Denk in Duitsland en Oostenrijk aan de “Rettungsgasse”
Bij ons ligt het op tafel voor de update van de wegcode in 2021, maar in Duitsland en Oostenrijk is het al verplicht: de Rettungsgasse. Moeten de hulpdiensten door de file, dan houdt de linkerrijstrook zoveel mogelijk links aan, de middelste of rechterrijstrook zoveel mogelijk rechts. Een beetje zoals Mozes en de zee, in feite.
Vergeet je milieuvignet niet
In het centrum van Parijs is er sinds een tijdje een permanente milieuzone van kracht, waar je tijdens de weekends een specifieke milieusticker voor nodig hebt. Bij pieken van luchtverontreiniging gelden er ook beperkingen in andere Franse steden en regio’s.
In heel wat Italiaanse steden heb je dan weer een Zona Traffico Limitato, een zone waar alleen bewoners en geregistreerde voertuigen toegang tot hebben. Let op: de voorwaarden verschillen van stad tot stad en de borden waar de zone begint, zijn niet altijd goed zichtbaar.
Rij je naar een Duitse stad, vergeet je milieusticker dan niet. De meeste steden laten alleen nog de groene sticker toe.
Rij niet sneller dan 80 km/u op Franse secundaire wegen
Sinds 1 juli is de maximumsnelheid op Franse secundaire wegen verlaagd. Je mag op routes nationales en routes départementales buiten de bebouwde kom, die één rijstrook in elke richting en geen middenberm hebben nog maar 80 in plaats van 90 km/u. Een boete kost je minstens € 68.
Vergeet je gsm maar in Spanje en Frankrijk
Je in Frankrijk even aan de kant van de weg zetten om een telefoontje te doen? Niet doen: zelfs als je auto stilstaat, mag je niet met je gsm in de hand telefoneren. Oortjes of headsets zijn eveneens verboden. In Spanje zijn ze nog strenger: daar mag je als chauffeur zelfs geen gsm in je gezichtsveld hebben liggen.
Kijk uit voor je gaat Wazen
In Oostenrijk en Zwitserland lachen ze niet met apps of toestellen die flitslocaties aangeven. Integendeel: VAB raadt aan om apps als Waze in die landen te verwijderen en nadien terug te installeren. Bij gps-toestellen moet je de functie “flitslocaties” manueel uitschakelen. Let op: in Frankrijk en Duitsland mogen ze alleen risicozones aangeven, geen exacte locaties.
Je parate kennis van deze verkeersregels testen? Dat kan je op de website van VAB.