Wat moet je bijhebben?
Een gevarendriehoek, verbanddoos en reflecterend veiligheidshesje zijn niet verplicht. Toch is het een goed idee om die items aan boord te hebben. Let op: het wordt afgeraden om bij een panne op de autosnelweg een gevarendriehoek te plaatsen, wegens het gevaar dat je loopt door te voet over de pechstrook te gaan. Gebruik bij een panne dus altijd je noodknipperlichten.
Waar moet je betalen?
Zowat alle snelwegen in Groot-Brittannië zijn tolvrij. Op de M6 ten noorden van Birmingham is er een stuk waar je tol moet betalen. Voor de tarieven wordt er een onderscheid gemaakt tussen de volgende categorieën voertuigen:
- Motoren
- Personenwagens
- Auto’s met caravan of aanhangwagen
- Vrachtauto’s en campers
De toltarieven op de M6 hangen ook af van het moment waarop je er passeert: ’s nachts en in het weekend liggen de tarieven lager.
Verder zijn er nog enkele bruggen en tunnels waar je tol betaalt:
- Severn Bridge (Bristol)
- Dartford Crossing (Londen)
- Humber Bridge (Hull)
- Tamar Bridge (Plymouth)
- Cleddeau Bridge (Pembroke)
- Mersey Tunnel (Liverpool)
- Tyne Tunnel (Newcastle)
- Dunham Bridge
In zowat alle gevallen gaat het om kleine bedragen, die cash moeten worden betaald. Alleen bij de Dartford Crossing in Londen kan je niet ter plekke betalen. Dat moet vooraf gebeuren, of tot middernacht op de dag na je passage. Meer informatie vind je op deze website: www.gov.uk/highways/dartford.
Let ook op: in het centrum van Londen wordt de “congestion charge” geheven. Die betaal je op weekdagen de dag zelf of de eerste dag na de reisdag. Betaal je later, dan riskeer je een boete. De zone waar de taks wordt geheven, herken je aan de borden met een witte “C” in een rode cirkel. Meer informatie over hoe je kan betalen, vind je op deze website: https://tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge.
Ten slotte is er in Groot-Londen nog een “low emission zone”, een zone waar de luchtkwaliteit wordt verbeterd door zwaar en verouderd verkeer een taks te laten betalen. Minibusjes en campers moeten ten laatste twee weken op voorhand nakijken of ze de taks moeten betalen. Meer informatie vind je op deze website: https://tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone?intcmp=2261.
Waar moet je op letten als je links rijdt?
De belangrijkste regel is natuurlijk dat je links op de rijbaan rijdt, en rechts inhaalt. Het omgekeerde van bij ons dus. Let er zeker op dat je je achteruitkijkspiegels goed afstelt als je met je eigen (linksgestuurde) auto in Groot-Brittannië rijdt. Wanneer je op de snelweg rechts wil inhalen, zit je namelijk met extra grote dode hoek.
Aan kruispunten heeft het verkeer op de belangrijkste weg voorrang. Er is dus geen “voorrang van links”. Een dubbele streep aan een kruispunt geeft aan dat je voorrang moet verlenen aan het verkeer op de kruisende weg, net zoals de omgekeerde driehoeken of haaientanden bij ons. Let op aan kruispunten van wegen met een middenberm. Sommige kruispunten zijn voorzien van diagonale gele strepen. Die betekenen dat je alleen op het kruispunt mag als je het zonder te stoppen kunt passeren.
Op een rotonde rijdt het verkeer met de klok mee. Het verkeer op de rotonde heeft net als bij ons voorrang.
Ten slotte moet je er ook op letten dat je koplampen geen tegenliggers verblinden. Die van je eigen auto zijn namelijk afgesteld op de berm, maar schijnen als je links rijdt op de andere weghelft. Je kan je koplampen afplakken met speciale stickers. Bij sommige moderne auto’s kan je de instellingen van de koplampen ook wijzigen in de boordcomputer.