Inderdaad, onder een volledige nieuwe maar niet uitzonderlijke lijn (de voorkant volgt het voorbeeeld van de Roomster), het onderstel van deze tweede generatie Fabia is volledige dezelfde als zijn voorganger. Hier komen we nog op terug. Dit gezegd zijnde, zou deze kleine kritiek kwa « nieuw » uitzicht van de Fabia II, zijn commerciële carrière, in gang sinds 1999, niet teveel moeten schenden. Meer dan 1,5 million Fabia modellen hebben een eigenaar gevonden in een zevenjarig bestaan, wat van deze Skoda de best verkochte wagen van het actueel gamma maakt.
Bescherm de voetgangers
Zoals in de inleiding vermeld, zal deze nieuwe Fabia niet van een nieuw koetswerk genieten, en men zou hier dus enkel van een grote face-lift spreken. Blijkbaar zou het meer dan dat zijn. In tegenstelling tot de Roomster die berust op de voorkant van de Fabia, een middengedeelte van de Golf en de achterkant van een Octavia, gebruikt de Fabia II exact dezelfde frame als de vorige versie. Toch werd deze met 2,2 cm verlengd. In feite spreekt men hier van een uitgroeiing van de bumpers en van het voorste gedeelte, die bestudeerd werden om letsels te voorkomen bij fontale schok met voetgangers. De nieuwe Fabia is ook hoger, en met 4,7 cm aub ! Jammer genoeg heeft de breedte geen ontwikkeling ondergaan en staat deze wagen dus minder goed op de baan dan de vorige versie : hoger en smaller geeft maar weinig effect. Maar waarom hebben ze deze wagen naar boven getrokken? Simpelweg omdat het Skoda merk de actuele tendens volgt en dus de zithoogte van de inzittende verhoogt : + 3 cm. Persoonlijk ziet ik geen enkel voordeel aan deze trend, maar blijkbaar zou dat aan een bepaalde vraag voldoen. Vooruit dan maar !
Wit dak in optie
Ander kenmerk van deze Fabia anno 2007 : hij bezit een een grotere achterruit, wat aan boord een beter gevoel aan ruimte weergeeft, maar ook aan zichtbaarheid. Daarentegen werd geen enkel panoramisch dak voorgesteld (wat niet het geval is voor de Roomster). U kunt zich misschien troosten met de tweekleurige optie namelijk het witte dak, maar blijkbaar werd Skoda hiermee op een verkeerd pad gebracht.
Record aan binnenplaats
Al werd het raamwerk van deze Fabia niet verder ontwikkeld, toch heeft Skoda goed gewerkt op de bestaande structuur om er het maximum uit te halen. Zo werd het koffervolume verhoogd met 40 liters om tot aan de 300 liters te geraken, wat hier de beste waarde is van dit segment. En de beenruimte heeft terrein gewonnen. In tegendeel tot de lenigheid : de achterbank, neerklapbaar « 60/40 » klapt zich nog altijd in twee delen dicht en men moet nog steeds de hoofdsteunen uithalen om dit manoeuver te verwezenlijken. Net zoals op de Roomster, is het dashboard achteraan in twee hoogtes regelbaar en een plooibaar systeem laat toe om de koffer te verdelen.
Ook binnenin beschouwt de Fabia zich als een Roomster. Alles gelijkt naukeurig op wat men ontdekte in de kleine monovolume, en dat is een goede zaak, daar de ergonomie alsook de afwerking van een héél hoog niveau waren. Hoogstens zal men de engheid betreuren van de opbergruimtes in de deuren, wat ze weer goedmaken door een fles van 1,5 liter vooraan te ontvangen. Het handschoenkastje in twee delen, de armsteunen vooraan, het multimedia scherm en de besturing aan het stuur, werden eveneens aan de Roomster ontleend.
En ook wat betreft de veiligheidsuitrustingen copieert de nieuwe Fabia de prestaties van de Roomster. Zo vindt men hier de standaard voorziene zestallige airbags, het controle systeem voor de banddrukte of de bijkomende spotlights werkzaam bij bochten.
Dynamisch
Met een verhoogd zwaartepunt was ik toch een beetje bezorgd over het weggedrag van deze nieuwe Skoda. Deze zorgen werden snel uit de weg geruimt vanaf de kleinste afgelegde afstand. De Fabia II begeeft zich net zoals een… Roomster. Tja, de aangenomen veerregelingen zijn gelijkaardig, en dus hard. Maar dit belemmert de Fabia niet om de oneffenheden op de weg te dempen en wat hem een eerste klasse dynamische houding toekent : zonder overdreven slingerbewegingen en met een weinig uitgesproken onderstuur. Niet te maken dus met de eerste generatie.
Voor deze testrit hebben wij onze keuze laten vallen op de 1.4 TDI motor in de versie 80 pk. Een perfecte aangepaste mechanica die de topsnelheid van 172 km/h behaalt en een 0 tot 100 km/u in 13,2 seconden. The finishing touch is het gemengd verbruik van 4,6 l/100 km, wat toelaat bijna 1.000 km te rijden met een volle tank. Toch is deze motor niet vlekkeloos. Eerst en vooral is hij héél slap onder de 2.000 rpmen bovendien is hij nogal luidruchtig. Te weten. De versie met 70 pk is soepeler (met een maximum koppel van 1.600 rpm tegenover 2.200 rpm), maar ook duidelijker minder koppelig (155 Nm tegen 195 Nm).