In de jaren 2000 was Maybach een volwaardig zustermerk van Mercedes, dat moest opboksen tegen Rolls-Royce en Bentley op de Duitse manier, met vooral heel veel snufjes. Maar de 57 en 62, vernoemd naar hun lengte in decimeters, wisten zich niet voldoende te onderscheiden van de Mercedes S-Klasse waarop ze waren gebaseerd, en waren dus niet ‘speciaal’ genoeg om hun hoge aanschafprijs te verantwoorden. Het merk werd in 2012 in de ijskast gestoken en kwam in 2014 terug als submerk onder de Mercedes-paraplu, net als AMG aan de sportieve kant van het gamma.
Design
Langer dan Lang
Aanvankelijk kreeg enkel de S-Klasse de eer als traditionele luxelimousine om de stap te maken naar het Maybach-niveau, maar tegenwoordig is er ook een Maybach GLS en zelfs een elektrische Maybach EQS SUV. Vandaag richten we ons echter op het oorspronkelijke model, waarvan de tweede generatie eind 2020 werd voorgesteld. Een stevige lap auto, met een lengte van 5,47 m, een breedte van 1,92 m en een hoogte van 1,51 m. Daarmee is hij 13 cm langer dan zelfs de S-Klasse Lang, centimeters die allemaal naar de wielbasis gaan, met in totaal 3,40 m aan ruimte tussen de wielen.
Beleving
Champagne!
En al die ruimte gaat natuurlijk ten goede van de passagiers, meer bepaald op de achterbank. Want hoewel je voorin al niet mag klagen over de zitruimte, is het achterin pas echt genieten. Zelfs achter een lange bestuurder is er bijna voldoende plaats om je benen te strekken, en kan je een uiterst comfortabele positie bekomen dankzij de uitgebreide instelmogelijkheden van de individuele achterzetels. Dat zijn er maar twee, om plaats te maken voor de dikke middenconsole met verwarmde en gekoelde bekerhouders, houders voor je champagnefluitjes die kunnen vastklikken en zelfs een koelkastje in de rugleuning om de fles koel te houden.
Een knopje voor alles
We kunnen nog wel even doorgaan over de snufjes aan boord van de Maybach S-Klasse. Zo heeft elke zetel aan boord verwarming, ventilatie en een massagefunctie (die ook in combinatie met de verwarmingselementen kan werken, wat bijzonder aangenaam is op een kille dag). De zachte kussentjes zorgen meteen voor meer comfort aan boord, maar achterin kan je nog een stapje verder gaan door met één druk op de knop de passagierszetel vooraan naar voor te schuiven en zelf in loungemodus te gaan. Je moet trouwens zelfs de moeite niet doen om de grote achterdeuren te openen en te sluiten, een druk op een andere knop volstaat. Wat een luxe! Elke passagier heeft ook zijn eigen tablet voor het entertainment onderweg, met ook de mogelijkheid om externe apparaten aan te sluiten via USB en HDMI. Een 230 V-stekker ontbreekt echter.
Geen Hyperscreen
Vergeleken met de verwennerij op de achterbank, is het iets minder speciaal om vooraan plaats te nemen. Daar vind je de cockpit terug van een gewone S-Klasse, weliswaar met nog iets fijnere materialen (zelfs de hemelbekleding is van leer!) en iets meer knopjes om onder meer de gordijnen te bedienen. In tegenstelling tot de nieuwere EQS en EQS SUV heeft de S-Klasse nog geen Hyperscreen, maar moet je het doen met het verticaal opgestelde MBUX-systeem dat debuteerde met deze generatie van het model. Vermoedelijk komt daar nog verandering in met de facelift, maar qua werking heb je niets te klagen: het aanraakscherm reageert snel, biedt tal van snelkoppelingen en de temperatuur blijft permanent aanwezig onderaan. De zetel-, stuur- en armsteunverwarming(!) is dan weer te bedienen via het deurpaneel.