Citroën C3 (januari)

De nieuwe Citroën C3 werd eind 2009 gepresenteerd en wordt vanaf het salon van Brussel gecommercialiseerd. Het design oogt verfijnder en maakt komaf met de ronde vormen van het oude model. Ondanks het dynamische en gestrekte design opteert Citroën voor een zacht veercomfort. In het interieur zien we kunststoffen met een verbeterde kwaliteit en een enorme lichtinval dankzij de voorruit die ver in het dak werd doorgetrokken.

Citroën DS3 (maart)

De presentatie van het DS-gamma sloeg in als een bom. Velen hoopten op een terugkeer van de mythische berline, maar uiteindelijk bleek het te gaan over een gamma premiumwagens met een sportieve inslag. De DS3 op basis van de C3 is de eerste. gecreëerd. Hij zet de dynamische kwaliteiten meer in de verf terwijl hij nog verfijnder wordt afgewerkt. Om van de schitterende lijn nog maar te zwijgen.

Citroën C-Zero (einde van het jaar)

De Citroën C-Zero gaat in wereldpremière op het salon van Brussel. Toch is het best mogelijk dat de auto je bekend voorkomt. Hij is immers de tweelingbroer van de Peugeot iOn en de Mitsubishi iMiev. Op de technische fiche van de C-Zero staan een autonomie van 160 km, een topsnelheid van 130 km/u, een elektrische motor van 64 pk en vier zitplaatsen op een lengte van minder dan 3,48 meter.

Dacia Duster (april)

Denk je bij de naam Dacia aan functionaliteit zonder rijplezier? Misschien moet je dan jouw mening herzien. Dacia zet immers met de Duster de stap naar het segment van de cross-over en biedt zelfs vierwielaandrijving aan. Met de krachtige maar zuinige 1,5 dCi van 110 pk zal hij zeker verleiden.

Ferrari F458 Italia (eerste trimester)

De presentatie van een Ferrari is altijd al een speciale gebeurtenis geweest. Zeker als het gaat om een model met middenmotor zoals de F458 Italia, die de F430 vervangt. Een klein meesterwerkje met een schitterende V8 onder de kap. De 4,5-liter grote atmosferische motor levert bij 9.000 omwentelingen per minuut zomaar eventjes 570 pk maar heeft ook bij lage toeren erg veel koppel. Schitterende prestaties, een onderstel dat door Michael Schumacher himself werd gefinetuned en een prachtig design van Pininfarina: auto’s bouwen is een kunst.

Fiat Doblò (januari)

De splinternieuwe Doblo wordt in wereldpremière voorgesteld op het salon van Brussel. Hij heeft twee gezichten: enerzijds is het familiewagen met tot zeven inzittenden, anderzijds heb je 3,4 tot 4,2 m³ laadvolume ter beschikking. Onder de kap vinden we de zuinige 1.3 MJet.

Ford S-Max/Galaxy (voorjaar)

Aan de buitenzijde blijven de aanpassingen eerder discreet. Onderhuids vinden we echter nieuwe motoren en de Powershift-versnellingsbak met dubbele koppeling. Binnenin valt vooral de verbeterde uitrusting op. Iets om trots op te zijn: beide modellen worden in Genk gebouwd en in Brussel in wereldpremière voorgesteld.

Honda CR-Z

We staan te trappelen om deze nieuwkomer te ontdekken. Ken je de beruchte CRX uit de jaren ‘80 en ‘90 nog? De CR-Z is een moderne interpretatie van deze sportieve en goedkope coupé. Hij is helemaal bij de tijd, want de CR-Z is een hybride. Een kleine 1,5-liter benzinemotor krijgt versterking van een elektrische motor. Bovendien wordt voor het eerst hybridetechniek aan een manuele versnellingsbak gekoppeld.

Hyundai ix35 (maart)

De Hyundai Tucson was lang de bestverkopende lowcost-SUV. Maar de cijfers bevestigen dat hij zijn beste jaren gehad heeft en lijdt onder de crisis. Hoog tijd dus voor de opvolger. Die heet ix35, wat meteen aangeeft dat de auto een andere filosofie aanhangt. Hij vervuilt minder, oogt mooier en is sportiever. Bovendien is hij niet meer zo’n werkpaard als zijn voorganger.

