Wat moet je bijhebben voor een autovakantie naar Denemarken?
Een gevarendriehoek. Niet verplicht voor motorrijders.
Reflecterende veiligheidshesjes, verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht in Denemarken. Voor je eigen veiligheid raden we je toch aan om deze attributen in de wagen te hebben! Ze zijn immers verplicht in België en andere landen waar je doorreist op weg naar Denemarken.
Tol op Deense wegen
Er wordt geen tol geheven op Deense wegen, op een paar uitzonderingen na:
de Sontbrug (Oresundsbron) tussen Oresund en Malmö, Zweden
de Grote Beltbrug (Storebaeltsbroen) op de E20 tussen Funen en Sjælland
Je betaalt contant in Deense kronen, euro’s, Maestro en de meest gangbare creditcards. Bij de Sondbrug kun je ook betalen met Zweedse kronen, met een Bropas of op de site van Oresundsbron (minimaal een half uur op voorhand).
Voor wie verder reist in Scandinavië is EasyGo een makkelijk betaalsysteem. Het werkt met een badge (OBE, On-Board Equipment) die je aan de binnenzijde van de voorruit bevestigt en waarmee je automatisch de vereiste tol betaalt. Je krijgt er soms kortingen mee en je betaalt makkelijk de tol voor bruggen en tolwegen, zelfs van verschillende uitbaters. Volg de borden met EasyGo/BroBizz/AutoPASS. EasyGo kan ook gebruikt worden als betaalmiddel voor de veerdiensten tussen Duitsland en Denemarken. EasyGo is bovendien ook geldig in Oostenrijk voor voertuigen zwaarder dan 3,5T. Op de site van EasyGo vind je een volledig overzicht van de tolwegen, -bruggen, -tunnels en veerdiensten, samen met de tolprijzen.
Je koopt de OBE bij de veerdiensten van Duitsland naar Denemarken of online via een van deze websites: AutoPASS, BroBizz A/S, Scandlines.com, Øresundbron Konsortiet of Asfinag.
Lage-emissiezones in Deense steden
Denemarken kent geen lage-emissiezones. Meer en meer steden introduceren brede blauwe rijstroken voor fietsers. De bedoeling is om 50% van de werkende bevolking op zijn weg naar en van het werk aan te zetten tot fietsgebruik. Let dus zeker op voor fietsers in steden.
Dieselvoertuigen met een gewicht van meer dan 3,5T (bv. zware campers) of voertuigen met meer dan acht zitplaatsen moeten in sommige steden een ecosticker hebben. Dat geldt o.a. voor Kopenhagen, Aalborg, Aarhus, Frederiksberg en Odense. Info en online bestellen kan op de site van Applus.
Snelheidsbeperkingen
Autosnelwegen:
Personenwagens en campers <3,5T: 130 km/u (110 km/u indien aangegeven met borden)
Personenwagens met aanhanger: 80 km/u
Andere wegen:
Personenwagens en campers < 3,5T: 90 km/u (80 km/u indien aangegeven met borden)
Personenwagens met aanhanger: 70 km/u
Bebouwde kom:
50 km/u
Radarverklikkers
Je mag een gps-toestel hebben met POI’s (points of interest). Radarverklikkers die actief flitscamera’s opsporen zijn officieel verboden in Denemarken.
Maximum toegelaten alcoholgehalte
0,5 promille
Speciale Deense verkeersregels
De maximumsnelheid in Kopenhagen is 40 km/u, in tegenstelling tot andere bebouwde kommen, waar de maximumsnelheid 50 km/u is.
Het gebruik van dimlichten is dag en nacht verplicht in Denemarken!
Let op je snelheid. De boetes zijn hoog en als er werkzaamheden zijn op de weg waar je geflitst wordt, verdubbelt het bedrag van de boete!
Borden met een omgekeerde Y duiden aan dat twee snelwegen samenkomen. Je bent dan verplicht het ritsprincipe toe te passen.
Wat te doen bij een ongeval?
Vul een Europees aanrijdingsformulier in, laat de tegenpartij dat ook correct invullen en bezorg het aan je verzekeringsmaatschappij.
Als er gewonden zijn, zijn alle betrokken partijen verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie ter plaatse is.
Noodtelefoonnummers
Zorg er altijd voor dat je vooraf de exacte locatie kant vanwaar je belt.112 (Europees noodnummer): algemene noodgevallen. Je wordt dan doorverbonden met de juiste dienst.
Zorg er in ieder geval voor dat je een Europese ziekteverzekeringskaart hebt. Die moet je aanvragen bij je mutualiteit. De kaart is persoonlijk, dus iedereen in je reisgezelschap moet er een hebben.
Powered by Froala Editor