Stijlstudies laten autoconstructeurs toe om futuristische maar mogelijke pistes te bewandelen voor hun productiemodellen enkele jaren later. Dat is niet altijd het geval. Bijna 30 jaar na de Renault Racoon, die in 1992 voor het eerst als render werd getoond en in 1993 op het salon van Genève, vinden we er tot op vandaag geen opvolger van.
Moderne technologie
Dat klopt tenminste visueel en technisch. Enkele destijds originele ideeën zien we vandaag af en toe wel opduiken bij moderne auto’s. Een head-updisplay op een doorzichtig plaatje bijvoorbeeld, een navigatiesysteem, telefoon of infraroodcamera.
Racoon
“Raccoon” is Engels voor wasbeer, een naam waarmee Renault wilde verwijzen naar het talent van dit dier om met zijn lange poten makkelijk in bomen te klimmen. Deze conceptcar had ook klimtalent, dankzij hydraulische cilinders waarmee je het koetswerk hoger kon leggen. Daarvoor bracht je de assen naar elkaar toe of duwde je ze van elkaar weg, zoals bij een schaar. Daarnaast kon deze Renault Racoon jetskigewijs over het water, tot een snelheid van vijf knopen (9 km/u).
Geen ruitenwisser
Ruitenwissers had hij echter niet: in plaats daarvan gebruikte de Fransman ultrasone technologie om waterdruppels van zijn grote voorruit te verdrijven. Die voorruit moest je trouwens wegschuiven om in te stappen in het interieur dat plaats bood aan drie passagiers (in 2+1-configuratie).
V6 biturbo
Technisch kreeg de Racoon een 3 liter grote V6 biturbo, gekoppeld aan een manuele zesversnellingsbak en vierwielaandrijving. Daardoor haalde de 1.500 kilogram zware Renault een topsnelheid van 155 km/u.