Leuk, maar …
Met zijn drie zijdeuren, agressieve look en grondig herziene lijnen is de Veloster een buitenbeentje in het segment van de coupés. Maar is dit een coupé of een sportieve berline? Moeilijk om te zeggen. Dat zijn sportiviteit zich tot zijn look beperkt, is echter wel duidelijk. Onder de motorkap zit dan ook een karakterloze 1.6 l benzinemotor met amper 140 pk. Ook de wegligging heeft moeite met een sportief rijgedrag. Kortom, goed geprobeerd, maar zonder al te veel glans. Hyundai geeft het echter niet op, en brengt een Turbo-versie op de markt die de balans wel eens zou kunnen omgooien ...
Bad Boy!
In zijn matte kleur maakt deze Veloster Turbo meteen indruk. Hyundai heeft dan ook geen moeite gespaard om het publiek proberen te overtuigen: bumpers, mistlichten, spoilers en uitlaat werden allemaal aangepast. Agressiever is moeilijk! Als we de afmetingen onder de loep nemen, dan is de Veloster eigenlijk een "kleine" auto: 4,22 m lang, 1,79 m breed en 1,4 m hoog.
Eindelijk de nodige pit
De motor is nog altijd de traditionele viercilinder benzine van 1,6 l met directe injectie. Maar in combinatie met de Twin Scroll-turbo is hij op slag heel wat krachtiger: 180 pk en 265 Nm koppel. Dit heeft uiteraard de nodige impact op de prestaties: 8,1 seconden om aan 100 km/u te geraken, wat 0,3 seconden sneller gaat in combinatie met de automatische versnellingsbak.
Hors d'oeuvre
De look van de Veloster Turbo laat geen twijfel mogelijk over zijn capaciteiten. Het interieur daarentegen valt wat tegen. Het heeft wat weg van een i30, maar dan wel met plastic van minder goede kwaliteit. Het sportieve karakter blijkt uit enkele metalen onderdelen, maar zonder veel overtuiging. Grote personen die voor een open dak kiezen, zullen spijtig genoeg met gebogen hoofd plaats moeten nemen achter het stuur van deze machine. Ook achterin zal de hoofdruimte de groten zorgen baren, evenals de moeilijke toegang tot de plaatsen achterin, ondanks de deur.
Contact
We gaan ervan uit dat het beste onder de motorkap zit. Bij het aanzetten van de motor hadden we ons aan een sportief motorgeluid verwacht! Maar ook dat was een ontgoocheling, met een zwakke en alles behalve sportieve klank. Even de motor in de toeren jagen, maar dat brengt geen soelaas. Ne enkele meters rijden, valt het echter meteen op dat we hier met een heel anders beest te maken hebben. Schakelen, de ophanging, de bediening: dit voelt eindelijk aan als een sportwagen.
Eindelijk genoeg vermogen
De Veloster Turbo blijkt over het nodige potentieel te beschikken voor een dynamische rijstijl. We hadden graag wat meer sensaties gevoeld, maar als we naar de snelheidsmeter kijken, zien we dat die heel vlot vooruit gaat. De 180 pk zijn wel degelijk aanwezig, niet heel demonstratief, maar wel doeltreffend. De handgeschakelde versnellingsbak is aangenaam en komt goed overeen met de filosofie van het model.
Het andere goede nieuws is dat zijn wegligging eindelijk de verwachtingen inlost. De Veloster Turbo reageert gezond en met een mooie precisie. Ook hier geen onvergetelijke indruk, maar gewoon doeltreffend.
Prijzen
Er is één versie beschikbaar, en die kost 28.999 euro. Voor die prijs geeft Hyundai er wel zo goed als alles bij, gaande van lichtdetectoren tot de lichtmetalen velgen van 18 duim, via de automatische klimaatregeling en de snelheidsregelaar. Het enige wat ontbreekt, is een thermometer voor de buitentemperatuur.
Hyundai kondigt een gemiddeld verbruik van 5,6 l/100 km aan, maar in werkelijkheid zal dit eerder om en bij de 8,5 liter bedragen. Opgelet, de tank heeft een inhoud van slechts 50 liter.
Conclusie
Met de turbo verdient de Veloster eindelijk zijn sportieve strepen. Zo had hij eigenlijk altijd al moeten zijn. Dit is waarschijnlijk niet de meest karaktervolle sportwagen, maar zijn look en functionaliteit (neerklapbare achterbank 40/60, zijdeur achteraan) maken er een atypisch model van.