Ons land telt meer dan 450.000 ingeschreven motoren en scooters. Daar worden er tijdens de week slechts weinig van gebruikt voor woon-werkverkeer en professionele verplaatsingen. Cijfers van de FOD Mobiliteit uit 2014 bevestigen dat: 68% van de verplaatsingen in ons land gebeurt met de auto (alleen of met passagiers), tegenover slechts 1,2% met de motor. Toch zijn motoren en scooters een interessant mobiliteitsalternatief voor woon-werkverkeer.
Motoren en scooters hebben ook fiscale voordelen. Het is dus in de periode van belastingaangiftes interessant om de fiscale voordelen van motoren en scooters te overlopen. Woon-werkverplaatsingen en professionele verplaatsingen met een gemotoriseerde tweewieler zijn namelijk 100% aftrekbaar als beroepskosten. De aftrekbaarheid van professionele verplaatsingen met de auto is beperkt tot 75%, terwijl voor woon-werkverkeer met de auto het toegepaste forfait vastligt op € 0,15 per kilometer.
Werkelijke kilometers
Opgelet: de kosten die je aangeeft voor het gebruik van de motor of scooter moeten overeenkomen met de werkelijke kilometers die je hebt afgelegd voor woon-werkverplaatsingen en professionele verplaatsingen. Ook de aankoopkosten van een motor of scooter zijn fiscaal aftrekbaar, met algemeen genomen een afschrijving op vijf jaar voor een nieuw voertuig, en drie jaar voor een tweedehands.
Niet alleen de aankoopkosten van de motor zijn als beroepskosten aftrekbaar, maar de beschermende uitrusting is dat ook (op drie jaar). Die omvat onder meer de helm (en de onderhoudsproducten ervoor) en specifieke kledij (vest, broek, thermisch ondergoed, handschoenen, laarzen, regenkledij,…). Ze mogen wel alleen worden ingebracht als het gaat om specifieke bescherming die werd gekocht in een speciale winkel. De motorrijder moet de aankoop ervan kunnen aantonen met een factuur waarop het merk/model en een beschrijving van de uitrusting staat. De aftrekbaarheid van de kosten wordt bovendien berekend in functie van het aandeel van woon-werkverplaatsingen en professionele verplaatsingen per motor vergeleken met het totaal aantal afgelegde kilometers op jaarbasis. De belasting op inverkeersstelling, de jaarlijkse verkeersbelasting, de onderhouds- en herstellingskosten, verzekering en pechverhelping zijn eveneens aftrekbaar.
Tijdswinst
Duidelijk nog niet alle motor- en scooterrijders zijn overtuigd van de voordelen van gemotoriseerde tweewielers voor het woon-werkverkeer. Volgens de cijfers van de FOD Mobiliteit daalde het aandeel van motoren en scooters in woon-werkverplaatsingen van 1,7% tot 1,2% tussen 2005 en 2014. De daling werd zowel in Vlaanderen als in Wallonië opgetekend (respectievelijk 41% en 31%). In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steeg dat cijfer echter (38%). Overstappen van de auto op de motor kan de files doen afnemen. Een studie van Transport & Mobility Leuven toonde dat files met 40% af zouden nemen (zowel in lengte als in tijd) als 10% van de automobilisten in een file voor een gemotoriseerde tweewieler zou kiezen.
De voordelen van de motor worden op 20 juni nog eens in de verf gezet, ter gelegenheid van de 25e internationale ”Ride to Work”-dag. Het doel van die dag is om het grote publiek kennis te laten maken met de verschillende voordelen van verplaatsingen met een gemotoriseerde tweewieler.