Sébastien Vanhouche

28 MRT 2025

Test: Audi A6 Avant e‑tron, eindelijk een uitstekende EV!

Kan de A6 e-tron Audi’s elektrische adelbrieven eindelijk waarmaken, in het bijzonder als praktische breakversie Avant?

{"fr":"Audi A6 Avant électrique sur une route de montagne bordée d'arbres verts.","nl":"Elektrische Audi A6 Avant op een met bomen omzoomde bergweg."}
{"fr":"Audi A6 e-tron garée devant une maison moderne entourée de palmiers.","nl":"Audi A6 e-tron geparkeerd voor een moderne woning omgeven door palmbomen."}

"De Audi A6 Avant e-tron is zowel comfortabel, dynamisch en efficiënt, waarmee hij uitblinkt als EV én als reiswagen, zonder in te boeten aan praktisch gemak."

De grote reisberline en -break uit Ingolstadt heeft uiteindelijk de naam A6 behouden, waardoor er nu twee volledig verschillende varianten van het model te krijgen zijn: een eerste die zijn verbrandingsmotoren behoudt, en een tweede, volledig elektrische versie met het suffix e-tron. Maar doet die laatste zijn modelnaam eer aan, die synoniem staat voor lange reizen in alle rust?

Advertentie
Advertentie

Design

Conceptachtig design dat de hoofden doet draaien

De Audi A6 Avant e-tron blijft niet onopgemerkt in het straatbeeld, ondanks zijn vrij klassieke breakvorm. Hij heeft dan ook vrijwel dezelfde strakke lijnen gekregen als de gelijknamige conceptcar uit 2022! Audi zegt meer dan 90% van het exterieurdesign van de conceptversie te hebben overgenomen voor het productiemodel. Dat betekent ook dat de Audi A6 Avant e-tron extreem gestroomlijnd is! Hij heeft namelijk een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,24. De Sportback-versie met een schuin dak doet het nog beter, dat is zelfs de meest gestroomlijnde Audi ooit. Het is zelfs het meest gestroomlijnde model van het moment binnen de VW-groep!

Lichtspel

Maar de Audi A6 Avant e-tron maakt niet enkel indruk met de efficiëntie van zijn exterieurdesign. Hij valt ook op door zijn lichtspel. Naast een verlicht logo achteraan kan de Duitse break (optioneel) ook rekenen op een personaliseerbare lichtsignatuur. Het is namelijk mogelijk om te kiezen uit 8 verschillende stijlen via de menu’s op het centrale scherm. Merk op dat de koplampen in twee delen zijn gesplitst, en dat je enkel het bovenste deel kan aanpassen. Dat gezegd is de Audi A6 Avant e-tron geen opzichtige auto. Hij is groot, maar niet buitensporig: de Duitse break meet 4,928 m lang, 1,923 m breed en 1,527 m hoog.

Gebogen schermen

In het interieur is het design een stuk minder verrassend. Daar vinden we namelijk exact hetzelfde dashboard terug als in de nieuwe Q6 e-tron en A5! De lay-out bestaat vooral uit een groot, afgerond en licht gebogen dubbel schermpaneel. Met andere woorden: niets uitzonderlijks of echt anders dan wat je in de meeste moderne auto’s terugvindt… De Audi A6 Avant e-tron onderscheidt zich hier wel opnieuw met zijn lichtspel, dat zijn weg naar de cabine vindt via een aangename, interactieve lichtstrook over de hele breedte van het dashboard en zelfs tot op de deurpanelen.

Het duurt maar een paar seconden om te beseffen dat je in een premium Duitser zit. De gebruikte materialen voor het bovenste deel van het interieur zijn namelijk van een uitzonderlijke kwaliteit! Onderaan vinden we helaas nog steeds harde plastics terug, vooral ter hoogte van het handschoenenkastje. Maar de algemene bouwkwaliteit is gewoonweg uitstekend, daarover hebben we niets te klagen.

 

Beleving

Te veel schermen?

Zoals hierboven vermeld, geniet de Audi A6 Avant e-tron van hetzelfde gebogen dubbel OLED-paneel van 11,9 en 14,5 inch als in de nieuwe Q6 e-tron en A5. En net als bij die modellen, krijgt de voorste passagier optioneel nog een scherm van 10,9 inch, waarop je ook al rijdend naar video’s kan kijken dankzij de Active Privacy Mode-technologie van Audi. Al deze schermen kunnen nog worden bijgestaan door een nieuw head-up display waarvan de augmented reality-functie nog verder is doorgedreven.

