2015 wordt voor Honda een druk jaar in Europa. Op het programma staan een update voor de volledige Civic-reeks (vijfdeurs en break), de komst van de snelle Civic Type R, de nieuwe NSX (jawel, eindelijk klaar voor lancering), de tweede generatie van de kleine SUV HR-V en de Jazz van de derde generatie. Ook voor de CR-V heeft Honda een aantal nieuwigheden gepland, een kleine drie jaar na de start van deze vierde generatie.
Honda geeft je vleugels
Eigenaars van de huidige CR-V merken ongetwijfeld een paar stijlveranderingen op, vooral aan de voorkant. De nieuwe koplampen zijn mooier geïntegreerd en de snoet met hertekende grille werd beter afgesloten om minder windgeluiden op te wekken. Het nieuwe front heeft – dixit Honda – het uitzicht van vleugels, waardoor de CR-V wat breder lijkt dan voorheen. Achteraan zien we led-achterlichten met een 3D-effect. Ook de velgen van 17 en 18 duim werden hertekend. Is het dat maar? Neen, het belang van deze update moeten we eerder onder de motorkap zoeken.
160 paarden, 9 versnellingen
Wie in de CR-V zuinig wou dieselrijden was tot nu toe aangewezen op voorwielaandrijving in de zogenaamde 1.6 i-DTEC City Runner met 120 pk. Wou je een 4x4, dan moest je sowieso overstappen op de grotere 2.2 dieselmotor. Die ruimt nu echter plaats voor een nieuwe variant van de 1.6 i-DTEC met een kleine en een grote turbolader, een vermogen van 160 pk (10 pk winst) en een koppel van 350 Nm (ex aequo). Er is keuze tussen een handgeschakelde zesversnellingsbak of een gloednieuwe automaat met negen versnellingen (van ZF, zoals in de Range Rover Evoque of Jeep Cherokee). Voor de volledigheid vermelden we nog dat de tweeliter benzine ook in het gamma blijft voor wie minder kilometers aflegt.
Voorspelt het verkeer
Rijden in de CR-V zou ook weer een stukje veiliger moeten zijn. Honda had op dat vlak een achterstand in te halen en biedt (helaas vooral optioneel en alleen op de duurdere modellen) een hele reeks veiligheidssystemen aan, zoals een automatische noodrem (getest en goedgekeurd), waarschuwing voor het verlaten van de rijbaan, verkeersbordenherkenning, dodehoekdetectie, uitparkeerhulp enzovoort. Maar dat hebben de meeste concurrenten tegenwoordig ook.
Wel uitzonderlijk is de Intelligent Adaptive Cruise Control (i-ACC), die met een camera en radar vooraan bewegingen van andere auto’s voorspelt. Terwijl een gewone adaptieve cruise control de snelheid alleen aanpast aan de auto die voor je rijdt, kan deze i-ACC ook reageren op auto’s die plots voordringen. Honda ontwikkelde een algoritme dat herkent wanneer een auto op de rijstrook naast je wellicht zal uitwijken, bijvoorbeeld wanneer die auto nadert op een tragere vrachtwagen. Slim bedacht.
Honda Connect
Gelukkig heeft Honda ook het voorbijgestreefde multimediasysteem vervangen door een volledig nieuw systeem, Honda Connect, dat draait op het besturingssysteem Android. Je bedient het aanraakscherm zoals een smartphone (pinchen, swipen, …) met verschillende apps die qua bediening wel enige gewenning vragen. Met een wifi-router tover je jouw Honda om tot een rijdende internetverbinding. Honda Connect beschikt bovendien over MirrorLink, wat betekent dat je het scherm van je smartphone kunt spiegelen op het grote scherm om jouw favoriete apps te bedienen. Voor de navigatie gebruikt Honda een geïntegreerde Garmin met vijf jaar gratis kaartenupdates.
Rijden
We kropen achter het stuur van de CR-V 1.6 i-DTEC met manuele zesversnellingsbak en negentrapsautomaat. De eerste laat zich opmerken door zijn vlotte en nauwkeurige bediening (zoals wel vaker bij Honda). Ook de nieuwe automaat scoorde goede punten. Wanneer je fors optrekt, produceert de viercilinder wel een minder aangenaam en rauw motorgeluid. Voorts werkt de 1.6 i-DTEC naar behoren, zonder echt sportieve prestaties neer te zetten. Qua verbruik haalden we 7,1 liter met de handgeschakelde bak en 7,0 l/100 km met de automaat op precies hetzelfde traject. Met een normale rijstijl is het zeker mogelijk om nog ruim een halve liter beter te doen.
Wendbaar en stil
Opvallend is ook dat de CR-V zeer direct instuurt, wat sportievere bestuurders ongetwijfeld zal bevallen. Honda heeft op dat vlak enkele correcties uitgevoerd. Het helpt natuurlijk ook dat de motor en automaat samen 65 kg lichter zijn dan de vroegere 2.2 met vijftrapsautomaat. Aan het uitstekende ruimteaanbod (ook achterin) en de handig neerklapbare achterbank veranderde niets. Extra isolatiemateriaal zorgde er wel voor dat het interieur merkbaar stiller is dan vroeger.
Prijzen
De nieuwe CR-V 1.6 i-DTEC 4x4 kost 34.190 euro. Heb je de vierwielaandrijving en extra pk’s niet nodig, dan is er nog altijd de variant met voorwielaandrijving en 120 pk voor 27.890 euro. De update heeft de prijs dus verhoogd met 700 euro. De tweewielaangedreven benzineversie met 155 pk is er tot slot nog altijd vanaf 22.990 euro.