Pierre-Benoit Sepulchre

11 MEI 2021

Fiscaliteit elektrische auto’s aangepast

Zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Vandaag is een elektrische auto voor 100 procent aftrekbaar voor zelfstandigen en bedrijven. Daarom stappen vele ondernemingen tegenwoordig over, temeer omdat verbrandingsmotoren steeds meer worden afgestraft.

Die fiscale vrijgevigheid begint echter op de overheid te wegen. Volgens onze collega’s van L’Echo zou dit bijna een miljard kosten aan bedrijfsbelastingen, terwijl ook nog eens 2 miljard euro aan inkomsten uit btw en accijnzen verloren gaan. Daarom zou de regering nadenken over het afschaffen van de 100 procent aftrekbaarheid voor elektrische auto’s, maar niet voor 2026.

Duwtje voor laadpunten

Om de overstap op elektrische aandrijving te stimuleren zet de regering-De Croo in op een reeks ondersteuningsmaatregelen. Zo wordt gesproken over een fiscale duw in de rug van 45 procent voor particulieren die een laadpunt installeren (met een maximum van 1.500 euro) vanaf 1 september.

Voor bedrijven en zelfstandigen is de installatie van een laadpunt vandaag reeds voor 100 procent aftrekbaar, maar vanaf 1 september zou dat zelfs 200 procent worden. Een mooi voordeel, waar je echter wel snel van moet gebruik maken, want het zal niet eeuwigdurend zijn.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie