Hoe denken jongeren over de toekomst van mobiliteit? Om dat te achterhalen, liet bandfabrikant Goodyear een studie uitvoeren door ThinkYoung, bij 2.500 universiteitsstudenten (18 tot 30 jaar) in twaalf landen, waaronder België.
De conclusies? 85 procent van de Belgische jongeren denkt over tien jaar een auto te bezitten. Eén op de vier wil dan met een zelfrijdend exemplaar de weg op. Toch vertrouwt slechts één op de tien deze technologie. En dat vertrouwen is een stuk kleiner bij vrouwen (8,6%) dan bij mannen (14%).
Is de autonomie minder ingrijpend, zoals bij een auto die alleen zelfstandig stuurt, dan staat 36% ervoor open. 40,7% wil hoogstens een beperkte mate van autonomie, bijvoorbeeld met ingeburgerde technologieën zoals een snelheidsregelaar of ABS-remmen.
Minder verkeersongevallen
Hoewel Belgische jongeren op dit moment nog niet veel vertrouwen hebben in zelfrijdende auto’s, hebben ze toch oog voor mogelijke voordelen. Zo zijn ze ervan overtuigd dat zelfrijdende auto’s kunnen zorgen voor minder verkeersongevallen (61%), minder stress voor de chauffeur (43,9%) en minder files op de wegen (43,2%).
Duurder
Jongeren stellen zich vooral vragen over de betrouwbaarheid van de fragiele innovatieve systemen (50,9%) en de betaalbaarheid ervan voor de consument (48,0%). Daarnaast is ook privacy een issue. Op dat vlak zijn de Belgische jongeren wel iets minder wantrouwig dan de rest van Europa (31,2% t.o.v. 38,5%).