Wat moet je bijhebben op autovakantie naar Slovenië?
Een gevarendriehoek. Niet verplicht voor motorrijders, behalve wanneer je met een zijspan of trike op weg bent. Voor wagens met een aanhanger zijn twee driehoeken verplicht! Bij pech plaats je ze naast elkaar achter je wagen-aanhangercombinatie.
Reflecterende veiligheidshesjes zijn verplicht voor chauffeur en alle inzittenden. Niet verplicht voor motorrijders.
Een verbanddoos is alleen verplicht voor voertuigen met een Sloveens kenteken. Toch adviseren we je voor je eigen gemoedsrust een verbanddoos in de wagen te hebben.
Een brandblusser is niet verplicht, maar we raden je toch aan je brandblusser niet thuis te laten. Je rijdt immers ook nog door andere landen waar die wel verplicht is.
Tol op Sloveense wegen
Alle Sloveens autosnelwegen en autowegen zijn tolwegen. Motoren en personenwagens (tot 3,5T) met of zonder aanhanger (ook tot max. 3,5T) moeten verplicht voorzien zijn van een tolvignet. De tolvrije kustroute vanuit Italië is niet meer opengesteld voor gemotoriseerd verkeer. Je moet voor je doorreis naar Kroatië de H6 gebruiken. Dat is een tolweg.
Breng je vignet duidelijk aan en vergeet ook het aankoopbewijs niet. Bij een eventuele controle kan de politie er naar vragen. Het tolvignet is te koop bij de meeste tol- en benzinestations, kiosken en supermarkten. Ook in Italië en Oostenrijk in de buurt van de Sloveense grens kun je het vignet kopen in grote tankstations.
Toltarieven worden berekend volgens de klasse van je voertuig:
Klasse 1: éénsporige voertuigen (motoren)
Klasse 2A: tweesporige voertuigen van < 3,5T, met een maximumhoogte van 1,3 m, gemeten aan de vooras en campers van < 3,5T
Klasse 2B: dezelfde voertuigen met een hoogte van meer dan 1,3 m, gemeten aan de vooras
Klasse 3 en 4: voertuigen boven de 3,5T (bv. zware campers)
De huidige tarieven en een lijst van verkooppunten vind je op de website van Dars.
Voertuigen uit klasse 3 en 4 moeten een ‘Darsgo-unit’ aan boord hebben. Deze tolbadge werkt met een voor je reis vooraf opgeladen budget en zorgt voor automatische betalingen. De units zijn te koop bij de DarsGo-servicestations of online bij DarsGo. De registratiekost is € 10. De tolprijs van je traject kun je berekenen op de website van DarsGo.
Voor de Karawankentunnel geldt je tolvignet niet. Hier wordt een aparte tol geheven. Tarieven vind je hier bij “A11 Karawanken motorway”.
Lage-emissiezones in Sloveense steden
Slovenië heeft geen lage-emissiezones.
Snelheidsbeperkingen
Autosnelwegen:
Minimumsnelheid: 60 km/u
Personenwagens: 130 km/u
Personenwagens met aanhanger, campers: 100 km/u
Boven 3,5T: 80 km/u
Autowegen:
Personenwagens: 110 km/u
Personenwagens met aanhanger, campers: 100 km/u
Boven 3,5T: 80 km/u
Andere wegen:
Personenwagens: 90 km/u
Personenwagens met aanhanger, campers: 90 km/u
Boven 3,5T: 80 km/u
Bebouwde kom:
Alle voertuigen: 50 km/u
Let op: er verschijnen meer en meer 30 km/u-zones
Bij zichtbaarheid beneden de 50 meter mag je overal maximaal 50 km/u rijden.
Radarverklikkers
Je mag een gps-toestel hebben met POI’s (points of interest). Radarverklikkers die actief flitscamera’s opsporen worden soms gedoogd in Slovenië, maar zijn officieel verboden. We raden het gebruik ervan af.
Maximum toegelaten alcoholgehalte
0,5 promille
Absoluut alcoholverbod voor chauffeurs jonger dan 21 en chauffeurs die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs.
Speciale Sloveense verkeersregels
Autobussen die een halte willen verlaten en dat aangeven met hun richtingaanwijzers hebben altijd voorrang, ook buiten de bebouwde kom.
Je mag een kruispunt alleen oprijden als je er zeker van bent dat je het volledig kunt oversteken, ook al heb je groen licht.
Op rijwegen met minstens 2 rijstroken per rijrichting ben je verplicht om bij files een nooddoorgang voor hulpdiensten (ambulance, brandweer) en politie vrij te laten. Op de linkerrijstrook rijd je dus zo dicht mogelijk tegen de middenberm en op de andere rijstroken rijd je zo ver mogelijk naar rechts. Dat Duits systeem wordt inmiddels in meer landen ingevoerd.
Bij een maneuver waarbij je op de openbare weg achteruit rijdt, ben je verplicht de alarmlichten (alle richtingaanwijzers aan) te gebruiken.
Het gebruik van dimlichten is dag en nacht verplicht!
Wat te doen bij een ongeval?
Vul een Europees aanrijdingsformulier in, laat de tegenpartij dat ook correct invullen en bezorg het aan je verzekeringsmaatschappij.
Als er gewonden zijn, zijn alle betrokken partijen verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie ter plaatse is.
Noodtelefoonnummers
Zorg er altijd voor dat je vooraf de exacte locatie kant vanwaar je belt.112 (Europees noodnummer): algemene noodgevallen
113: Politie
Zorg er in ieder geval voor dat je een Europese ziekteverzekeringskaart hebt. Die moet je aanvragen bij je mutualiteit. De kaart is persoonlijk, dus iedereen in je reisgezelschap moet er een hebben.
Powered by Froala Editor