Krachtig
De imposante X5 blijft een kolos op onze weg. Niet dat hij echt immens groot is (4,86 meter), maar het lijkt wel zo door zijn statige en agressieve grille. Ondanks dat profiel klieft de X5 toch goed door de lucht: een hele reeks ingrepen doet het luchtweerstandscoëfficiënt en dus het verbruik dalen.
Breed
Zodra je achter het stuur zit, krijg je een indruk van dominantie: de hoge rijpositie, de lange motorkap, de breedte van de auto, … Alles draagt bij tot een gevoel van macht. Ook de passagiers mogen vieren, want zij genieten van de grote afmetingen. Reizen met vier of vijf is een waar plezier. BMW biedt ook een derde zitrij met twee extra plaatsen.
Lange motorkap
We kijken even wat er onder de motorkap van onze testwagen schuilt: een dikke 3.0 zescilinder-in-lijn dieselmotor die 258 pk levert en maar liefst 560 Nm koppel. Te veel voor een eenvoudige zelfstandige als jij? BMW heeft ook aan jou gedacht en biedt een goedkopere sDrive 25d met achterwielaandrijving, aangedreven door een tweeliter viercilinder diesel die 204 pk ontwikkelt en 149 g CO2/km uitstoot.
Véél koppel
Tijdens het rijden werkt de zescilinder diesel wonderwel samen met de achttrapsautomaat. Hij herneemt vinnig vanaf de laagste toeren tot meer dan 4.000 tr/min. De motor is altijd beschikbaar maar mist wat raffinement en klinkt buiten de auto als een vrachtwagen.
Vierwielaandrijving
Door de vier aangedreven wielen heeft de X5 uiteraard geen enkel probleem om grip te vinden. Hij spartelt zich door alle situaties en alle bochten. Dat is eerder ongewoon voor een SUV. De X5 beheerst zijn koetswerkbewegingen heel goed, beweegt zachtjes bij het remmen en rijdt als geen andere SUV weer de bocht uit. Zijn wendbaarheid verbaast.
SUV voor de weg
Het stopt echter als de grenzen van de geasfalteerde wegen bereikt zijn. De X5 is ontworpen voor de weg en niet voor het terrein. Er is geen offroadpakket beschikbaar en hij heeft geen reductiebak of differentieelblokkering. Trekt de modder jou aan? Koop dan een Land Rover.
Comfort Duitse berline
Het weggedrag van een Duitse berline wordt gecombineerd met … het comfort van een Duitse berline. Eerder hard dus. Maak je geen illusies: de X5 is geen rijdend tapijt. Maar we waarderen hem om zijn goede geluiddemping (de zescilinder brult wel bij belasting), zijn ruimte en zijn topuitrusting.
Vooral de multimedia-uitrusting maakt indruk: van het head-upscherm in kleur tot de waarschuwing voor botsingen en voetgangers (met automatische rem). Er zijn ook heel wat internetdiensten zoals Facebook en Twitter. Tot slot kun je gemakkelijk sms’en, e-mails of notities dicteren.
Er zijn ook enkele minpunten, vooral wat de presentatie betreft, die al eeuwen hetzelfde blijft. De plastics en inzetstukken lijken van een mindere kwaliteit dan bij de concurrentie.
Praktisch
Met zulke afmetingen is de X5 uiteraard praktisch. Zijn kofferklep opent in twee delen. De tildrempel is vrij hoog, maar de laadvloer blijft perfect vlak. De koffer heeft een volume van 650 tot 1.870 liter en is uit te breiden via een achterbank die in drie delen neerklapt. We betreuren wel dat dit niet kan vanuit de koffer zelf.
Prijzen
De prijzen beginnen bij 53.850 euro voor de sDrive25d en 59.900 euro voor de xDrive30d. Een prijs die in de middelmaat ligt en met een vrij correcte uitrusting. We betreuren wel de erg dure opties.
Qua verbruik stelde onze testwagen zich tevreden met 9,1 l/100 km, een aanvaardbaar resultaat gezien het gewicht, de prestaties van de motor, het profiel van dit ‘beest’ en de vierwielaandrijving.
Conclusie
Terwijl de berlines van BMW steeds meer pure sportiviteit inboeten voor meer comfort, doen de SUV’s van het merk net het omgekeerde. De X5 is op dynamisch vlak zeer geslaagd. Deze statige auto geeft zijn bestuurder veel plezier. Op de weg rijdt hij meesterlijk, de multimediasnufjes verwennen de passagiers en uiteindelijk heeft hij maar één zwak punt: een lichtjes teleurstellende afwerking.