Wat moet je bijhebben voor een autovakantie naar Zweden?
Een gevarendriehoek is alleen verplicht voor wagens met Zweeds kenteken. We adviseren echter om altijd en overal een gevarendriehoek in de wagen te hebben. Niet verplicht voor motorrijders.
Reflecterende veiligheidshesjes, verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht in Zweden. Voor je eigen veiligheid raden we toch aan om deze attributen in de wagen te hebben! Ze zijn immers verplicht in België en andere landen waar je doorreist op weg naar Zweden.
Tol op Zweedse wegen
Er wordt geen tol geheven op Zweedse wegen, op een paar uitzonderingen na:
de Sontbrug (Oresundsbron) tussen en Malmö en Oresund, Denemarken,
de Svinesundbrug tussen Göteborg en Oslo,Noorwegen.
Je betaalt contant in Zweedse kronen, euro’s, met Maestro en de meest gangbare creditcards. Bij de Sondbrug kun je ook betalen met Deense kronen, met een Bropas of op de site van Oresundsbron (minimaal een half uur op voorhand).
Op de Motalabrug (weg 50) en de Sundsvallbrug (E4) wordt automatische tol geheven. Je nummerplaat wordt geregistreerd bij het oprijden van de bruggen. Je krijgt een factuur toegestuurd via de post. De tol is een infrastructuurtol die geheven wordt om de kosten van de aanbouw van de bruggen mee te financieren. Meer info vind je op de site van Transport Syrelsen.
Voor wie verder reist in Scandinavië is EasyGo een makkelijk betaalsysteem. Uitgebreide info hierover vind je in de rubriek “Tol op Deense wegen” op onze pagina %%ilink_21941_”Autovakantie naar Denemarken”%%.
Lage-emissiezones in Zweedse steden
Zweden past een congestietaks toe in de steden Stockholm en Göteborg om het verkeer in de binnenstad te beperken. Alle motorvoertuigen behalve motorfietsen moeten deze congestiebelasting betalen. De taks wordt geheven op weekdagen tussen 6u (Stockholm: 6u30) en 18u30. In het weekend en op feestdagen is er geen taks verschuldigd, ook in de maand juli niet. Net als op de bruggen hierboven wordt je nummerplaat geregistreerd en ontvang je de factuur achteraf in je brievenbus.
Meer info over deze automatische tolheffing en die op de de Motalabrug (A50) en de Sundsvallbrug (E4) vind je op de website van EPASS24.com.
Snelheidsbeperkingen
Autosnelwegen:
Personenwagens met of zonder aanhanger, campers <3,5T: 120 km/u (90 km/u indien borden dit aangeven)
Personenwagens met of zonder aanhanger, campers >3,5T: 80 km/u
Andere wegen:
Personenwagens met of zonder aanhanger, campers <3,5T: 100 km/u (60 km/u indien borden dit aangeven)
Personenwagens met of zonder aanhanger, campers >3,5T: 80 km/u (60 km/u indien borden dit aangeven)
Bebouwde kom:
Afhankelijk van de situatie, aangegeven met borden: 30 of 50 km/u
Radarverklikkers
Een gps-toestel met POI’s (points of interest) is toegelaten. Radarverklikkers die actief flitscamera’s opsporen zijn verboden in Zweden.
Maximum toegelaten alcoholgehalte
0,2 promille
Speciale Zweedse verkeersregels
Op Zweedse wegen is de kans op aanrijdingen met wilde dieren groot. Je hebt de kans om vossen, dassen, wilde zwijnen, elanden en rendieren onzacht te ontmoeten. Vooral met de twee laatst genoemde dieren kan een aanrijding aanzienlijke schade aan je wagen aanbrengen. Let daarom extra op op wegen met de typische gele borden, zeker in het schemerdonker, ‘s ochtends en ‘s avonds.
Het rijden met ontstoken dimlichten is dag en nacht verplicht!
Naast veel wegen zal je extra brede pechstroken aantreffen. Traag rijdend verkeer mag deze stroken buiten de bebouwde kom gebruiken om achteropkomend verkeer door te laten.
Wees hoffelijk voor verkeer dat invoegt via de vaak zeer korte invoegstroken aan snelwegen. Bestuurders die invoegen vinden het vanzelfsprekend dat je hen de ruimte geeft om makkelijk in te voegen.
Sommige kruispunten lijken op een rond punt maar zijn er geen! Wanneer een kruispunt in het midden een cirkel heeft, maar tegelijkertijd geen boorden heeft die aangeven dat je een rotonde nadert, geldt de gewone voorrang van rechts.
Onder sommige stop- of voorrangsborden is een bijkomend bord geplaatst met de melding “Flervägsväjning”, hetgeen vrij vertaald kan worden als “meervoudig kruispunt”. Op deze kruispunten geldt dat de voorrang in wederzijds overleg gebeurt. Meestal is het degene die eerst aankomt ook als eerste zijn maneuver kan uitvoeren. Zoek oogcontact en communiceer eventueel met gebaren om misverstanden te vermijden.
Wat te doen bij een ongeval?
Vul een Europees aanrijdingsformulier in, laat de tegenpartij dat ook correct invullen en bezorg het aan je verzekeringsmaatschappij.
Als er gewonden zijn, zijn alle betrokken partijen verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie ter plaatse is.
Noodtelefoonnummers
Zorg er altijd voor dat je vooraf de exacte locatie kant vanwaar je belt.112 (Europees noodnummer): algemene noodgevallen. Je wordt dan doorverbonden met de juiste dienst.
Zorg er in ieder geval voor dat je een Europese ziekteverzekeringskaart hebt. Die moet je aanvragen bij je mutualiteit. De kaart is persoonlijk, dus iedereen in je reisgezelschap moet er een hebben.
Op je trip naar Zweden doorkruis je wellicht een aantal andere landen. Lees dus zeker ook onze artikels over Duitsland en Denemarken. Misschien rijd je nog verder naar %%ilink_21943_Noorwegen%%?
Powered by Froala Editor