Duits offensief

Om voluit te gaan op de Autobahn zijn de Duitse constructeurs bezig met een ware vermogenswedloop. Of het nu een berline, coupé of break is, er moeten pk’s zijn. Veel pk’s. Naast de tweeliterdiesels met het verbruik van een kameel, vinden we dus ook versies boordevol pk’s en met de allures van een bodybuilder. Er moet een evenwicht zijn …

560 pk, het absolute minimum

De RS6 had ooit een fantastische V10 biturbo met 580 pk. Trop is te veel, moeten de Duitsers gedacht hebben. Ze De ingenieurs lieten deze overdonderende mechaniek voor wat ze is en keerden terug naar een rationeler blok, een 4.0 V8 biturbo, de kleinste motor zelfs van dit segment. Maar die moet de BMW M5 en Mercedes E63 AMG wel lik op stuk geven. Daarom heeft Audi de motor zodanig opgevoerd dat hij hetzelfde vermogen levert als zijn twee concurrenten: 560 pk.

Niet zo discreet

We beginnen met de look van de RS6. Met zijn brede voorvleugels, zijschorten, gapende luchtinlaten en twee uitlaten zo groot als een buis lijdt het weinig twijfel dat dit niet zomaar de brave 2.0 TDI break van jouw schoonvader is. Terwijl de S6 nog een zekere finesse heeft, schreeuwt de RS6 de brutaliteit van zijn mechaniek uit. Zelfs in deze discrete koetswerkkleur …

Sfeer

In het interieur doen de zetels met verstevigde steun heel wat plezier vermoeden. Ook de teller bekent kleur: 320 km/u. Tussen de RS6-logo’s en aluminium inzetstukken denk je wellicht niet aan een rustig ritje met de bomma. Nochtans verschilt de sfeer niet zo sterk van een klassieke A6 full option. De uitstekende kwaliteit van het zachte leder is het vermelden waard.   

Zacht beginnen

Zo rustig als een moeder die haar baby in de armen houdt, leg ik de eerste kilometers af. Niet alleen reageert het gaspedaal zeer snel, het rempedaal duwt de bestuurder richting stuurwiel bij de minste druk. Beter zachtjes aan dus.     

Je vergeet dat er een V8 onder kap ligt, de automaat schakelt zacht tussen de acht versnellingen en de ophanging doet zijn best om oneffenheden te absorberen. Gezien de sportieve oriëntatie biedt hij niet hetzelfde comfort als een gewone A6, maar het niveau blijft correct.

En dan voluit

Eens de motor op temperatuur is, kunnen we moeilijk weerstaan aan de verleiding. We geven gas en de draak is ontketend. Boven 2.700 tr/min zet hij zijn keel open en verspreidt een uitlaat een rauwe klank. Je wordt tegen de rugleuning geduwd, terwijl er nog een flinke reserve onder de rechtervoet schuilt. Duw helemaal door en het gaat stormen. Met de stem van een kwade Tom Jones explodeert de V8. Met die snelheid verdwijnt jouw rijbewijs even snel als de benzine.

Aan de weg kleven

Een onmiskenbaar voordeel van de vierwielaandrijving is het gemak waarmee de RS6 zijn vermogen benut. De vierwielaandrijving verzekert ook een veilig en betrouwbaar weggedrag. Op droog én nat wegdek blijft de cavalerie de RS6 katapulteren. We zijn liefhebbers van woeste achterwielaandrijvers, maar voor zo’n doeltreffendheid kunnen we niet ongevoelig blijven.  

Leuk

Zodra je de sportmodus hebt gekozen voor het differentieel achteraan, blijkt dit beest heel levendig. Op een wegdek dat een beetje nat is, volstaat het om met het gaspedaal te spelen bij het uitkomen van de bocht om leuk te oversturen. Het lijkt wel een fiets. Wordt de bocht wel heel krap, dan volstaat het om even de voet van het gas te halen om terug te keren naar het traject. Verbluffend.

Toch ben je nooit geneigd om echt het onderste uit de kan te halen: de RS6 is zwaar en dat voel je in bochten. De remschijven mogen dan van carbon zijn, zo’n behandeling houden ze niet heel lang uit. Denk ook aan de banden, die 700 Nm van de V8 biturbo te verwerken krijgen.

Prijs

110.100 euro per stuk, dat lijkt buitensporig duur. Maar de RS6 combineert het vermogen van een Ferrari 458 Italia met een erg ruim en verzorgd interieur voor een prijs ver beneden de Ferrari. Let wel op voor de opties, die de rekening snel doen oplopen. God weet dat die opties heel aantrekkelijk zijn …

Qua verbruik hangt alles af van jouw rechtervoet. Gedurende vier dagen steeg mijn gemiddelde nooit boven 13 l/100 km, wat opmerkelijk is. Het systeem dat de helft van de cilinders uitschakelt bij lage belasting, speelt een belangrijke rol bij dit goede resultaat. Maar spreek je de V8 voortdurend aan, dan vliegen de cijfers snel richting 20-25 l/100 km.  

Conclusie

De RS6 is een oorlogsmachine  die het beste van zichzelf geeft in alle omstandigheden, ondanks het angstaanjagende vermogen. Hij is perfect dagelijks bruikbaar, want moduleerbaar, comfortabel, veilig en ruim. Maar net zo goed is hij in staat om enkele sportwagens te verrassen met zijn prestaties. Knap werk!