Infiniti M (herfst)

De afwezigheid van een diesel is een groot gemis in het Infiniti-gamma. De 3-liter V6-dieselmotor past daar een mouw aan. Een andere nieuwigheid is de M-berline die de rechtstreekse concurrentie aangaat met de 5-Reeks en de E-Klasse. Hij oogt geraffineerd en bulkt van de toptechnologie. Voeg daar nog een service van het hoogste niveau aan toe en je krijgt een zware concurrent. Op het vlak van de aandrijving kun je kiezen tussen benzine- en dieselmotoren en hybrideaandrijving.

Jaguar XJ (april)

Tradities zijn er om te breken. Tot nu toe was de stijl van de XJ zacht, klassiek en harmonieus. Ondanks de hightechtechniek verloor de XJ stilaan van zijn aantrekkingskracht. Het nieuwe model vertrekt van een schone lei. Een gedurfde lijn, een hightechinterieur en moderne motoren: alle ingrediënten zijn aanwezig.

Kia Venga (januari)

Kia ziet het B-segment als de kip met de gouden eieren. Het brengt nu een cross-overversie van de Soul: de Venga. Die oogt wat klassieker dan de hippe Soul. Tegenover een steeds beter bewapende concurrentie, kan de Venga enkele sterke troeven uitspelen: het dynamische rijgedrag, het sportieve design en de uitstekende uitrusting. Bovendien pakt Kia uit met een ongelooflijkje garantie van zeven jaar.

Kia Sportage (herfst)

De succesvolle SUV (Sports Utility Vehicle) van Kia krijgt net als zijn broer Hyundai Tucson last van de jaren. De opvolging is ondertussen verzekerd. Bij Hyundai heet die ix35 en bij Kia… Sportage. De naam mag dan wel dezelfde blijven, de filosofie is volledig nieuw. Geen avontuurlijke outfit meer, maar een dynamische en gezellige sfeer.

Land Rover LRX (zomer)

In zijn lange geschiedenis heeft Land Rover nooit iets anders dan terreinwagens gebouwd. Het bevindt zich in de hoek waar de klappen vallen, nu de 4x4 wegens zijn hoge emissies door zowat iedereen wordt uitgespuwd. Toch zetten de Britten door en pikken ze in op de downsizing. De LRX hoort thuis onder de Freelander en is, volgens Land Rover, erg zuinig. De kans is dan ook groot dat de LRX door een hybridemotor wordt aangedreven.

Lexus LF (einde van het jaar)

Ook Lexus ontsnapt niet aan de downsizing. Met de nieuwe LF gaat Lexus de strijd aan met de BMW 1-Reeks en de Audi A3. Een zware uitdaging. Lexus gebruikt daarvoor enkele onderdelen van het moederhuis, zoals het platform van de Toyota Prius. Dat betekent meteen dat Lexus overschakelt op voorwielaandrijving en een hybridemotor. De LF ziet er in elk geval pittig uit: de voorzijde spreekt boekdelen.

Maserati GranCabrio (april)

De GranCabrio is de open versie van de GranTurismo. Verrassend genoeg is het dak van metaal. Voor Maserati is dat een première. Verder blijft het bij het oude recept: een schitterend klinkende V8, een ZF-automaat, vier zitplaatsen en vooral een interieur vol raffinement.

McLaren MP4-12C

Ferrari en McLaren waren al rivalen op het circuit, nu worden ze het ook op de openbare weg. De Britten keren met de MP4-12C terug naar de wereld van de supercars en vinden een zekere Ferrari F458 Italia op hun weg. De MP4-12C is erg licht en wordt aangedreven door een zelfontwikkelde V8-motor van 600 pk. McLaren belooft schitterende prestaties en zuinigheid. Van de sigarenaansteker, over de motor, tot de versnellingsbak tot de motor: alles draagt de handtekening van McLaren.