Wim Bervoets

30 OKT 2018

Je mistlichten gebruiken: wat zegt de wet?

Nu het vroeger donker wordt en de herfst definitief zijn intrede heeft gemaakt, duiken de eerste weggebruikers met mistlichten weer op. Maar wanneer mag je die eigenlijk gebruiken?

Hoewel steeds meer moderne auto’s tegenwoordig vooraan een stel mistlichten hebben, zijn die niet verplicht. Alleen achteraan je auto moet je minstens één mistlicht hebben. En het gebruik daarvan is strikt gereglementeerd.

Mist, sneeuwval of felle regen

In de wegcode bepaalt artikel 30.1 het gebruik van je mistlichten. Wanneer je ze moet inschakelen, daar is de wet duidelijk in: “(…) bij mist of sneeuwval die de zichtbaarheid verminderen tot minder dan 100 m alsook bij felle regen.” In alle andere gevallen is het gebruik van je mistlichten verboden: “Deze lichten mogen in geen andere omstandigheden gebruikt worden.”

Voor je mistlichten vooraan gelden min of meer dezelfde regels: “De voormistlichten mogen slechts gebruikt worden bij mist, sneeuwval of felle regen.” Alleen voorziet de wegcode hier geen maximumafstand voor de zichtbaarheid.

Boete

Wie zijn mistlichten verkeerd gebruikt, kan daar een stevige boete voor krijgen. Het foutief gebruik van je mistlichten kan namelijk andere weggebruikers fel hinderen, en wordt daarom beschouwd als een overtreding van de tweede graad. Je riskeert dan een boete van 116 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie