Helen Clarkson, de voorzitster van de klimaatcommissie tijdens de klimaattop die nog tot 12 november gehouden wordt in Glasgow, kondigde niet zonder trots aan dat “COP26 het einde betekent van de verbrandingsmotor.”

De overheden, autobouwers en toeleveranciers, maar ook wegtransportorganisaties, hebben in een akkoord dat bereikt werd tijdens COP26 aangekondigd de transitie naar uitstootvrije auto’s en bedrijfsvoertuigen te willen versnellen naar 2035 en 2040. 

Maar niet iedereen zit op dezelfde golflengte

In deze verklaring zeggen de ondertekenende overheden “ernaar te zullen streven dat alle nieuwe auto's en lichte bedrijfsvoertuigen die wereldwijd verkocht worden tegen 2040 emissievrij zijn. En niet later dan 2035 op belangrijke markten. Ze beloven de maatregelen van het Klimaatakkoord van Parijs sneller te verwezenlijken. Vlooteigenaars engageren zich om ervoor te zorgen dat "100% van het auto- en bestelwagenpark tegen 2030 emissievrij zal zijn, of vroeger als de markten dat toelaten". Tenslotte zullen fabrikanten en toeleveranciers die toegezegd hebben, waaronder Ford, General Motors, Volvo, Jaguar Land Rover en Daimler, "ernaar streven om op belangrijke markten tegen 2035 of eerder 100% verkoop van verkoop van nieuwe auto's en bestelwagens emissievrije te maken".

Hoewel heel wat landen zoals Canada, Polen, Nederland, de Scandinavische landen, Oostenrijk of nog het Verenigd Koninkrijk zich engageren om dit strakke tijdskader te respecteren, hebben andere landen zoals Frankrijk, Duitsland en België op dit moment nog geen enkele tekst geratificeerd. Dezelfde tweespalt zien we in de autosector, want   Volkswagen, Toyota, Stellantis, BMW of nog Honda om er maar enkele te noemen, kozen ervoor om zich niet te engageren, voorlopig toch.  

Globaal genomen tenslotte, kan de uitvoering van deze ambitieuze kalender in regio’s als Afrika of Latijns Amerika, waar het duidelijk is dat het niet mogelijk zal zijn om de decarbonisatie van de markt binnen de gegeven tijdspanne te realiseren, voor kopbrekens zorgen.


?