Wat moet je bijhebben?
Een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidshesje zijn alleen verplicht voor Portugese auto’s. Als je een auto huurt in Portugal, kijk dan zeker na of ze in de auto liggen. Als je eigen auto deze items aan boord heeft, is dat uiteraard geen overbodige luxe! Hetzelfde geldt voor motorrijders: alleen Portugese motorrijders zijn verplicht om een reflecterend veiligheidshesje mee te nemen, maar het kan nooit kwaad om er zelf een te voorzien.
Waar moet je betalen?
Je betaalt in Portugal tol op verschillende autosnelwegen. Er is geen vignet. Hoeveel tol je moet betalen, hangt af van de categorie waarin je auto wordt ingedeeld:
- Categorie 1: motor, auto of auto met aanhangwagen met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van maximaal 1,10 meter
- Categorie 2: 2-assige motorhome of bestelbusje met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter
- Categorie 3: 3-assige motorhome of bestelbusje of auto met aanhangwagen met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter
Ingewikkeld
Het systeem om tol te betalen is in Portugal relatief ingewikkeld. Er zijn een aantal snelwegen zonder tolhuisjes waar je alleen elektronisch kunt betalen. Die snelwegen zijn aangeduid met “Electronic toll only” of “Portagem electronica” bij de oprit. Als je geen tol betaalt op deze trajecten, krijg je later een boete thuisgestuurd.
De makkelijkste manier om op deze snelwegen te betalen, is het Easytoll-systeem. Je registreert je nummerplaat aan een Welcome Point en koppelt die aan een kredietkaart. De nummerplaat wordt dan automatisch herkend aan de elektronische tolpunten, en het bedrag wordt afgeschreven van je kredietkaart. Aan het Welcome Point krijg je een ticket als bewijs dat dertig dagen geldig is. Er zijn vier Welcome Points:
- Op de A28 aan het tankstation Viana do Castelo
- Op de A24 in Chaves
- Op de A25 aan het tankstation Alto Leomil (Vilar Formoso)
- Op de A22 in Vila Real de Santo António
Daarnaast bestaat er ook nog een “Toll Card”. Dat is een voorafbetaalde kaart (€ 5, 10, 20 of 40) die je activeert door de code van de kaart samen met je nummerplaat te versturen via sms. De kaart blijft een jaar geldig.
Vervolgens is er nog de “Toll Service”, een ticket van € 20 dat drie dagen geldig is. Dat kan je kopen in tankstations langs de A24, op de luchthavens van Faro en Porto, en via www.portugaltolls.pt.
Ten slotte kan je een “Via Verde Visitors”-badge huren. Die wordt aan de voorruit gekleefd en aan je kredietkaart gelinkt. De badge is dan 90 dagen geldig. Je kunt de badge huren bij Via Verde-vestigingen langs de snelwegen. Het grote voordeel? De badge werkt ook bij de traditionele tolhuisjes.
Let ook op bij huurauto’s: sommige auto’s zijn voorzien van een badge om tol te betalen. Het tolbedrag wordt dan aan je factuur toegevoegd. Van auto’s zonder badge wordt de nummerplaat geregistreerd aan de elektronische tolpunten. Twee dagen later kan je het bedrag betalen bij een zogenaamde “Payshop” of in het plaatselijke CTT-postkantoor. Daar heb je vijf werkdagen de tijd voor. Betaal je niet, dan krijg je een boete thuisgestuurd.
Meer informatie over tol betalen in Portugal vind je op de website www.portugaltolls.pt.