Bert Troubleyn

18 OKT 2019

Tesla’s blijken ingebouwde tijdbom te hebben

Een ontwerpfout in de software van Tesla’s maakt dat de auto’s op een bepaald punt plots de geest geven – al is het probleem gelukkige vrij eenvoudig op te lossen.

Wie kent het verhaal van Opel en de waterpomp? Gedurende ongeveer 25 jaar rustte Opel al zijn auto’s uit met een te fragiele waterpomp, die steevast vroegtijdig de geest gaf. Massa’s Opels strandden met niet eens zo’n hoge kilometerstanden door een oververhitte motor als gevolg van een kapotte waterpomp, en ondanks veel gemopper van zowel eigenaars als dealers, liet Opel het probleem jarenlang aanslepen. Wel, Tesla lijkt nu een vergelijkbaar foutje te hebben.

Her en der duiken op Tesla- fora namelijk verhalen op over auto’s die plots niet meer willen ‘starten’ of zelfs niet meer willen opladen. Het centrale scherm, waarmee alles wordt aangestuurd, blijft zwart en de auto wordt in de praktijk onbruikbaar. Een aantal onafhankelijke Tesla-herstellers in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat het probleem zit in een overbelasting van de centrale computer die het brein van de auto aanstuurt. Tijdens het rijden slaan Tesla’s namelijk honderden megabytes aan data op een flash-geheugen op. Maar dat geheugen is niet erg groot, dus worden de data constant gewist en overschreven. Een flash-geheugen is echter onderhevig aan slijtage en na enkele tienduizenden van deze datacycli bezwijkt het. Het goede nieuws is dat dit flash-geheugen kan worden vervangen. Het slechte nieuws is dat dit veel geld kost: volgens eigenaars die met het probleem zijn geconfronteerd, rekent Tesla 3.000 euro aan voor de herstelling van het gebrek.

Nog geen definitieve oplossing?

Een onafhankelijke Tesla-hersteller heeft CEO Elon Musk begin deze maand op dit probleem aangesproken via Twitter. Zijn reactie was heel droog “should be much better at this point” (“het probleem zou nu veel minder erg moeten zijn”). Dat klinkt niet bepaald alsof een definitieve oplossing is gevonden. Dat betekent niet dat je in paniek moet schieten als je met een Tesla rijdt: het probleem duikt niet zo vaak op. Voorlopig zou het om enkele honderden auto’s gaan, terwijl Tesla in totaal al een half miljoen wagens heeft gebouwd. Maar het idee dat je auto een ingebouwde tijdbom kan hebben – en dat Tesla niet bepaald gehaast lijkt om daar iets aan te doen –, is toch niet heel prettig. Tesla werkt toch in een andere budgetcategorie dan Opel…
Advertentie
Advertentie
Advertentie