Het moge duidelijk zijn: sinds 1 juni 2023 wordt het bloedalcoholgehalte waarbij het rijbewijs onmiddellijk wordt ingetrokken, verlaagd van 1,5 naar 1,2 promille. De wet rond rijden onder invloed wordt dus nog een tikkeltje strenger.

In België geldt er geen nultolerantie wat rijden onder invloed betreft, of het nu met de fiets of met de auto is. Het maximale toegestane alcoholgehalte bedraagt 0,5 promille (gram per liter bloed), wat overeenkomt met ongeveer een à twee glazen bier of wijn, afhankelijk van je lichaamsgewicht en de snelheid waarmee je drinkt. Kruip je toch achter het stuur onder invloed van alcohol, dan riskeer je een straf, waarvan de zwaarte afhangt van het promillage. Hoe meer alcohol in het bloed, hoe duurder de boete. In het ergste geval kan de boete oplopen tot 16.000 euro en kan het rijbewijs worden ingetrokken.

Volgens een schatting van het verkeersveiligheidsinstituut Vias zouden elk jaar 115 levens kunnen worden gered als geen enkele bestuurder nog onder invloed van alcohol achter het stuur zou kruipen. In 2022 waren er bijvoorbeeld 4.224 ongevallen met een dronken bestuurder, het hoogste cijfer sinds 2016! Bovendien was 9% van de bestuurders die betrokken waren bij een letselongeval onder invloed van alcohol, volgens de nieuwste verkeersbarometer van Vias. Er zijn dus redenen genoeg om dit te proberen voorkomen.

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail: