Mercedes SL 73 AMG

Ja, je leest het goed: 73 en niet 63 AMG. Deze woeste versie van de Mercedes SL werd net voor de generatiewissel van het model op de markt gebracht. Onder de motorkap lag zoals je wel had begrepen een motor met een cilinderinhoud van liefst 7,3 liter. Later zou deze V12 trouwens worden overgenomen door de… Pagani Zonda. Er zijn slechtere referenties. Met zijn 525 pk en zijn vrachtwagenkoppel van 750 Nm deed deze atmosferische motor het asfalt krullen. Nochtans was hij op esthetisch vlak net heel bescheiden… Om er een te vinden, moet je geluk hebben: er zijn er minder dan 90 van gemaakt.

Shelby GLH-S

Amerikanen hebben soms een apart gevoel voor humor. Onder dit bijzonder banale kleedje van een compacte berline uit de jaren 1980 schuilt een temperament waar racers koude rillingen van krijgen. De Dodge Omni, een saaie stadsauto, werd door Shelby onder handen genomen en dat gaf hem vleugels. De naam GLH moest al de toon zetten: de afkorting staat voor “Goes Like Hell” (“gaat als de brandweer”). En de S, voor “S’more” (“nog een schepje er bovenop”), moest de mafste versie van allemaal aanduiden. De 2.2-turboviercilinder liet zijn 175 pk enkel op de voorwielen los, waardoor dit koekendoosje een topsnelheid haalde van wel 250 km/u… Er zijn er slechts 500 van gemaakt.

Allard J2

Onder een koetswerk dat sterk verwees naar de auto’s van de jaren 1930 verborg deze Allard uit 1949 een genereus hart: een V8 van Ford of Mercury met zo’n 100 pk. Voor een vederlicht koetswerk en een gewicht van minder dan een ton gaf dat in zijn tijd prestaties van de bovenste plank. In 1950 eindigde zo’n Allard trouwens op de derde plaats tijdens de 24 Uur van Le Mans, deze keer wel met een Cadillac-motor.

Sovam 1300 GS

De wedergeboorte van het merk Alpine heeft de sportieve Franse berlinetta’s uit de jaren 1960 weer in de schijnwerpers gebracht. Maar Sovam lijkt helaas nog steeds vergeten. Nochtans koos ook dit merk voor een Renault Gordini-motor. Maar wat het model origineel maakt, is dat hij deze motor niet in achteroverhang draagt, maar wel vooraan, waar hij bovendien… de voorwielen aandrijft. Voor halverwege de jaren 1960 was dat nog bijzonder, zeker in een sportief model.

ATS 2500 GT

Begin de jaren 1960 ging een aardschok door Ferrari toen zijn meest capabele mensen het huis verlieten. Ze staken de koppen bij elkaar en beslisten om hun voormalige werkgever te gaan beconcurreren met een eigen bedrijf, met financiële steun van de Graaf Volpi. Ze wilden zowel op circuit als op de openbare weg gaan wedijveren met de producten van Ferrari. En zo ontstond het GT-model 2500 GT, met een 2.5-V8 met vlakke krukas en een vermogen van liefst 245 pk.