Het spreekt voor zich dat de staat waarin je wagen zich bevindt van essentieel belang is. Hou er rekening mee dat de Belg doorgaans een moeilijke klant is die niet graag krassen op de bumpers ziet. Ook het aantal kilometers die je hebt afgelegd zijn belangrijk. Eens je de kaap van 100.000 km hebt overschreden, dan heeft dat een negatieve impact op de waarde van je wagen.
Meer nog dan het aantal kilometers speelt de leeftijd van je wagen een doorslaggevende rol. Auto’s die al meer dan tien jaar rond rijden maar weinig kilometers op de teller hebben, zien hun waarde flink dalen. Ook de historiek van je auto is belangrijk: is hij ooit betrokken geweest bij een ongeval? Heeft hij de nacht altijd in een garage doorgebracht? Ben je de eerste eigenaar?
De reputatie van het merk
Het is algemeen geweten dat een Duitse wagen zijn waarde beter behoudt. Een Golf bijvoorbeeld wordt alom geprezen voor zijn uitstekende restwaarde. Maar aan de andere kant zijn er ook wagens zoals de Phaeton die hun restwaarde zien smelten als sneeuw voor de zon. Veel hangt hier af van de intrinsieke kwaliteit van het voertuig, het imago van het merk en dat van het model.
Het segment
Verhoudingsgewijs bekeken is een stadswagen een betere investering dan een luxueuze berline. Hoe duurder de wagen in de catalogus staat, hoe groter de kans dat zijn waarde snel zal dalen… Grote en krachtige familiewagens die tweedehands worden verkocht voor de nieuwprijs van een compacte stadswagen overspoelen echt de markt.
De motorisatie
Een diesel is duurder bij aanschaf, maar hij ligt ook beter in de tweedehandsmarkt. Dat is momenteel nog zo, maar de kans is groot - mede dankzij de revival van de benzinemotor - dat daar binnenkort verandering in komt. Hybride voertuigen hebben momenteel nog een erg hoge waarde op de tweedehandsmarkt. Meer over de verschillende vormen van aandrijving vind je hier.
De uitrusting
Het is evident dat hoe meer opties er op een wagen zitten, hoe hoger de prijs is die je er voor kan vragen. Al moet je je hier ook rekenschap van geven dat de vraag naar sommige opties hoger is dan naar anderen. Lichtmetalen velgen, leder en airco doen het bijvoorbeeld nog steeds goed.
De kleur
Grijs en zwart blijven populair op de tweedehandsmarkt! Minder voor de hand liggende kleuren en flitsende combinaties zijn moeilijker om te verkopen. Voor stadswagens lijkt die redenering minder van toepassing dan voor gezinswagens.
Het seizoen
Hoe vreemd het ook mag lijken, soms is het interessanter om de verkoop van je wagen met zes maanden uit te stellen. In de winter doen SUV’s en 4x4 het beter dan in de zomer. Omgekeerd geldt dat ook: in de lente en de zomer verkopen cabriolets veel beter.
Waar kun je de waarde van je wagen terug vinden?
Er zijn twee mogelijkheden. De eerst en vaakst gebruikte oplossing is om de zoekertjes na te kijken op een gespecialiseerde website zoals vroom.be. Zo krijg je een beeld van wat er momenteel gevraagd wordt voor jouw type wagen. Als je rekening houdt met de parameters die we hierboven hebben opgesomd, zul je snel tot een goede inschatting komen.
Een andere mogelijkheid is het aanspreken van de database van Eurotax. Tegen betaling kunnen die je een waardering van je wagen geven. Het is een methode die vaak door dealers en door experts wordt gebruikt.