Deze veralgemeende digitale weergave geniet van een mooie resolutie, snelle reactietijden en is erg gebruiksvriendelijk. We zijn blij met de kleine armsteun onder het centrale scherm en met de permanent aanwezige shortcuts van het infotainmentsysteem, ook wanneer je verbindt met Android Auto of Apple CarPlay, wat in beide gevallen ook draadloos kan. Zo kan je snel tussen de verschillende menu’s wisselen en moet je je ogen minder lang van de weg halen. De menu’s en submenu’s zijn bovendien logisch ingedeeld en gemakkelijk te begrijpen. Het digitale instrumentenpaneel kan dan weer vrij uitgebreid worden gepersonaliseerd.

Toch vinden we het jammer dat de airco enkel via het centrale scherm bediend kan worden, ook al zijn de integratie en het menu vrij goed opgebouwd. Tenslotte vragen we ons nog steeds af wat het nut is van het scherm voor de passagier, maar ook van de digitale zijspiegels, waarmee het nog steeds erg moeilijk is om afstanden correct in te schatten. Gelukkig zijn al deze extra digitale displays optioneel.

Genoeg ruimte op de juiste plekken

De Audi A6 Avant e-tron heeft een wielbasis van 2,95 m, waarmee de passagiers achterin gewoonweg perfect zitten! De hoofd- en beenruimte is genereus, zonder een te grote impact te hebben op het koffervolume. Dat laatste evolueert namelijk van 502 liter met 5 zitplaatsen, tot 1.422 liter met de achterbank neergeklapt. Een ruimte die nog wordt aangevuld door een frunk van 27 liter. Die is niet groot, maar biedt wel voldoende plek om je laadkabels in op te bergen.

 

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Tot 405 kW (551 pk)…

De Audi A6 Avant e-tron wordt gebouwd op het nieuwe PPE-platform op 800 V van de Duitse groep, dat samen met Porsche is ontwikkeld. Een architectuur die we voor het eerst konden leren kennen op de Q6 e-tron en de Porsche Macan. In de A6 zijn er 4 verschillende configuraties mogelijk. Als basisversie beschikt de Audi A6 Avant e-tron over een enkele motor op de achteras van 210 kW (286 pk), of tot 240 kW (326 pk) met de launch control ingeschakeld, en 435 Nm koppel. Daarmee sprint hij van 0 tot 100 km/u in minstens 6 seconden en haalt hij een topsnelheid van 210 km/u.

Als Performance stijgt het vermogen van zijn achterste motor naar 270 kW (367 pk), ofwel 280 kW (381 pk) met launch control, en 565 Nm koppel. Daarmee duurt de standaardsprint nog maar 5,4 seconden, maar de topsnelheid blijft identiek met 210 km/u. De Duitse break bestaat ook als Quattro, waarvan de twee motoren een totaal van 315 kW (428 pk) of 340 kW (462 pk) als piek ontwikkelen. Dankzij zijn vierwielaandrijving kan deze versie in slechts 4,5 seconden naar 100 km/u sprinten, de top blijft begrensd op 210 km/u.

Tenslotte is er nog de Audi S6 Avant e-tron, eveneens met twee motoren, voor een totaal van 370 kW (503 pk) of tot 405 kW (551 pk) met launch control! Een cavalerie die de grote break in 3,9 seconden naar 100 km/u katapulteert en hem in staat stelt om een topsnelheid van 240 km/u te bereiken.

… of 720 km autonomie!

Met uitzondering van de basisversie, die het moet doen met een batterij van 83 kWh (75,8 kWh netto), goed voor een autonomie tot 598 km WLTP, hebben alle versies van de Audi A6 e-tron dezelfde batterij van 100 kWh, waarvan 94,9 kWh bruikbaar is. Daarmee haalt de S6, de minst zuinige versie, een autonomie tot 647 km; de Quattro tot 685 km en bereikt de WLTP-autonomie van de Audi A6 Avant e-tron Performance zelfs tot 720 km!

Ook qua opladen zijn alle versies van de Duitse break op één lijn te krijgen, op het instapmodel na. Ze genieten namelijk allemaal van een maximaal laadvermogen van 11 kW AC en 270 kW DC. De basisversie met de kleinere batterij is beperkt tot 225 kW DC. In alle gevallen kan de Audi A6 Avant e-tron van 10 tot 80% bijladen in minstens 21 minuten. De Duitse break moet dus niet lang blijven staan aan het stopcontact, en hij moet er bovendien ook niet te vaak naartoe…

Geen angst voor lange snelwegritten

Tot nu toe was het grootste probleem van elektrische Audi’s, vooral van de oude Q8 e-tron, hun verbruik en dus hun autonomie in de praktijk. Zelfs met de recente Q6 e-tron, die nochtans op hetzelfde PPE-platform staat, was het bijna onmogelijk om onder de grens van 20 kWh/100 km te blijven. Gelukkig is er nu de A6 (Avant) e-tron om het tij te keren!

