Het wordt stilaan sneller donker en 60 procent van de ongevallen gebeurt bij duisternis: redenen genoeg dus om je ervan te vergewissen dat de lichten van jouw auto goed werken. Touring deed een steekproef bij duizend voertuigen in Brussel, Halle, Antwerpen en Gent en keek of de voor-, achter- en stoplichten in orde waren.
Wat blijkt? In vergelijking met vorige onderzoeken is er een negatieve tendens. Eén auto op de vier is niet in orde en één op de vijf bestuurders vergeet de lichten aan te steken bij donker weer of regen. Elk jaar worden trouwens 350.000 auto’s afgekeurd bij de technische controle alleen al voor hun dimlichten.
Tips
Touring geeft een aantal evidente tips:
- Kijk naar de weerspiegeling van jouw autolichten in de auto voor je of op een muur of winkelruit.
- Vraag iemand om achter de auto te staan terwijl je het rempedaal induwt en de achteruitversnelling inschakelt.
- Als één van de knipperlichten erg snel knippert (bij het aanzetten van de richtingaanwijzer), dan is het wellicht aan vervanging toe.
- Steek de lichten altijd aan bij valavond of ’s morgens voor het helemaal klaar is. Bij twijfel, steek ze aan. Er is (in tegenstelling tot vroeger) bijna geen extra brandstofverbruik meer.
Deze boetes riskeer je
Je bent wettelijk verplicht om de dim- of grootlichten vooraan en de rode lichten achteraan te gebruiken tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en ook wanneer je niet verder kunt zien dan een afstand van 200 meter.
Rijden met één defect of fout afgesteld licht is een overtreding van de eerste graad (55 euro onmiddellijke inning). Rijden zonder lichten vooraan of achteraan is een overtreding van de derde graad en wordt met minimaal 165 euro beboet.
De mistlichten achteraan moet je activeren bij regen of bij mist of sneeuw, wanneer het zicht beperkt is tot minder dan 100 meter. Anders is het verboden. Rijden zonder mistlicht kost je 110 euro (tweede graad). Rijden met mistlichten wanneer dit niet mag, is een overtreding van de eerste graad (55 euro).