Weg met de A4, welkom A5! Audi goochelt de laatste tijd serieus met zijn model- en motorbenamingen. Dus nog één keer voor de duidelijkheid: de auto die we hier configureren heette vroeger de A4 Avant, maar kreeg voor deze nieuwe generatie ook een nieuwe - nu ja: andere - naam. De plug-in motor is wel helemaal nieuw en het is een indrukwekkend stuk techniek geworden. Met vermogens van 300 en 367 pk en een puur elektrisch rijbereik van zo’n 100 km is de A5 Avant weer helemaal klaar om zijn plaats als fleetfavoriet op te eisen naast de BMW 3 Touring en de Mercedes C-Klasse Break.
PHEV’s weer interessant als bedrijfswagen
De Arizona-regering heeft met een nieuw wetsontwerp PHEV’s plots weer een stuk interessanter gemaakt voor de zakelijke bestuurder. Hoewel de nieuwe regels nog niet van kracht zijn, zullen velen toch uitkijken naar dit nieuwe Audi-model als hun volgende bedrijfswagen.
Onze configuratie is daarom toegespitst op wat een leasingwagen zou moeten bieden. Daarbij houden we rekening met de opties die de herverkoopwaarde opdrijven, maar ook met het beschikbare budget van de werknemer. Ben jij zelf niet bij de gelukkigen met een bedrijfswagen? Dan kan dit overzicht je alsnog helpen om de juiste keuzes te maken bij je bestelling.
Audi A5 Avant e-hybrid met basisprijs vanaf 62.159,99 euro
Beginnen doen we zoals altijd met de basisprijs van de Audi A5 Avant e-hybrid. Die bedraagt een flinke 62.159,99 euro. Ter vergelijking: de instapper A5 Avant Attraction TFSI 110 kW heeft een prijskaartje van 42.600,00 euro, een verschil van maar liefst 20.000 euro! Al is zijn hoge prijs relatief, want hij is daarmee goedkoper dan zijn directe rivalen, de BMW 330e Touring (vanaf 62.500 euro) en de Mercedes C-Klasse Break Plug-in Hybrid (vanaf 63.041 euro).


Karige basisuitrusting voor de plug-in Audi A5
Voor wat, hoort wat, dus van een premium model met een dergelijk prijskaartje verwachten we dan ook een behoorlijke standaarduitrusting. Net zoals de rest van de A5-familie hebben alle PHEV-modellen onder andere een progressieve stuurinrichting, een navigatiesysteem, het MMI-panoramadisplay, stoelverwarming vooraan, cruisecontrol, parkeersensoren rondom en een draadloze oplader voor je telefoon. Daarnaast wordt de standaarduitrusting van de PHEV-modellen aangevuld met een automatische airco met 3 zones, standverwarming en 18-duimsvelgen. Maar dus geen adaptieve cruisecontrol of achteruitrijcamera als standaard voor deze toch wel dure versies van de A5… Zelfs voor sfeerverlichting moet je bijbetalen. Een beetje jammer toch.
Vier afwerkingsniveaus: een kwestie van smaak
De A5 is verkrijgbaar in vier uitrustingsniveaus: Attraction, Advanced en S Line worden gecombineerd met de e-hybrid quattro 220 kW S tronic aandrijving. Het vierde niveau heet Competition en dat gaat samen met een hoger vermogen van 270 kW dankzij een iets sterkere elektromotor. Het onderscheid tussen de eerste 3 niveaus is vooral cosmetisch, de Competition heeft de sportiefste uitrusting en is voorzien van extra opties, maar zijn prijs begint wel bij 72.500 euro…
Wij starten onze configuratie met als basis de Attraction e-hybrid quattro 220 kW voor 62.150 euro. De reden: zijn donkere grille is minder opvallend dan die van de Advanced, een kwestie van persoonlijke smaak. Van daaruit komen we meteen terecht bij de pakketten van Audi. Naar aloude Audi-traditie moeten we goed opletten, want de packs en opties zijn veelvuldig en duur!


Zorgvuldig en gericht kiezen om te besparen
Het Pack Business voor 4.400 euro lijkt ons het meest interessant: dit biedt een metaalkleur (een vereiste bij veel leasingmaatschappijen), leder/kunstlederen zetels en het Pack Technology Light. En vooral dat laatste trekt onze aandacht, want daarin zitten veel van onze belangrijkste wensen: adaptieve cruisecontrol, een achteruitrijcamera en de Audi Smartphone interface (die is nodig voor Android Auto en Apple CarPlay). Daar bovenop bevat het pak leuke extra’s zoals het Audi sound system met 10 luidsprekers en Park Assist Plus dat de auto zelfstandig laat parkeren.
Chaos in de optie- en pakkettenlijst
De rest van de pakketten laten we links liggen. De prijzen daarvan lopen vlot in de duizenden euros, tot zelfs meer dan 16.000 euro! Al is dat laatste eigenlijk een pakket van verschillende pakketten samen. Om het nog erger te maken: het Pack Comfort Plus, Pack Assistance en Pack Safety worden enkel genoemd als onderdeel van grotere pakketten en zijn blijkbaar niet afzonderlijk te bestellen. Jammer, want hun inhoud is wel interessant. We hebben bijna een handleiding nodig om onze weg te vinden in de configurator: dat kan beter, Audi!
Een metaalkleur, die normaal 1.100 euro kost, is inbegrepen in ons Pack Business. De zeven beschikbare metaalkleuren staan ‘m allemaal goed, zelfs het donkerrood. Wij kiezen dit keer voor het sobere Chronosgrijs. Voor 960 euro voegen we ook nog de lichtmetalen 19” aero design velgen toe, die standaard worden gemonteerd op de Competition-uitvoering, waarmee onze Audi meteen heel wat sportiever voor de dag komt.





Het verdict: we hebben de schade kunnen beperken
In totaal hebben we daarmee “slechts” 5.369,99 euro aan opties toegevoegd. Bovenop de basisprijs van 62.150 euro maakt dat dus samen 67.519,99 euro voor een - naar onze mening - mooie, snelle en redelijk goed uitgeruste bedrijfswagen.
Heb je nog budget over? Dan kan je opteren voor het bandenspanningcontrolesysteem (360 euro), verduisterde zijruiten en achterruit (500 euro) of de basis sfeerverlichting (540 euro). Stuk voor stuk opties waarvan andere constructeurs (lees: de Chinese) ondertussen begrepen hebben dat je die eigenlijk gewoon als standaard moet voorzien, zeker voor een wagen van dit budget…