De kilometerstand terugdraaien is een gemakkelijke manier om de waarde van een occasie kunstmatig te verhogen. In België sturen garagebedrijven de kilometerstanden door naar een centrale database en kan dit dus niet meer. Een efficiënt systeem, met echter één groot gebrek: van auto’s die uit het buitenland geïmporteerd worden is de kilometergeschiedenis onbekend. Zo kwam onlangs een geval aan het licht van twee jaar oude, uit Duitsland geïmporteerde VW Golf, waarvan de teller van 172.000 naar 79.000 km was teruggedraaid. Hierdoor was de auto zogezegd 4.500 euro meer waard.
Oproep
Onderzoek (CRM Used Car Management, 2010) toont aan dat tot 30 procent van de occasies in Europa geen correcte kilometerstand toont, wat de Europese consument miljarden euro’s kost per jaar. Car-Pass, FIA (internationale federatie van automobielclubs), CECRA (Europese federatie van autodealers), CITA (Europese federatie van bedrijven die de autokeuring uitvoeren), EReg (Europese koepel van registratieautoriteiten), CarPol (Europese politienetwerk tegen autocriminaliteit) en RDW (Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer) lanceren daarom een oproep tot het Europees Parlement om de consument die een occasie auto wil kopen, beter te beschermen.
”Het Car-Pass-systeem heeft in België zijn efficiëntie duidelijk bewezen. Het wordt hoog tijd dat Europa de andere lidstaten aanzet om ook kilometerstanden systematisch te registreren. Zo kan de kilometerhistoriek bij import worden uitgewisseld. Pas dan zal men paal en perk kunnen stellen aan de grootschalige fraude in de internationale voertuighandel. Het Europees Parlement zou de Commissie nu moeten aansporen tot actie”, zegt Michel Peelman, afgevaardigd bestuurder van Car-Pass.