Zelfs met de krachtige S6-versie haalden we een gemiddelde van 20,2 kWh/100 km over een afstand van 650 km, die we quasi volledig op de snelweg hebben afgelegd. We konden zelfs een minimum van 18,4 kWh/100 km meten op terugweg van de zee! Dat is slechts 2 kWh/100 km meer dan wat Audi officieel belooft qua WLTP-verbruik. In de praktijk betekent dit dat het mogelijk is om heen en terug naar de kust te rijden, iets meer dan 350 km in ons geval, en thuis te komen met nog 30% op overschot. Genoeg om de strijd aan te gaan met de Lucid Air Pure, waarmee we dezelfde reis maakten en waarvan we al danig onder de indruk waren. En het is niet alleen op het vlak van verbruik dat de Duitser de Amerikaan het vuur aan de schenen legt…

Een uitblinker op meer dan één gebied

Als goede reiswagen moet de Audi A6 Avant e-tron comfortabel zijn, maar hij ziet er ook erg dynamisch uit... Gelukkig is zijn weggedrag even goed in balans! Om te beginnen voel je je meteen één met de machine dankzij een uitstekende rijpositie, die zeer uitgebreid instelbaar is. Aan een rustig tempo is het onderstel zowel stabiel als soepel. De Audi A6 Avant e-tron kan bovendien rekenen op een (zeer) goed gedempt interieur om het comfortniveau naar een nog hoger niveau te tillen.

In meer dynamische omstandigheden onderscheidt de A6 e-tron zich natuurlijk met de stevige acceleraties en hernemingen van zijn elektrische aandrijflijn, maar ook door zijn nadruk op de achterwielen, zelfs als vierwielaangedreven Quattro of S6. De achterste motor van die twee versies is namelijk bijna twee keer zo krachtig als de voorste. Het resultaat is een break die de bochten aaneenrijgt met gemak, zonder ooit de controle te verliezen, met dank aan de helpende hand van de elektronica. Maar ondanks zijn flinke vermogen is de S6 e-tron nog steeds eerder een reiswagen dan een sportwagen. Hij is gewoon iets dynamischer dan de andere versies van de A6 Avant e-tron.

Redelijk gewicht

Dat deze Duitse break zowel een goed comfort als een goede dynamiek kan voorleggen, komt op zijn minst gedeeltelijk door zijn beperkte gewicht. Een lichtgewicht is het niet, maar voor een elektrische wagen valt het best mee: de A6 Avant e-tron weegt tussen de 2.110 en 2.335 kg, afhankelijk van de motorisatie.

De Audi A6 Avant e-tron geniet ook van een aantal andere snufjes die het dagelijkse gebruik nog aangenamer en comfortabeler maken. Zo zijn er peddels aan het stuur om het regeneratief remmen te regelen, maar er is ook een uitstekende éénpedaalmodus. De rijhulpsystemen zijn goed afgesteld, maar er zijn ook verschillende shortcuts (zowel op het stuur als op het centrale scherm en op de middenconsole) om ze eenvoudig uit te schakelen. Dat maakt de Audi A6 Avant e-tron niet enkel een uitstekende grand tourer, maar ook een uitstekende elektrische auto.

 

Prijs

Hoeveel kost de Audi A6 Avant e-tron in 2025 in België?

Naast zijn 4 motorisaties is de Duitse elektrische break ook beschikbaar in 4 uitvoeringen: Advanced, S Line, Corporate en Corporate S. De prijzen van de Audi A6 Avant e-tron variëren van 66.560 euro tot 101.560 euro, wat 1.650 euro meer is dan de berline Sportback. Het is echter ook zowat 10.000 euro minder dan zijn rechtstreekse concurrent, de BMW i5 Touring. Maar je kan de prijzen natuurlijk nog met (tien)duizenden euro’s opdrijven als je verdwaalt in het doolhof van de online configurator van het merk. Toch is de Audi A6 Avant e-tron standaard al erg goed uitgerust. Het merendeel van de opties dienen vooral de personalisatie van het model, de (overtollige) schermen en het niveau van de rijhulpsystemen. Met een meer bescheiden configuratie kan je dus nog steeds genieten van een onderscheidend model met alle kwaliteiten die de Audi A6 Avant e-tron te bieden heeft.

 

Verdict

De A6 Avant e-tron bewijst (eindelijk) dat Audi weet hoe je uitstekende elektrische auto’s maakt! Maar hij is meer dan zomaar een goede EV: met zijn comfort, dynamiek en uithoudingsvermogen is de Duitse break simpelweg een schitterende reiswagen. Bovendien onderscheidt hij zich met zijn design dat niemand onverschillig laat, zonder te beknibbelen op zijn praktische eigenschappen. Kortom, er is niet veel dat we niet leuk vinden aan de Audi A6 Avant e-tron, op zijn passagiersscherm en zijn digitale zijspiegels na - die gelukkig optioneel zijn. Maar zoals steeds bij Duitse premiumwagens, moet je opletten in de configurator om de prijs niet de pan uit te laten swingen.

Advertentie
Advertentie