Tesla: het merk dat alles veranderde

Elon Musk heeft de automobielindustrie getransformeerd met Tesla. Dit Californische merk lanceerde de Tesla Roadster in 2008, toen de elektrische auto nog sciencefiction was. Vandaag de dag is Tesla niet meer weg te denken en behoren hun modellen tot de best verkochte auto's ter wereld. Het merk blijft innoveren, vooral met zijn energietoepassingen.

Pionier van de elektrische auto

Na de lancering van de Tesla Roadster in 2008, een elektrische auto gebouwd op een chassis van de Lotus Elise, introduceerde de constructeur in 2012 een prestatiegerichte elektrische sedan. De Model S had op dat moment een vooruitstrevende actieradius en een reeks technologische innovaties. Gebruikers kunnen ook rekenen op een netwerk van superchargers dat eigendom is van het merk. De Model S werd gevolgd door de Model X in 2015, een SUV met vleugeldeuren. Toen de Tesla Model 3 in 2017 en de Tesla Model Y in 2020 werden geïntroduceerd, domineerde de constructeur definitief de markt voor elektrische auto's in het decennium.

Innovatieve technologieën

Tesla heeft veel innovaties gebracht voor elektrische auto's, maar ook voor de auto-industrie in het algemeen. De motoren van Tesla bieden dynamische prestaties, met een verbluffende acceleratie, terwijl ze de energie-efficiëntie maximaliseren. De lithium-ion batterijen met hoge capaciteit hebben een efficiënte snellaadtechnologie. Hun temperatuurbeheer moet een lange levensduur garanderen. Tesla is ook een pionier in semi-autonoom rijden met zijn Autopilot-systeem. Een andere innovatie is de "over the air" (OTA) software-updates. Hierdoor kunnen de elektronische systemen van de auto op afstand worden bijgewerkt, of kunnen er nieuwe functies worden toegevoegd zonder naar de dealer te gaan. Het grote centrale scherm toont het belang van infotainment aan boord. Tesla heeft zelfs een reeks computerspelletjes voorzien om de tijd te doden tijdens het opladen.

De modellen van Tesla

Het huidige Tesla-assortiment bestaat uit sedans en SUV's. De Model S en Model X zijn de topmodellen; de Model 3 en Model Y zijn de middenklassemodellen. Dit assortiment is recent uitgebreid met een enorme pick-up in de Verenigde Staten, de Tesla Cybertruck. Echter, vanwege regelgeving en homologatie-eisen, wordt dit model mogelijk niet als personenauto in Europa verkocht. Tesla werkt ook aan een project voor een elektrische vrachtwagen, genaamd Tesla Truck.

 

Prestaties en actieradius

Tesla's staan bekend om hun prestaties en actieradius. Aan de top van het assortiment hebben de Model S en X Plaid 1020 pk en een verbluffende acceleratie van iets meer dan 2 seconden voor de 0 tot 100 km/u. Ze kunnen sneller dan 300 km/u rijden. Hun actieradius nadert de 700 km! De Tesla Model 3 heeft een maximale WLTP-actieradius van 629 km. De Tesla Model Y, het best verkopende model van het merk, heeft een gemiddelde actieradius van 500 km, afhankelijk van de motorisering en de batterijcapaciteit.

Netwerk van superchargers

De huidige Tesla's zijn compatibel met alle Combo CCS-laadpunten. Maar de beste manier om ze op te laden is met Tesla's eigen laadpunten, de Superchargers. Deze bieden de beste laadsnelheid tegen een gunstig tarief voor Tesla-rijders. Je hoeft niet eens een kaart te gebruiken; de betaling gebeurt automatisch wanneer je de auto aansluit op de Supercharger. Bovendien is het netwerk echt uitzonderlijk, overal in Europa en daarbuiten. Begin 2024 zijn er meer dan 50.000 Tesla-laadpunten wereldwijd. Op reis gaan met een Tesla is dus prima te doen.

Energietoepassingen

Tesla biedt wandladers aan die thuis of in een bedrijf kunnen worden geïnstalleerd. Deze kunnen worden gecombineerd met zonnepanelen. Tesla biedt zelfs zijn eigen oplossing aan, genaamd "Solar Roof", waarbij het hele dak wordt vervangen door fotovoltaïsche dakpannen. Dit zorgt voor een volledige integratie waardoor het hele dak een groot zonnepaneel wordt. De Californische fabrikant heeft ook de Powerwall ontwikkeld. Dit is een batterij die zonne-energie opslaat om later te gebruiken wanneer het bewolkt is of 's nachts. De Powerwall kan ook elektriciteit leveren aan het huis of kantoor bij een stroomstoring en kan deze automatisch detecteren.

Een wereldwijde aanwezigheid

Tesla is een bedrijf dat wereldwijd actief is. Het beschikt over fabrieken in de Verenigde Staten, Europa en China. Deze assemblagelocaties worden "Gigafactory" genoemd. De fabrikant is zo een onmisbare speler geworden in de wereldwijde auto-industrie. Bovendien heeft Tesla altijd gedurfde keuzes gemaakt in techniek, marketing en prijzen.

 

Tesla heeft de flexibele en veelzijdige elektrische auto geïntroduceerd met zijn innovatieve voertuigen. Als technologische pionier met geavanceerde engineering heeft de constructeur niet alleen succesvolle modellen ontwikkeld zoals de Model S, Model X, Model 3 en Model Y, maar ook energietoepassingen en een laadnetwerk. Deze hebben de populariteit van de elektrische auto vergroot. De volgende stap heet Cybertruck, een grote elektrische pick-up die eind 2023 in de VS gelanceerd werd, gevolgd door de elektrische vrachtwagen Tesla Truck.

Advertentie
Advertentie

Tesla modellen

Ontdek alle Tesla modellen en het aanbod direct beschikbare auto's.

Tesla: huidige modellen

Advertentie
Advertentie

Tesla te koop

Ontdek de recentste nieuwe en tweedehands Tesla auto’s

Advertentie
Advertentie

Tesla artikels

Ontdek Tesla nieuws, tests en inzichten.

Rode Tesla Model Y op een weg bij zonsondergang, snelheid en elegantie.

Tesla Model 3 in 7 cijfers: de sleutel tot elektrisch succes

De Tesla Model 3 heeft de volledig elektrische wagen toegankelijk gemaakt voor een breder publiek. Deze compacte, hoogtechnologische berline heeft het merk populair gemaakt met een minder elitair prijskaartje dan de Model S, zonder te beknibbelen op zijn ruime actieradius, snelle laadmogelijkheden en innovatieve toepassingen zoals de semi-autonome Autopilot en bediening op afstand via een smartphone.