Het is een kwestie van smaak, maar we vinden de lijn van de huidige Focus evenwichtig en sober. De nieuwe Focus, die het design van de Fiesta en de Ka volgt, charmeert ons minder omdat hij aan soberheid inboet.
Onder zijn koetswerk verbergt de nieuwe Focus een volledig nieuw platform. Hierdoor zou je kunnen denken dat het weggedrag van de huidige Focus niet meer van deze tijd is. Daar is niets van aan, de Focus overtuigt nog altijd door zijn rijplezier. Hij combineert veilige en gezonde reacties met een dynamisch en amusant rijgedrag, zonder daarbij het comfort van de inzittenden te vergeten. Remmen, wegligging en demping zijn van een uitstekend niveau en doorstaan de vergelijking met de modernere concurrentie zonder blozen.

Ouder…

Wel hopen we dat de nieuwe Focus verlost wordt van enkele kwaaltjes. Zo wekt het baanoppervlak soms onaangename resonanties op die onvoldoende weggewerkt worden. Windgeluiden maken de Focus relatief luidruchtig, wat bij langere ritten begint te hinderen.

Het interieur is ook niet meer van de jongste en oogt wat gedateerd, terwijl je hier en daar nog matig afgewerkte kunststof opmerkt. De uitrusting is wel erg compleet. Onze Focus was voorzien van een gps en Bluetooth-verbinding voor de telefoon. Die gps laat zich erg intuïtief bedienen, al is het schermpje eerder klein. Gelukkig worden de instructies nog eens duidelijk herhaald in het midden van het instrumentenbord.
Een ander punt waaraan je merkt dat de Focus wat verouderd is: het sluiten van de deuren en de koffer. Het voelt allemaal licht en breekbaar aan, minder stevig dan modernere rivalen. Het afwerkingsniveau van moderne auto’s stijgt altijd opnieuw en we hopen dat de nieuwe Focus met een overtuigend antwoord komt.

Geen verspilling

Uiteraard evolueert de mechaniek in de nieuwe Focus, maar tot nu toe is hierover weinig geweten. Hoogstwaarschijnlijk gebruikt Ford opnieuw de motoren van PSA-origine, die lichtjes verbeterd werden. Toch moet gezegd dat we ook over de huidige generatie nog erg tevreden zijn.

Ford had een mooi testparkoers uitgetekend. We vertrokken in Jambes, bij Namen, richting Luik. Daarna leidde de route ons via Francorchamps en Stavelot weer naar Jambes. Een mix van autosnelwegen, landwegen en stadsverkeer en een gevarieerd traject met geregeld een stevige helling.
Tijdens de testrit was het niet mogelijk om ons te laten aanzuigen door een vrachtwagen, de antenne te demonteren of de spiegels naar binnen te klappen. We reden ontspannen op de autosnelwegen met een snelheid van 100 tot 110 km/u, respecteerden altijd de snelheidsbeperkingen en veranderden van versnelling rond 2.000 tr/min, bij het meest gunstige koppel.

Ons verbruik bedroeg maar 4,2 l/100 km. Gek hebben we tijdens de test niet gedaan, maar we hebben er zeker geen extreme zuinigheidsrit van gemaakt. Enkele collega’s maakten er een wedstrijdje van en verbruikten zelfs nog een liter minder. Helemaal niet slecht voor een auto die aan het eind van zijn carrière staat.

Aangenaam

De test toont aan dat een verbruik van 4,2 l/100 km ook in de realiteit haalbaar is. Twee inzittenden aan boord, een beetje bagage en een gevarieerd parkoers kun je moeilijk extreme omstandigheden noemen. Het enige minpuntje is dat de versnellingsbak maar vijf verhoudingen telt en geen zes. Een extra versnelling zou de bak wat korter maken en de prestaties verbeteren. Maar al bij al hebben we ons nooit verveeld achter het stuur tijdens onze duizend kilometer lange test.