ADAC analyseerde de cijfers van de 3,6 miljoen interventies die ze het afgelopen jaar uitvoerde. Goed nieuws voor eigenaars van elektrische auto’s: slechts 43.678 van die interventies hadden betrekking op een elektrische wagen. Maar in de helft van die gevallen werd de ADAC opgeroepen… vanwege een probleem met de 12-voltbatterij! Met andere woorden: de batterij die de boordelektronica aandrijft, niet die voor de aandrijving van de auto. Een panne die trouwens ook vaak voorkomt bij modellen met verbrandingsmotor. Bij die wagens is de 12V-batterij zelfs goed voor 45% van de interventies door de ADAC.

Heldere rode Audi Q3 rijdt door het landschap, dynamisch en stijlvol.
Advertentie
Advertentie

Elektrische auto’s betrouwbaarder dan brandstofwagens?

De ADAC maakt van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat elektrische auto’s minder vaak in panne vallen dan hun tegenhangers met verbrandingsmotor. Van de 43.678 meldingen op een totaal van 3,6 miljoen pechgevallen in 2024 — goed voor slechts 1,2% van de oproepen naar de ADAC — komt dit overeen met 4,2 pannes per 1.000 elektrische wagens. Bij auto’s met een verbrandingsmotor ligt dat cijfer meer dan dubbel zo hoog, met 10,4 pannes per 1.000 wagens van gelijkaardige leeftijd. Wel merkt de ADAC op dat elektrische auto’s nog relatief jong zijn, waardoor het lastig is om uitspraken te doen over hun betrouwbaarheid op lange termijn.

Witte XPeng G9 SUV op landweg onder bewolkte hemel.

Meer problemen met banden

Toch is er één domein waarin elektrische voertuigen het minder goed doen dan hun brandstoftegenhangers: banden. Per 1.000 oproepen voor elektrische wagens ging het in 1,3 gevallen om een probleem met de banden, tegenover 0,9 bij auto’s met verbrandingsmotor. Logisch, want elektrische auto’s zijn doorgaans zwaarder, waardoor hun banden meer belast worden. Gevolg: snellere slijtage. Daarbovenop kiezen constructeurs er vaak voor om de reservewiel te schrappen bij elektrische modellen, om plaats, gewicht en kosten te besparen. In de plaats komt dan een reparatiekit – die in de praktijk vaak moeilijk te gebruiken is, of zelfs compleet nutteloos is bij grotere schade… Het gevolg? Je moet de pechverhelping bellen om je uit de nood te helpen. In Duitsland is dat uiteraard de ADAC.

Advertentie
Advertentie