Lamborghini viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. De ideale gelegenheid voor ons om even terug te komen op de allereerste auto van het merk: de 350 GTV. Deze flamboyante bolide bevat al alle ingrediënten die van Lamborghini een mythe maakten.
Enzo vernedert Ferruccio
Les één: spot nooit met een machtige klant. Ferruccio Lamborghini, een industrieel die fortuin had gemaakt met tractoren, was de koppelingsproblemen met zijn Ferrari 330 zodanig beu dat hij verhaal ging halen bij Enzo Ferrari. Zijn antwoord sloeg nergens op: “Je kunt een tractor besturen, maar zult nooit piloot zijn van een Ferrari”. Verontwaardigd besloot Ferruccio om Ferrari op eigen terrein te kloppen door de beste GT van de wereld te bouwen. Zo luidt toch de legende.
Knappe fabriek
Ferruccio haalde de grote middelen boven en liet een zeer moderne fabriek bouwen. Hij twijfelde niet om personeel weg te kopen bij … Ferrari. Onder meer Giotto Bizzarini, de charismatische ingenieur verantwoordelijk voor onder meer de sensationele 250 GTO. De deal was simpel: Giotto moest een V12 ontwikkelen met een vermogen van minstens 350 pk. Als hij daar in slaagde, zou hij betaald worden voor zijn werk.
Aan het werk
Giotto ging dus aan het werk en ontwikkelde een motor met het summum van de technologie uit die tijd: twaalf cilinders in V, volledig uit aluminium, vier bovenliggende nokkenassen, zes Weber-carburators. Uit een cilinderinhoud van 3,5 liter ontwikkelde deze motor op de testbank ongeveer 360 paarden bij 8.000 tr/min. Een spectaculair specifiek vermogen voor een atmosferische motor, zelfs vandaag nog. Het contract was vervuld en dus werd Giotto betaald.
Aankleding
Italië is het paradijs van de koetswerkbouwers met faam. Lamborghini had dus ruime keuze voor de ontwerper van zijn toekomstige GT. Franco Scaglione werd gekozen. Hij tekende een auto met futuristische en slechts controversiële allures, op een buizenstructuur. En dat allemaal in slechts één jaar.
Tegels onder de motorkap
Bij de voorbereiding op het salon van Turijn in 1963 stootten de ingenieurs op enkele onoplosbare problemen: de motor met zijn grote carburators past niet onder de motorkap. De motorruimte werd bijgevolg gevuld met tegels uit keramiek en de motor werd naast de auto tentoon gesteld.
Productie
Het ontwerp van Scaglione werd te extreem en te beperkend bevonden en bijgeschaafd door koetswerkbouwer Touring. Idem voor de motor: te extreem voor dagelijks gebruik. De V12 werd gekalmeerd tot 270 pk bij 6.500 tr/min. Zo werd de 350 GT en het merk Lamborghini geboren.
Vandaag
In een moment van verbijstering (of eerder grote financiële moeilijkheden) verkocht Lamborghini deze auto aan een Japanse verzamelaar in het midden van de jaren tachtig. Gelukkig werd dat rechtgezet en bevindt de auto zich nu weer in handen van Lamborghini. Verrassend: nu ligt er wel degelijk een motor onder de kap.