Pierre-Benoit Sepulchre

22 AUG 2022

Ford veroordeeld tot een zware boete van $ 1,7 miljard!

Ford werd veroordeeld tot het betalen van een recordboete na het overlijden van een koppel aan het stuur van een F-250 in 2014.

In de Verenigde Staten komen schadevergoedingen van meer dan $1 miljoen bij auto-ongevallen vaak voor. Maar het bedrag dat wordt toegekend aan de kinderen van een koppel dat in 2014 om het leven kwam terwijl ze in een Ford 4x4 reden, is één van de hoogste ooit!

De F-250 Super Duty pick-up van Melvin en Voncile Hill ging over de kop na een lekke band terwijl ze op een weg in Georgia reden. Het dak van de gekantelde wagen begaf het en verpletterde het tweetal. Na het ongeluk stapten de twee kinderen van het koppel naar de rechter en beschuldigden Ford van een ontwerpfout in het model dat, volgens documenten die door Amerikaanse media werden geciteerd, bij tientallen andere soortgelijke ongelukken betrokken was.

Ford van zijn kant haalde verschillende studies aan over het ontwerp en de veiligheid van de F-250 waaruit bleek dat het dak sterk genoeg was om zo'n botsing te weerstaan.

Aan het eind van een drie weken durend proces achtte de jury de autobouwer echter aansprakelijk voor de crash. Volgens documenten in het procesdossier werden er van 1999 tot 2016 ongeveer 5,2 miljoen exemplaren van het model gebouwd, voordat het dak in 2017 versterkt werd. De schadevergoeding van 1,7 miljard dollar is voor zogenaamde bestraffende schadevergoedingen, die verder gaan dan de schade aan de slachtoffers en bedoeld zijn om het gedrag van de dader te bestraffen. Ze worden in het algemeen berekend volgens de financiële mogelijkheden van de betrokken persoon of entiteit.

Ford heeft de Wall Street Journal laten weten dat het van plan is in beroep te gaan tegen de beslissing, die volgens de autobouwer "niet door bewijsmateriaal wordt ondersteund".

Bron: WSJ

?

Advertentie
Advertentie
Advertentie