Het ziet eruit als een futuristisch concept, maar toch zal het binnenkort op onze wegen verschijnen. De in 2019 onthulde luchtloze band Uptis waar producent Michelin aan werkt is namelijk aangekondigd voor 2024, wat zo goed als morgen is.

In de band is de luchtkamer vervangen door een reeks glasvezel lamellen. Het zou weleens de norm van de toekomst kunnen worden, met de belofte van veel lagere onderhoudskosten en een lagere ecologische impact.

Minder verspilling

20 procent van de banden gaat elk jaar verloren als gevolg van een vervormd loopvlak of een te snel drukverlies. Dat betekent concreet dat jaarlijks meer dan 200 miljoen banden niet hun volledige potentieel kunnen benutten. Een en ander leidt tot gigantische verliezen in materiaal en energie als gevolg van de productie van die banden.

Dat was een van de redenen die de ingenieurs van Michelin (maar ook die van andere constructeurs) hebben aangemoedigd om in te zetten op het revolutionaire bandenconcept. Dat is mogelijk door de afwezigheid van een luchtkamer. Het loopvlak bestaat uit rubber (en is op een paar details na vergelijkbaar met dat van een standaardband) en steunt op een reeks harde lamellen in glasvezel die de structuur op zijn plaats houden maar toch voldoende soepelheid toelaten. Het geheel zou exact even goed presteren als een conventionele band.

Michelin heeft een vijftigtal brevetten gedeponeerd om zijn uitvinding te bescherming. De Uptis zou vanaf 2024 op de markt komen.


?