Pierre-Benoit Sepulchre

25 NOV 2019

Video: Thor 24, een vrachtwagen van extremen

Dit gevaarte heeft een V24-motor van… 28.000 cc.

Thor 24 is de naam van wat misschien wel de meest extreme vrachtwagen ter wereld is. Het monster heeft een ware Mad Max-look en is uitgerust met een motorblok van 24 cilinders. Daar haalt hij 3.974 pk uit en een niet-gecommuniceerd koppel.

Deze UFO voor het asfalt is het werk van Mike Harrah, oprichter en voorzitter van Caribou Industries in Californië. Hij is gek op autosport, helikopterpiloot gespecialiseerd in stuntwerk en een bedenker van exotische bolides en buitengewone vrachtwagens, zoals deze ongelooflijke Thor 24.

Hij heeft er zeven jaar werk en niet minder dan 10 miljoen Amerikaanse dollar ingestoken.

Mechanische waanzin

Voor de techniek zijn Harrah en zijn team vertrokken van een Peterbilt 359, de meest Amerikaanse der vrachtwagens. Die hebben ze verlengd om er twee V12-motoren van Detroit Diesel in te kunnen proppen. De twee blokken zijn neus aan neus verbonden via een gegroefde krukas en kregen liefst 12 turbo’s opgeschroefd. Het geheel wordt verwerkt door een Allison HT740-versnellingsbak.

Ondanks een gewicht van meer dan 14 ton haalt de Thor 24 liefst 210 km/u. Om daarna weer op een degelijke manier tot stilstand te kunnen komen, heeft hij vier parachutes nodig: spektakel gegarandeerd!

Advertentie
Advertentie
Advertentie